Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського і Путіна: які шанси на тет-а-тет президентів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського і Путіна: які шанси на тет-а-тет президентів

Експерти спрогнозували, чи можуть зустрітися і в якому форматі президенти України та Росії Володимир Зеленський і Володимир Путін у 2021 році

23 квітня 2021, 12:00
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін у відповідь на пропозицію президента України Володимира Зеленського зустрітися на українському Донбасі відіслав офіційний Київ обговорювати врегулювання на Донбасі не з ним, а з угрупуваннями "ДНР" і "ЛНР". При цьому заявив про готовність обговорити з президентом Володимиром Зеленським у Москві відносини між Росією і Україною. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорять ці "переговорні пікіровки" та які шанси на зустріч Путіна і Зеленського — віч-на-віч або в іншому форматі.

Зустріч Зеленського і Путіна: які шанси на тет-а-тет президентів

Зустріч Зеленського і Путіна. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Зеленський дав Путіну можливість виглядати миротворцем в очах росіян, жителів ОРДЛО і можливо — Заходу"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов підкреслює, що заява Зеленського про зустріч з Путіним на Донбасі — це був такий собі експромт, "фішка". За допомогою чого, можливо, Офіс президента намагався відвернути увагу від другої річниці перемоги Зеленського в другому турі президентських виборів. Хвалитися особливо нічим. Ну і — показати свою готовність до переговорів, а також креативність.

"А вийшла досить сумна історія, — вважає політексперт. — Дали пас Путіну, він цим пасом скористався. По-перше, українська сторона виступила як прохач. По-друге, Путін розділив два питання: за питанням Донбасу послав Київ до сепаратистів (й ватажки т.зв. "ДНР" і "ЛНР" вже виступили із заявами, явно спущеними російськими кураторами, що готові зустрічатися з українською владою), а питання взаємодії України з РФ запросив обговорювати в Москві. Тим самим Зеленський дав Путіну можливість виглядати миротворцем в очах росіян, жителів ОРДЛО і можливо — Заходу".

Олександр Леонов вважає незрозумілим прагнення Зеленського зустрітися з Путіним віч-на-віч.

"Якщо під час виборів він мав ілюзії, що така зустріч допоможе, то під кінець другого року президентства мав би вже втратити ці надії, — міркує політексперт. — І зрозуміти, що російське керівництво може використовувати таку зустріч для маніпуляцій. Говорити потім, що українська сторона щось пообіцяла, але не виконала. Дипломати, експерти, п'ятий президент України не раз підкреслювали, що потрібно зустрічатися тільки при свідках, щоб Путін не перекручував результати переговорів. Сподіваюся, у Зеленського вистачить здорового глузду не летіти в Москву для тет-а-тет з президентом країни-агресора".

Зустріч же в форматі глав держав нормандської четвірки Путіну зараз не цікава, вважає Олександр Леонов. Адже господареві Кремля потрібні не домовленості заради врегулювання конфлікту. Йому потрібна капітуляція України.

"У грудні 2019 року під час такої зустрічі Україна в особі Зеленського підписала комюніке з ознаками капітуляції. Ми, зокрема, зобов'язалися імплементувати в українське законодавство вкрай небезпечну формулу Штайнмайера, провести "галопом" вибори в ОРДЛО. Цьому вдалося запобігти. Зараз же Путін, погоджуючись на подібну зустріч, зажадає нові поступки — і гарантії їх виконання. У своєму посланні до Федеральних зборів 21 квітня він чітко дав зрозуміти, що не сприймає Україну як суб'єкт для переговорів. Що хоче домовлятися про нас без нас. Грати у велику країну, яка вирішує долі інших держав за столами переговорів з великими геополітичними гравцями. Наше завдання — не дати такому статися", — підкреслює експерт.

"Відповідь російського президента показує, що нової лінії щодо "внутрішнього конфлікту" в Україні у РФ немає"

Керівник Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко вважає, що така пікіровка навколо Донбасу дозволяє цій темі бути в процесі. Що вже непогано. Погано те, що зрушень поки не проглядається.

"Відповідь російського президента показує, що нової лінії щодо "внутрішнього конфлікту" в Україні у РФ немає. Пропозиція зустрітися в Москві, коли президент України буде там "прийнятий" створює не паритетний вимір, а скоріше говорить про стару позицію впливу, головування РФ. Якщо переговори пройдуть в такому форматі вказівки з боку Росії, це буде черговим негативним викликом для України", — впевнена Юлія Тищенко.

На її думку, потрібно говорити про Нормандський формат, про зустріч всієї "четвірки". І наполегливо впроваджувати принцип — не говорити про Україну без України.

"Тональність відповіді Путіна не дає підстав говорити, що у російського керівництва є якесь бажання змінювати свою позицію у відношенні до війни. Нагадаю також, що в РФ восени намічені вибори в Держдуму. А рейтинги влади не такі високі, як хотілося б господареві Кремля. Тому тема впливу РФ буде експлуатуватися там і надалі", — резюмує Юлія Тищенко.

Раніше експерти прокоментували зустріч Лукашенка і Путіна в Москві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

23 квітня 2021, 11:08

Нахрена Путину встречаться с этим американским холуём. Он же ничего сам не решает. Что скажут хозяева то и будет подгавкивать. Дожили, у нас президент шут гороховый...


Новини