Головна Новини Політика президент День зародження української державності: про що говорить новий указ Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

День зародження української державності: про що говорить новий указ Зеленського

Зеленський зазначив, що "ми спадкоємці державності, що існувала понад тисячу років тому"

24 серпня 2021, 18:27 comments1338
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський під час старту параду до Дня Незалежності підписав указ про святкування дня зародження державності України. Він буде відзначатися в день хрещення Київської Русі — України, 28 липня. Більш того — стане вихідним днем.

День зародження української державності: про що говорить новий указ Зеленського

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Експерти проаналізували це рішення для порталу "Коментарі".

Давно час повернути своє собі

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова впевнена в правильності нагадати, що Україні не 30 років, а більше тисячі.

"Сама ж назва — Україна — як держава зі своєю територією, мовою і великим значенням на арені міжнародної політики виникла близько 400 років тому. Нам про це категорично не можна забувати. Давно час повернути своє собі, — зазначає експерт. — Ми повернули, нарешті, митрополію, яка перший раз з'явилася у нас — задовго до Московської. Тому було дуже правильно не тільки повернути вкрадене, а й повернути Московію в лоно української церкви, так би мовити до витоків".

На думку Тетяни Лупової, ми повинні повернути собі нашу Русь, яку сусідня державу в рамках інформаційної війни протягом багатьох десятиліть намагається у нас забрати.

"Ми повинні знайти, вшанувати і поховати з почестями наших героїв, які створювали нам нашу Україну починаючи з Київської Русі. Ми їх знаємо за книжками і назвами вулиць, за великою кількістю пам'яток, але де їх могили? Де Сагайдачний, Мазепа, Хмельницький? Чи це не головне питання для становлення сильної і потужної державності — наша велика історія, на яку ми можемо спертися, щоб знову стати тією Україною, з якою будуть рахуватися і якою пишатимуться? День державності — це добре, але мало. Потрібна державна програма і її фінансування на відновлення історичної справедливості, відновлення історичних цінностей, на відтворення великої держави Україна", — резюмує Тетяна Лупова.

Зеленський продемонстрував, що ми ведемо свою державність не від 1991-го року, а з часів Київської Русі

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що сьогоднішня заява Зеленського про введення нового свята — цей прийом, який називається "рояль у кущах". Коли під час якогось гучного заходу (в даному випадку — святкування 30-річчя Незалежності України), відбувається щось "спонтанне".

Кирило Молчанов зазначає: "Порошенко під час президентства робив те ж саме (коли під час публічного спічу підписував якийсь указ, законопроект). Так що Зеленський просто його копіює. В цьому немає нічого дивного, враховуючи, що Зеленський все більше демонструє прихильність до того, що робив Порошенко, хоч обіцяв діяти прямо навпаки".

Що до самого свята, то експерт не виключає, що це бажання відповісти Путіну на його статтю про Україну, про спільність українського і російського народів.

"Тобто, Зеленський таким чином продемонстрував, що ми ведемо свою державність не від 1991 року, а з часів Київської Русі. І не готові віддавати РФ всю історичну спадщину, — пояснює Кирило Молчанов. — За фактом, Зеленський показав, що Україна претендує на історичну спадщину не за останні 30 років, а від куди більш давніх часів. На весь пласт історії. Що ми не віддаємо монополію РФ на історію Київської Русі і більш давніх часів. Але це було зроблено настільки куцо, що незрозуміло, на що буде впливати в принципі. Є великі сумніви, що це свято стане справді об'єднавчим, знаковим, а не просто черговим вихідним, як той же день Конституції або подібні. Так що це скоріше був посил Кремлю, ніж громадянам України, які хіба що отримають ще один вихідний день".

Ми просто копіюємо Росію, з якою боремося, і яка вигадує собі подібну історію

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній передбачає, що ми бачимо просто загравання з патріотичним електоратом, для якого подібні питання важливі.

"З точки зору реальності — від копання в минулому немає ніякої користі. Краще жити майбутнім, ніж вигадувати, що дата хрещення Київської Русі — це дата українського державотворення. Роблячи це ще і вихідним днем, яких у нас і так багато ", — зазначає Тарас Загородній.

На його думку, всі ці суперечки, вигадування віртуальної історії заднім числом ні до чого доброго не призводять.

"Фактично, ми просто копіюємо Росію, з якою боремося, і яка вигадує собі подібну історію. Прагне жити минулим. Можливо, з точки зору ідеології це правильно. Але не більше, — акцентує Тарас Загородній. — Виходить, що ми намагаємося грати на російському полі. При тому, що всіляко прагнемо довести, що Україна — не Росія. Біда в тому, що в Україні відсутнє розуміння, як ми бачимо країну через 10-20 років, в майбутньому. Зате ми граємо у віртуальні ігри з Росією ".

Раніше видання "Коментарі" розповідало, коли Україна була найбільш незалежною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іоан

24 серпня 2021, 21:45

от горе-коментатори, які нівелюють важливість цього рішення. Куди в ви нарешті поділися з інформ. простору щоб перестали його псувати!


Новини