Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського з Байденом: головні підсумки переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського з Байденом: головні підсумки переговорів

Експерти вважають, що очікувати більшого від переговорів двох президентів не варто було

2 вересня 2021, 10:34
Поділіться публікацією:

У середу, 1 вересня, у Вашингтоні відбулися переговори між президентами України Володимиром Зеленським та США Джо Байденом.

Зустріч Зеленського з Байденом: головні підсумки переговорів

Джо Байден і Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Експерти для видання "Коментарі" оцінили головні підсумки зустрічі глав держав.

Основний позитив від зустрічі двох лідерів — сигнал про перезавантаження відносин між офіційними Києвом і Вашингтоном

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко впевнений, що очікувати більшого від переговорів двох президентів у рамках всього лише робочого візиту Зеленського в США не варто було.

"Це не державний і навіть не офіційний візит, як його раніше помилково трактували ряд вітчизняних ЗМІ, в тому числі прозахідної спрямованості, — зазначає експерт. — Глави США і України спілкувалися більше двох годин, що, зважаючи на опубліковані деталі графіка, значний період. Раніше передбачалося, що зустріч буде близько 45 хвилин. Це призвело навіть до невеликого конфузу, коли офіційний сайт президента України опублікував спільну заяву про стратегічне партнерство двох країн до завершення зустрічі з Байденом. Це вкотре підкреслює, що результати зустрічей перших осіб держави готуються до їх початку. І якщо цей момент не був виправлений в подальшому, то підтверджує, що бесіда пройшла за планом".

Також, на думку Ігоря Чаленка, не варто грішити на відсутність виходу до преси після зустрічі. Це протокольні особливості статусу візиту.

"Основним позитивом від зустрічі двох лідерів вважаю сигнал про перезавантаження відносин між офіційними Києвом і Вашингтоном. Про це говорить рішення про реанімацію діяльності Комісії стратегічного партнерства, а також про підготовку нової Хартії стратегічного партнерства. Очевидно, редакція від 2008 року не охоплює весь спектр наших спільних інтересів ", — пояснює експерт.

Він зазначає, що Сполучені Штати фактично стали на бік України в оцінці нинішньої ситуації на Сході України, а також в окупованому Криму.

"Дивовижний факт — була відзначена Кримська платформа, проте взагалі упущені Мінські домовленості в прямій згадці. Це може свідчити про початок епохи "постМінска". Звичайно, це прогнозовано викличе критику з боку Кремля, — попереджає Ігор Чаленко. — Також в цьому руслі себе обдуреним може відчути Путін в частині виділення додаткових 60 млн дол на українську оборону, включаючи системи "Джавелін". Нагадаю, що Байден перед зустріччю з російським колегою відмовився від планів в цьому році виділити додатково 100 млн дол на відповідні цілі. Так, зараз сума дещо менша. Але і це продемонструвало, що Штати зробили дипломатичний маневр, але не відійшли від своїх планів посилювати допомогу Україні".

Разом з тим, експерт припускає, що неприємним для України і особисто Зеленського став факт звернення уваги на ситуацію з антикорупційними органами, зокрема ситуацію із затягуванням обрання приймача Холодницького на чолі САП, а також конфліктом з директором НАБУ Ситником. Також підкреслена позиція Штатів і щодо незалежності НБУ.

"Дуже неоднозначним стали тези про плани зберегти газовий транзит через Україну — увага! — в якийсь "перехідний енергетичний період". Який цей період? Рік-два-десять? Ясності немає, — зазначає Ігор Чаленко. — Сюди ж слід віднести узгоджену позицію щодо розширення, а не просто збереження реформи корпоративного управління. Сьогодні в Україні маємо полярні позиції щодо функціонування наглядових рад в держкомпаніях, їх ефективності. І подібні заяви на найвищому рівні лише підігріють полеміку в даному питанні".

Проте, в загальних рисах керівник Центру аналізу та стратегій вважає як зустріч з Байденом, так і весь робочий візит успішним для української делегації на чолі із Зеленським.

"Крім ряду промоційних заходів ми веземо додому домовленості про виділення Україні 3 млрд дол. Так, це фактично кредит, проте на вкрай привабливих умовах, — акцентує Ігор Чаленко. — Також сюди я б додав меморандум з Вестингхаус про наміри побудувати в Україні 5 нових реакторів покоління "ІІІ+". Це стратегічне питання, яке відкладати далі немає можливості".

Зустріч Зеленського з Байденом так і не пролила світло на актуальні питання

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай зазначає:

"Як і очікувалося, зустріч двох президентів була не особливо змістовною і носила декларативний характер. Швидше треба дивитися на те, що обговорювали кулуарно. І не тільки з Байденом".

Він підкреслює, що традиційно говорили про Крим, Донбас, "Північний потік-2". При цьому щодо ПП-2 озвучено не зовсім зрозумілу заяву.

"Зеленський і Байден нібито домовилися протистояти цьому проекту. Хоча раніше Байден на зустрічі з Меркель досяг протилежного угоди стосовно "Північного потоку-2". А ще раніше — в Женеві — вони з російським президентом також згладили всі гострі кути в цьому питанні. Потенційно нова заява може означати, що Штати надалі готові ввести санкції проти операторів цього газопроводу. Але для цього потрібні вагомі причини, наприклад нова гаряча фаза війни на Донбасі", — вважає Валентин Гайдай.

Про участь США в нормандському форматі, судячи з усього, теж не домовилися.

"Зеленський невпевнено прокоментував це питання, заявивши, що буде "якийсь формат". Непереконливо, як для президента, — зазначає експерт. — В цілому, візит українкою делегації в США я б розцінював як піар Зеленського: багато зустрічей на вищому рівні, багато меморандумів, але чи буде від них реальна вигода — сильно сумнівно. Так і не зрозуміло, чи отримаємо ми додаткові гроші на оборону, яким чином будуть добудовувати новий блок Хмельницької АЕС, якщо його добудувати складно через різні технології будівництва і простіше будувати новий з нуля. Зустріч Зеленського з Байденом так і не пролила світло на актуальні питання".

Раніше видання "Коментарі" писало, що США мають намір допомогти Україні подолати пандемію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

2 вересня 2021, 11:05

итоги встречи прояснятся под НГ, по кошелькам украинцев будет видно насколько выгодно дружить с заокеанским дядюшкой против соседки России.


Новини