Головна Новини Політика президент Хаос та Третя світова: про що попередив Зеленський Африку – чи доречне це звернення
commentss НОВИНИ Всі новини

Хаос та Третя світова: про що попередив Зеленський Африку – чи доречне це звернення

Експерти розповіли, чи є сенс Україні звертатися за підтримкою до країн Африки, з якими вже давно тісно співпрацює Росія

5 серпня 2022, 15:00 comments1058
Поділіться публікацією:

Якщо російський диктатор Володимир Путін переможе у війні проти України – це буде початок Третьої світової війни, у світі буде хаос. Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський під час онлайн-зустрічі з африканськими журналістами. Чи згодні з цими заявами? Чи дадуть вони ефект? Чи розуміє світ ту загрозу, яка на нього обрушиться, якщо Україна не вистоїть? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хаос та Третя світова: про що попередив Зеленський Африку – чи доречне це звернення

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Миру неможливо досягти, намагаючись достукатися до тих, хто орієнтується на Москву

На думку політолога, експерта з питань російської агресії проти України Віктора Каспрука, заява Зеленського правильна, але сформульована вона дещо дивно.

"Не може президент країни, яка веде одну з найжорстокіших і найкривавіших воєн за всю світову історію, на весь світ заявляти, "якщо Україна програє". Тобто публічно ставити під питання можливість виграти війну – у той час, коли український народ докладає надзусиль для того, щоб наблизити перемогу, виграти бій за незалежність у московських ворогів Української держави. У цьому сенсі інформаційному підрозділу, який готує виступи Зеленського і тези до них, можна дорікнути тим, що вони не розуміють, або легковажно ставляться до того, що кожне слово президента країни, яка веде війну, буде препаруватися в російських та інших ЗМІ. І кремлівські пропагандисти можуть вчепитися в цю тезу, мовляв, Зеленський готується до програшу і сам публічно про це заявляє", – пояснює експерт.

Він вважає, що тези, озвучені президентом, можна було передати інакше. Наприклад, "світ не може дати виграти Росії, оскільки це призвело б до Третьої світової війни та зміни існуючого світового порядку".

Щодо відповідних посилань саме Африці, то, на думку Віктора Каспрука, цей постколоніальний континент важливий для України в тому сенсі, що в ООН африканські держави можуть віддати масово свої голоси за те чи інше рішення, ґрунтуючись на минулих образах до європейців.

"Москва дуже вміло грає на цих суперечностях із державами, які ще в минулому столітті тримали Африку під своїм контролем. Користуючись цим, Путін намагається вербувати в Африці своїх союзників, – зазначає експерт. – Тож спроби української влади після довгого ігнорування Африканського континенту загравати з ним навряд чи до чогось приведуть. Хоч посилювати дипломатію там, звісно, треба. Те саме стосується китайського напряму. Поки що спроби Зеленського апелювати до китайського лідера Сі Цзіньпіна з проханням натиснути на Москву виглядають наївно".

Україна, наголошує Віктор Каспрук, має стійких союзників в особі Сполучених Штатів та європейських держав. Насамперед, саме на них треба покладатися і розраховувати.

"Все інше – лише марна втрата часу та зусиль, – вважає експерт. — Якщо продовжувати подібну практику, ще можна спробувати поговорити з Мадуро, президентом-диктатором Венесуели. Що, звісно, неспроможна принести жодного позитивного результату. Але негативно сприйматиметься в очах наших союзників у Вашингтоні. Миру неможливо досягти, намагаючись достукатися до тих, хто орієнтується на Москву. На них це не подіє. Проте спроби шукати для себе партнерів там, де їх немає і бути не може, лише погіршують позицію офіційного Києва. Бо неможливо, як відомо, всидіти одразу на двох стільцях".

Перемога Кремля в Україні справді поставить світ під загрозу чергового глобальнішого конфлікту, ніж війна в Україні

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"В чомусь можна погодитись із президентом. Перемога Кремля в Україні справді поставить світ під загрозу чергового глобальнішого конфлікту, ніж війна в Україні. Однак, виходячи з фактичної наявності антиросійської коаліції, Третя світова війна вже розв'язана Кремлем – і поки що йде на рівні "м'якої сили". І, коли вона переросте у гарячу фазу – лише питання часу та стійкості України".

Експерт упевнений, що падіння українського рубежу поставить світ віч-на-віч з російською загрозою. І перед цим викликом країнам доведеться розгойдувати маховик гонки озброєнь і поступатися своїми досягненнями щодо зміцнення миру.

"Проте хаос – це теж своєрідний порядок, – зазначає Дмитро Громаков. – І в цьому плані світ просто повернеться до початку історії невивчених уроків Другої світової війни. Уроків для створення ефективних механізмів боротьби з агресією диктаторських режимів. Уроків про жорстке дотримання правил у структурах глобального управління (ООН та РБ ООН). Уроків щодо своєчасності реформування глобальних систем управління у контексті змін об'єктивної реальності та розвитком цивілізації".

Саме тому, вважає експерт, сьогодні Київ повинен чітко артикулювати світові загрози хаосу, що насувається — у зв'язку з легітимацією на міжнародному рівні російської агресії проти України.

"Закриття очей на антицивілізаційну політику РФ призведе до девальвації всіх соціокультурних досягнень західної цивілізації та глобалізації конфлікту, – попереджає Дмитро Громаков. – У світі, де все вирішує кількість дивізій та танків, немає місця дипломатії. Вона підмінятиметься інформаційними операціями та обманом. Довіра буде підмінятися "угодою" до досягнення паритету сил та засобів. Чи готова та сама Європа пробудити демонів середньовіччя і поринути у чергові "темні віки"? Або наважиться поставити на місце путінський диктаторський режим, виступивши єдиним фронтом на всіх майданчиках на захист цивілізації? Ці питання українці мають сьогодні ставити на всіх можливих майданчиках".

Читайте також на порталі "Коментарі" — настав час домовлятися: про що нова заява прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини