Головна Новини Політика президент Головний парадокс Єрмака: які плюси та мінуси чотирьох років його роботи на чолі ОП
commentss НОВИНИ Всі новини

Головний парадокс Єрмака: які плюси та мінуси чотирьох років його роботи на чолі ОП

Як глава Офісу президента, Єрмак дуже зручний і функціональний для Зеленського, швидше за все, він задоволений роботою Єрмака, інакше змінив би керівника свого Офісу

11 лютого 2024, 08:00 comments2700
Поділіться публікацією:

Чотири роки тому, 11 лютого 2020 року, президент України Володимир Зеленський призначив Андрія Єрмака керівником свого Офісу. Які основні плюси та мінуси (перемоги та помилки) команди Єрмака можна відзначити на даний момент? Які перспективи Єрмака та Ко? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Головний парадокс Єрмака: які плюси та мінуси чотирьох років його роботи на чолі ОП

Андрій Єрмак. Фото: сайт Офісу президента

Вплив Єрмака на Зеленського є неоднозначним

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко поділився таким коментарем:

"Я б не говорив про якусь окрему команду Єрмака. Є команда президента Зеленського, у якій визначальну роль відіграє сам глава держави. А за ним, звичайно, найбільш впливовою фігурою є Єрмак".

За словами експерта, Єрмак, природно, має невелику команду його особистих помічників. Але, якщо ми говоримо про Офіс президента, то це насамперед команда саме Зеленського.

"Якщо говорити про особисту роль Андрія Єрмака як голови ОП, то головним його досягненням є те, що він зміг протриматися на цій посаді чотири роки. Його попередник – Андрій Богдан – не протримався й року, хоча у багатьох відношеннях був впливовішим за Єрмака, в тому числі через тодішню недосвідченість Зеленського. Але прагнення керувати країною від імені президента та конфліктність Богдана всередині президентської команди призвели до його відставки", – пояснює політолог.

Він вважає, що Єрмак явно врахував помилки свого попередника, зумівши вибудувати такі відносини з Зеленським, які дозволили йому тривалий період працювати на посаді глави ОП.

"Як голова Офісу президента, Єрмак дуже зручний та функціональний для Зеленського. Напевно, він задоволений роботою Єрмака, інакше поміняв би керівника свого Офісу", – зазначає Володимир Фесенко.

На його думку, Єрмак психологічно комфортний для Зеленського. Він завжди поруч із президентом, готовий виконати будь-яке, найскладніше його доручення. При цьому, на відміну від Богдана, не чинить тиску на Зеленського.

"Єрмак – не лише голова ОП, він одночасно по суті, і перший помічник президента, головна кнопка на пульті державного управління в руках нинішнього глави української держави", – пояснює політолог.

Головне невдоволення критиків викликає не ефективність Єрмака, а той факт, що він зосередив політичне управління Україною в ОП – і особисто впливає на більшість рішень, що приймаються там, вважає експерт.

"Але це, – уточнює він, – пов'язано не так з особливостями політичного стилю та амбіціями Єрмака, як з тим, що в Україні де-факто існує президентська республіка. Партія Зеленського на парламентських виборах влітку 2019 року здобула абсолютну більшість місць у Верховній Раді і з того часу контролює і парламент, і Кабінет міністрів. Усі найважливіші політичні рішення ухвалюються в ОП".

В Україні, нагадує Володимир Фесенко, за різних президентів, вже неодноразово були дуже впливові керівники ОП. І всі вони викликали різку критику та роздратування.

"Саме великий вплив глави Офісу президента (раніше – Адміністрації), хоч би хто це був, є головною причиною критики на його адресу. Чим більше впливу, тим більше критики", – наголошує політолог.

Вплив Єрмака на Зеленського є неоднозначним, зазначає він. І пояснює – немає ідеальних людей, тим більше, немає ідеальних політиків.

"Зеленський мав і дуже правильні рішення, але було і чимало помилок, або таких рішень, які викликали критику в українському суспільстві. Відповідальність за це (і за правильні та неправильні рішення) несе, зокрема, Єрмак. Але наскільки погано чи добре впливає Єрмак на Зеленського, достеменно знають лише люди в Офісі президента, у найближчому оточенні глави держави, – пояснює Володимир Фесенко. – У громадській думці відчутно діє також ефект штучної демонізації Єрмака. Його критикують і противники Зеленського, і ті, кому не подобається надмірно великий вплив глави ОП. І навіть деякі прихильники Зеленського, які все добре приписують виключно президенту, а все погане пояснюють впливом Єрмака".

Експерт зазначає – парадокс Єрмака у тому, що той є найсильнішим подразником для політичних еліт, у тому числі частково навіть для президентської команди, а також для тих, хто активно цікавиться політикою. При цьому широка маса менш політизованих українців до нього ставиться спокійніше.

"Про ставлення до Єрмака українського суспільства можна судити за даними соціологічних опитувань, – каже Володимир Фесенко. – Так, за даними опитування соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 19 по 25 січня 2024 р. (за репрезентативною вибіркою опитано 2000 респондентів віком 18 років і старше, методом face-to-face, на території України, контрольованої українським урядом), Єрмаку повністю довіряють 4,6% респондентів. Швидше довіряють – 20,6%. Скоріше не довіряють – 26,2%. Цілком не довіряють – 29,3%. У великій групі українських політиків, ставлення до яких замірювалося у цьому опитуванні, це відносно середні показники. Для порівняння, екс-президенту Петру Порошенку повністю довіряють 3,6% респондентів, скоріше довіряють – 15,1%, скоріше не довіряють – 30,8%, повністю не довіряють – 39%. Тобто Порошенко не довіряють помітно більше ніж Єрмаку. У Юрія Бойка та Юлії Тимошенко, а також у Олексія Арестовича, колишнього радника ОП, показники довіри ще гірші, ніж у Єрмака та Порошенка. Ось такі парадокси суспільного сприйняття".

Політичні перспективи Єрмака повністю залежать від перспектив Зеленського, вважає політолог.

"Якщо Зеленський піде з влади та політики, то, швидше за все, так само вчинить і Єрмак, – пояснює він. — І навпаки. Андрій Борисович – вірний політичний зброєносець Володимира Олександровича. Мені здається, це вже його політичне та особисте кредо – бути поряд із Зеленським. А як довго і в яких формах це триватиме, покаже лише життя".

Єрмак брався за будь-які завдання, що ставилися перед ОП

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович звертає увагу, що за ці роки Єрмак брався за будь-які завдання, які ставилися перед ОП. Як зовнішньополітичні, так і внутрішньополітичні.

"Якщо говорити про зовнішньополітичні – ось вам свіжий приклад. Щойно Зеленський почав втрачати довіру та авторитет у США, туди вирушив Єрмак. Виступав на Fox News, зустрічався із впливовими особами. Але довіра до Зеленського, схоже, не відновлена. Зважаючи на проблеми з виділенням нам американської допомоги, поїздки Єрмака, як і самого Зеленського, схоже, були безрезультативними", – вважає експерт.

За його словами, у внутрішній політиці Єрмак також активно бере участь у спробах вирішення тих чи інших проблем. І також є питання щодо ефективності.

"Так, Єрмак зустрічається з Радою бізнесменів, яка була створена для вирішення проблем із тими самими "масками-шоу". Але вони не припинилися. По всій Україні триває тиск на бізнес з метою викачування грошей. Правоохоронна система, по суті, заточена на питання особистого збагачення", – наголошує Павло Себастьянович.

Він наголошує, що блокування податкових накладних авторства голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева (відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери) та голови Мінфіну Сергія Марченка також не вирішено.

"Схоже, Єрмак або не може, або не хоче щось тут зробити, – зазначає експерт. – Виходячи з того, що Єрмак, Гетманцев, нинішній голова Ради – Стефанчук, голова провладної фракції "Слуга народу" – Арахамія, скандально відомий заступник голови ОП Татаров залишаються на своїх місцях, мета, заради якої вони прийшли у владу, успішно досягається. Мета ця непублічна, нам вона невідома, але судячи з того, що вони залишаються на своїх місцях, ця їхня командна мета досягається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що державі робити з мобілізацією: яке завдання стоять перед Сирським та нардепами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 лютого 2024, 09:42

Ну вот и все, началась сдача Авдеевки и Белогоровки. Если рашистские твари зашли в город, то уже ВСУ их не выбьют от туда. Докомандувались, еще и героя украины за это получил Залужный. Только у нас за сдачу территорий героев присваивают. Нахрена эта могилизация, если толку никакого, идет планомерная сдача территорийи планомерное обогащение заленых выблядков


Новини