Головна Новини Політика президент Друга річниця президентства: про що потрібно запитати Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга річниця президентства: про що потрібно запитати Зеленського

Експерти спрогнозували, які питання і відповіді можемо почути в ході прес-конференції Володимира Зеленського за підсумками другої річниці президентства

19 травня 2021, 18:09
Поділіться публікацією:

До другої річниці свого президентства, 20 травня, Володимир Зеленський проведе прес-конференцію на ДП "Антонов", авіабудівному підприємстві. Чи варто очікувати незручних запитань (яких?) і несподіваних відповідей? Про що потрібно запитати гаранта? "Коментарі" дізналися думки експертів.

Друга річниця президентства: про що потрібно запитати Зеленського

Зеленський. Фото: ОПУ

"Найбільш ходовим пулом питань до Зеленського були б ті, що він ставив Порошенкові"

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що ЗМІ будуть ставити незручні питання, в тому числі щодо санкцій проти контрабандистів.

"Наприклад, чому не внесли Павлюка (нардеп від "Слуги народу" Ілля Павлюк, якого деякі ЗМІ пов'язують з контрабандними потоками — прим. ред.) у цей список санкцій? Але найбільш ходовим пулом питань до Зеленському були б деякі з тих, що він ставив Порошенкові в квітні 2019 го під час дебатів на стадіоні. Я б точно задав щось звідти: про кумівство у владі, високі ціни, війну, відсутність покарання за трагедію в Іловайську і Дебальцевому, за крадіжки карпатських лісів і бурштину. Особливо шикарно виглядають зараз "Чому не покарані поплічники Януковича?" або "Чи пам'ятаєте ви, що таке люстрація?". При Зеленському чимало люстрованих і просто тих діячів часів Януковича, хто виїхав, повернулися в гру. Ті ж Портнов, Бабіков... Практично весь "квартал" у владі — друзі родичі, куми. Проривів в економіці немає, тарифи зростають, війна йде", — зазначає Анатолій Октисюк.

З позитивів, на які може робити наголос Зеленський в своїх відповідях, аналітик називає санкції проти Медведчука і навіть оголошення йому підозри і домашній арешт. Те, на що не наважився Порошенко. А також діджіталізацію, особливо портал "Дія".

"Зрозуміло, що для більшості, особливо для старшого покоління, це — не помацати, не приторкнутися. Але на майбутню цифровизацію — це відмінний заділ. Упевнений, з часом (яке таким чином серйозно заощаджується) це оцінять багато хто", — вважає Анатолій Октисюк.

"Незручних питань практично не буде"

Політичний експерт Михайло Чаплига запевняє, що поставив би президенту наступне питання: "Як йому вдалося зробити неможливе? А саме — умовити членів наглядової ради "Нафтогазу" залишитися ще на рік, рівно до тієї дати, коли ціна нашої ГТС дорівнюватиме нулю, і добудують Північний потік-2".

Гіркою іронією експерт називає те, що прес-конференція пройде на заводі ім. Антонова.

"Це підприємство дісталося нам від СРСР, де ми були єдиною республікою із замкнутим циклом авіавиробництва. Самі могли побудувати літак, без участі інших республік. А зараз не може створити навіть гіроскоп. Я вже мовчу про літак", — зазначає Михайло Чаплига.

На його думку, незручних запитань практично не буде, а опозиційні ЗМІ на прес-конференцію не допустять.

"Швидше за все, вся прес-конференцію Зеленський буде намагатися показати, що він оголосив війну всім, хто заважає нам жити. І олігархам, і злодіям в законі, й корупції. Весь такий герой. Думаю, по суті, це буде стартом позачергових виборів президента. Не виключаю, що вони можуть пройти вже восени. Спершу — парламентські, а потім і президентські. Поки хоч якийсь рейтинг є у "слуг" і Зеленського. Тому президент буде видавати популістки-більшовицькі меседжі. Наголошувати на тому, що може спертися лише на народ, що йому потрібна народна підтримка. А ближче до осені, можливо, навіть на День незалежності, оголосить про розпуск парламенту і дострокові вибори себе", — прогнозує Михайло Чаплига.

Раніше повідомлялося, коли Зеленський отримає повноцінну заміну Мендель.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини