Головна Новини Політика президент Наступ на олігархів: якими можуть бути наступні кроки Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Наступ на олігархів: якими можуть бути наступні кроки Зеленського

Експерти розповіли, наскільки ефективними є методи боротьби президента України з представниками олігархії, а також про те, як події можуть розгортатися далі

15 березня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

Боротьба президента України проти олігархів: чому саме зараз Володимир Зеленський вирішив діяти? До чого це може призвести? Чи є це фікцією або реальним бажанням побороти олігархію? На ці запитання порталу "Коментарі" відповідали експерти.

Наступ на олігархів: якими можуть бути наступні кроки Зеленського

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Будь-які звинувачення повинні грунтуватися на чинному законодавстві, а не на відчуттях

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок закликає чітко усвідомити, що заявляти про боротьбу з олігархами і на практиці це реалізувати — не одне й те саме.

"Так само можна заявити про боротьбу з бізнесменами середньої ланки. Але і в тому і в іншому випадку — це може мати ознаки порушення права на господарську діяльність і права приватної власності, гарантованих Конституцією України, законами та підзаконними актами. Заяви президента Зеленського про те, що не буде вибірковості в питанні протидії недоброчесним бізнесменам можна розцінювати як справжні наміри. Але вони повинні мати практичне відображення в діях і рішеннях", — впевнений Валерій Клочок.

На думку експерта, першими такими кроками є рішення РНБО про введення санкцій, порушення кримінальних справ проти кампаній, які пов'язують з Тарасом Козаком та Віктором Медведчуком, підтримка американських санкцій проти Ігоря Коломойського.

"Є і порушені кримінальні справи, вручені і оголошені підозри у справі ПриватБанку. Звичайно, "прискіпливому опозиціонеру" цього мало, потрібно ще посадити за грати Порошенка і Ахметова з Пінчуком для повноти картинки. Але будь-які звинувачення повинні грунтуватися на чинному законодавстві, а не на відчуттях, — підкреслює Валерій Клочок. — Інше питання, що варто змінювати закони, які створюють преференції для великого бізнесу. Наприклад, потрібно невідкладно переглянути умови введення нових правил на енергоринку, порядок списання заборгованостей кампаніям, які належать олігархам".

Експерт звертає увагу, що особливо гостро сьогодні стоїть питання ціноутворення за послуги в комунальній галузі. І тут потрібні рішення на рівні парламенту. Тим часом, заборгованість за послуги ЖКГ на кінець січня виросла до 81 млрд.

"Якими будуть подальші кроки президента? Поки важко прогнозувати. Але зараз все виглядає, як спроба реального наступу на олігархат. Але якщо справи закінчаться виключно гаслами, то Зеленський зазнає серйозних репутаційних та електоральних втрат", — прогнозує представник Growford Institute.

Зеленський вирішив постріляти у хибні цілі

Координатор проекту ГУрУ (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович зізнався: "Складно сказати, яку саме мету переслідує Зеленський. Але, боюся, це війна з вітряками. У нашому суспільстві дуже поширений міф, що у всіх наших бідах винні олігархи. За кожною подією, за кожним рішенням парламенту і чиновників ми бачимо олігархічний консенсус. І Зеленський, йдучи на зустріч трудящим, вирішив постріляти у хибні цілі".

На думку Павла Себастьяновича, справжні цілі, у які повинен бити президент — це високі тарифи і податки, жебрацькі пенсії і зарплати, тотальна корупція.

"А за цими українськими вадами стоять не олігархи, а наш рідний держапарат, — запевняє експерт. — Якість цього апарату дуже низька. По-перше, нам в спадок від СРСР дістався його феодально-становий устрій. Кожне стан, будь то прокурори або судді або сбушники, мають свої привілеї, свою кормову базу, з якої вони збирають ренту. По-друге, вже за часів незалежності ці стани, як надприбутковий, і ні за що не відповідають, поповнилися відвертим криміналом. По-третє, держапарат сам для себе штампує закони і правила, розширюючи свої і без того чималі повноваження".

А олігархи, пояснює Павло Себастьянович, — це побічний продукт існування неефективного, кримінального держапарату.

"І саме з держапарату і потрібно починати реформування, — упевнений він. — Але це не так ефектно, як бити по олігархам. До того ж, олігархів мало, а чиновників — легіон".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, чим "відзначилося" чергове засідання РНБО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини