Головна Новини Політика президент Нова система глобальної безпеки: що чекає світ після російсько-української війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова система глобальної безпеки: що чекає світ після російсько-української війни

Експерти проаналізували необхідність надання Україні гарантій безпеки від партнерів

30 квітня 2022, 13:17
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю польським ЗМІ заявив, що нашій державі потрібні гарантії безпеки від партнерів за формулою "люди-годинники". За його словами, суть у тому, щоб рішення щодо зупинення конфліктів приймалися за лічені години. Максимум протягом доби. Тому що щогодини – це нові жертви. Таким чином, наголошує Зеленський, виникла робоча назва ініціативи України для негайної зупинки конфліктів – U-24. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" необхідність створення нової системи безпеки.

Нова система глобальної безпеки: що чекає світ після російсько-української війни

Інтерв'ю Зеленського з польськими ЗМІ - скріншот з відео на Фейсбук-сторінці Володимира Зеленського

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос розмірковує так:

"Історія дипломатії знає кілька прикладів дійових односторонніх гарантій. У міжнародних відносинах набагато більше прикладів двох або багатосторонніх договорів про співпрацю у широкому розумінні".

Проте, продовжує експерт, за потреби та взаємної згоди підписантів суто військові аспекти зазвичай уточнюються у рамках відповідних консультацій, зокрема між генеральними штабами.

"Потужна політична підтримка нашій державі у протидії російській агресії, безпрецедентний рівень військово-технічного співробітництва України та держав вільного світу фактично наближає нас до тих зобов'язань, які вже можна розглядати як певні гарантії. Очевидно, що після завершення війни між Україною та РФ відбудеться корекція європейської, а може й світової безпеки. І в рамках цих процесів буде створено дійсно дієвий механізм попередження агресії, у розробці якого брати активну участь повинна саме Україна", – резюмує Олег Бєлоколос.

Директор Українського інституту політики Руслан Бортнік наголошує, що за кількістю залучених ресурсів, озброєнь, країн у російсько-українську війну ситуація вже наближається до параметрів Першої світової.

"Ми явно перебуваємо напередодні Третьої світової війни. Дехто вважає, що вона вже йде, – зазначає експерт. – При цьому, що Перша, що Друга світова війна закінчилися руйнуванням старої системи безпеки та світопорядку – створенням нової. Ліги націй після Першої світової, ООН – після Другої… Отже, швидше за все, російсько-українська війна (що глобально впливає на всіх) також закінчиться формуванням нового світопорядку. Адже вона продемонструвала, що ООН не те що нездатна запобігати чи зупиняти конфлікти, але навіть не бере участі у вирішенні ситуації. Структури ООН не можуть посадити опонентів за стіл переговорів. І вояж генсека Організації – Антоніу Гутерріша – до Москви та Києва, який завершився нічим (та ще й проходить у Києві під звуки чергового обстрілу) – яскраве тому підтвердження".

Руслан Бортнік припускає, що після цієї війни буде сформовано нову систему міжнародної безпеки. На його думку, українські пропозиції, у тому числі щодо U-24 (суть у тому, що об'єднання держав U-24 має протягом доби надавати всю необхідну допомогу, у тому числі озброєну, для негайної зупинки конфліктів) цілком можуть лягти в основу нової системи світопорядку.

"Зрозуміло, що Україна зараз шукає ефективну модель безпеки для себе. Але не лише для себе. Йдеться про працюючу модель безпеки для всього світу. Щоб спроби розв'язати нові війни припинялися на корені, – наголошує експерт. – Тому всі подібні ініціативи – абсолютно правильні. І мають шанси на реалізацію.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Зеленський розповів, що Україні пропонували віддати Запорізьку АЕС під контроль Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини