Головна Новини Політика президент Одкровення Зеленського про війну: де найскладніша ситуація – як урятувати полонених та вивезти зерно
commentss НОВИНИ Всі новини

Одкровення Зеленського про війну: де найскладніша ситуація – як урятувати полонених та вивезти зерно

Президент озвучив ключові тези про війну та мир, які актуальні сьогодні

7 червня 2022, 11:04
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський зробив низку гучних заяв про війну та мир 6 червня під час спілкування з журналістами. У тому числі – про складну ситуацію на Донбасі, про загрозу захоплення росіянами Запоріжжя, проблему вивезення зерна з портів України. Також глава держави повідомив, що переговорами щодо обміну полоненими між Україною та Росією, у тому числі щодо військових, що вийшли із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, займається Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували сказане главою держави.

Одкровення Зеленського про війну: де найскладніша ситуація – як урятувати полонених та вивезти зерно

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський і ГУР мають плани щодо звільнення наших захисників

Експерт аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначає:

"У Зеленського явно більший доступ до масиву інформації, ніж у когось із нас. Тому немає сенсу не довіряти його заявам про, наприклад, загрозу захоплення Запоріжжя. Тим більше, що про це заявляло публічно Міноборони".

Коментуючи висловлювання президента про обмін полоненими, зокрема з "Азовсталі", експерт нагадав, що наказ здатися з метою збереження життів та подальшого обміну героїв Маріуполя було віддано з Києва.

"Відповідно, Зеленський, ГУР має якісь плани – як можна завершити цей процес. І правильно, що є відповідальна структура, яка цим займатиметься. І на певному моменті можна буде питати про ефективність роботи у цьому напрямі", – резюмує Ігор Тишкевич.

Не можна йти з росіянами на переговори щодо організації каналу вивезення зерна

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак наголошує, що на Донбасі все справді складно. І населені пункти там будуть якийсь час переходити з рук до рук.

"На південному напрямку, схоже, самі росіяни не впевнені, що матимуть змогу втримати те, що захопили. Це стосується і Херсонщини, і Запорізької області. Про це свідчить, наприклад, тотальне мародерство. Вони вивозять усе, що можуть. І не тільки зерно. Вивозять метал, обносять магазини. До того ж їм явно не вистачає сил. І вони навіть хочуть підтягнути ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди зараз входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан), щоб ті допомогли їм утримати окуповані території. Але зрозуміло, що ніхто з ОДКБ на це не піде. Тож у нас є шанс вибити окупантів – навіть із Херсона", – вважає Іван Ступак.

Щодо блокування українських портів загалом і морського експорту нашого зерна, то росіяни, на думку експерта, влаштовують геополітичний шантаж.

"Не можна йти з ними на переговори щодо організації каналу вивезення зерна. Європейці можуть це сприйняти як сигнал – о, дивіться, російські непогані хлопці, вони адекватні, з ними можна розмовляти. І тоді бізнес йтиме окремо, а війна – окремо. Що не так. Тут усе пов'язано. Розблокування наших портів, розмінування акваторії – лише через надання нам далекобійних знарядь, протикорабельних ракет, про що говорив президент. Ми самі все розблокуємо. Відженемо росіян із наших територіальних вод. І потім українські кораблі у супроводі НАТОвських можуть перевозити зерно", – пояснює Іван Ступак.

Читайте також на порталі "Коментарі" — секретар РНБО Олексій Данілов відповіли на нові погрози Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини