Головна Новини Політика президент Два роки президентства Зеленського: чого чекати від політика далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Два роки президентства Зеленського: чого чекати від політика далі

Думки експертів щодо ймовірних дострокових парламентських або президентських виборів найближчим часом розділилися

21 травня 2021, 11:59
Поділіться публікацією:

Президент України все більш явно перебирає під себе всі, навіть не властиві йому, повноваження. Дехто навіть порівнює ці методи (взяти під контроль медіа та олігархів, отримати максимум важелів впливу) з тими, із допомогою яких зміцнював свою владу Путін на початку президентства.

Два роки президентства Зеленського: чого чекати від політика далі

Прогнози експертів щодо третього року президентства Зеленського. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, куди, на їхню думку, веде нас Зеленський на третьому році перебування при владі. Також фахівці спробували спрогнозувати ймовірність дострокових виборів — і парламентських, і президентських, поки рейтинги ще відносно непогані.

"На диктатуру в України немає грошей"

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що деякі кроки Зеленського, дійсно, можуть виглядати схожими на ситуацію з Путіним незабаром після передачі йому влади від Єльцина. Але не всі.

"Наприклад, порівнювати ситуацію із закриттям каналів у путінській Росії і в Україні при президенті Зеленському — не зовсім коректно. Ті ж канали Гусинського були закриті, попри їх демократичність. Чого не скажеш про канали Медведчука. Друге — російські канали, навіть працюючи на окремих олігархів, працювали все ж на свою країну. А канали, які закрив Зеленський, працювали на чужу державу", — каже Микола Давидюк.

На його думку, Зеленський не може йти слідами Путіна, бо той будував диктатуру.

"А на диктатуру в України немає грошей. Немає газу, нафти, на яких сколотили капітали в Росії, на які наповнювали там бюджет. Диктатуру потрібно добре годувати. А у нас — нічим. Тому Зеленський може гратися в диктатуру, імітувати її. Але це буде гра напівтонів", — зазначає експерт.

Що стосується дострокових виборів, в тому числі президентських, то їх ймовірність перевищує 50%, вважає Микола Давидюк.

"Моделювати переобрання на другий термін для Зеленського зараз — одна із найважливіших задач. І якщо він хоче перемогти, потрібно робити певні кроки вже зараз. І другий-третій рік для цього оптимально підходять", — резюмує експерт.

Головне, що очікує Україну за Зеленського — це референдум по Донбасу

А ось кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк упевнений, що після двох далеко не ідеальних років президентства Зеленського говорити про дострокові вибори парламенту і президента все ж рано.

"Вважаю, що до кінця 2021-го Зеленський і Ко будуть фантазувати як в політичному і законотворчому контексті на теми "Зажени Медведчука під плінтус" та "Бий буржуїв" (мова йде про хрестовий похід Володимира "Ясне сонечко" Олександровича проти українських олігархів), — каже фахівець. — Безперечно, тему твору "Мене образив Порошенко" він буде дорозкривати на четвертому і п'ятому році свого президентства".

На думку експерта, Зеленський продовжить шукати оптимальні формати збільшення своєї політичної ваги, функціонально пригнічуючи інші політичні інститути.

"А публічні тези Зе, що цього не відбувається — просто політична балаканина, розрахована на виборців із фракції "какая разніца", яких хоч кількісно і поменшало, але вони не зникли зовсім", — пояснює Дмитро Гаврилюк.

Політичний експерт припускає, що нас чекає пролонгація млявої реакції Зеленського на ескалацію з боку РФ і її військово-політичних маріонеток з ОРДЛО — на тлі системних втрат ВСУ, які неодмінно будуть списуватися на "небойові". Не виключає Гаврилюк і банальної розв'язки історії зі справою про вбивство білоруського журналіста Шеремета, підозрювані за яким, схоже, не причетні до трагедії.

"Результатом навряд чи стане звільнення глави МВС Авакова, притягнення до юридичної відповідальності експертів за дезінформацію у справі (за результатами якої власне і сидів Антоненко та інші). Цілком можливо, що слідство спробує розкрутити легенду з "білоруським слідом" в цій справі. Але це залежить від того, чи побажає Зе піти на загострення і без того прохолодних міждержавних відносин з Білоруссю", — розмірковує Дмитро Гаврилюк.

Крім іншого, вважає експерт, на Україну також чекає ігнорування з боку влади ініціатив демократичної і проукраїнської опозиції, опозиційного мислення та протестів, учасників яких будуть і далі "таврувати" або порохоботами, або антиукраїнськими елементами.

І, нарешті, підкреслює Гаврилюк, нас чекає продовження епопеї з головним питанням, заради якого власне Зеленський нафантазував законопроєкт "Про народовладдя". Йдеться, зокрема, про винесення на референдум питання щодо ситуації на Донбасі.

"ОРДЛО для Зеленського — це баласт його політичної відповідальності. І президенту важливо руками самих українців добитися вигідніших варіантів стосовно Донбасу. Вигідніших у разі, якщо українці не захочуть реінтеграції ОРДЛО на російських вимогах. В такому випадку Зе заткне багатьох адептів "умиротворення агресора" (див. РФ) на Заході. Мовляв, я ж демократичний президент — і воля народу для мене закон. Але є і менш вигідний варіант, до якого емоційно Зеленський ментально і політично тяжіє. Мовляв, це ж наші люди, давайте їх пробачимо, приголубити Пасічника і Пушиліна, ми багато втратили армійців, "вистачить воювати" і так далі", — зазначає Дмитро Гаврилюк.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що лише чверть українців оцінює другий рік правління президента Володимира Зеленського позитивно. Більше деталей — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про подробиці "вишивання" скандалу, в який потрапив Володимир Зеленський разом із дружиною напередодні свого прес-конференції про підсумки дворічного перебування на посту президента.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини