Головна Новини Політика президент Чому Зеленський оголосив про звільнення всіх обласних військкомів – чи лише у скандалах справа
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Зеленський оголосив про звільнення всіх обласних військкомів – чи лише у скандалах справа

Найголовніше питання – корінь неефективної роботи ТЦК пов'язаний із застарілою нормативно-правовою базою, яка уможливлює корупційні прояви

11 серпня 2023, 18:07 comments3121
Поділіться публікацією:

Після проведення спеціального засідання РНБО президент України Володимир Зеленський заявив про ухвалення рішення звільнити всіх обласних військкомів. Цьому передувала серія корупційних скандалів за участю військкомів різних мастей. Чому президент саме зараз пішов на такий крок? Чи допоможе це очистити від корупції територіальні центри комплектування (ТЦК)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Зеленський оголосив про звільнення всіх обласних військкомів – чи лише у скандалах справа

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський виступив, як керівник держави воєнного часу, що має ініціативу у наведенні порядку у системі військового обліку та комплектації

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Цього треба було очікувати, оскільки в українського суспільства за останній період виникло дуже багато об'єктивних питань щодо роботи ТЦК. Емоційне невдоволення несправедливими діями працівників колишніх військкоматів, корупційні справи, скандали з порушенням прав людини, службові зловживання створили із ТЦК та військово-медичних комісій "вселенське зло". І таке сприйняття у багатьох випадках виправдане, оскільки багато хто особисто стикався з проявами корупції в системі ТЦК".

Тому, зазначає експерт, Зеленський виступив не лише в амплуа захисника інтересів простих українців, а й – керівника держави воєнного часу, який має ініціативу у наведенні порядку у системі військового обліку та комплектації. Адже від її ефективності залежить національна безпека та оборона.

"З іншого боку, реформа ТЦК має включати ще й цифровізацію обліку, запровадження елементів та стандартів контрактної армії тощо, – вважає Олег Постернак. – І найголовніше питання – корінь неефективної роботи ТЦК пов'язаний із застарілою нормативно-правовою базою, яка уможливлює корупційні прояви. Міняти потрібно не лише верхівку ТЦК, а й підзаконні акти, які створюють можливості для зловживання".

Влада оголошує цілу групу колективним злом, винуватцем усіх своїх політичних провалів

Політолог Володимир Цибулько впевнений, що військкоми насправді не є головним джерелом корупції в державі.

"Чиновники рівня заступника міністра оборони у цій вертикалі знаходяться значно вище, – пояснює він. – Тому ця кампанія Зеленського в стилі раннього Сталіна пахне популізмом. Влада оголошує цілу групу колективним злом, винуватцем усіх своїх політичних провалів".

Від Зеленського, зазначає політолог, з самого початку чекали на призначення нормальних чиновників.

"А він призначав свідомо пройдисвітів, що знову і знову стає відомим після чергового скандалу. Потім від Зеленського чекали звільнення цих пройдисвітів, і покарання тих, хто порушив закон. Але покарання немає – лише багато медійної тріскотні, яка є лише імітацією управлінських рішень", – наголошує Володимир Цибулько.

Така кампанейшщина, упевнений експерт, свідчить про те, що навіть у Зеленського розуміють глухий кут такої управлінської моделі.

"Але ж і запропонувати нічого іншого не можуть, – зазначає політолог. – Суцільне тягання кота за хвіст у спробі відтягнути час, коли народ вийде на вулиці, незважаючи на воєнний стан".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 серпня 2023, 17:25

Справжній лідер займався б зміною держави на макрорівні, а ні окремими маленькими сегментами, про які "чесний" Залужний навіть не здогадувався. Це ще один дзвіночок, що вирок Україні, Зе собою вже виніс. Зараз просто іде процес.


Новини