Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського і Путіна: коли відбудеться і чи потрібна взагалі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського і Путіна: коли відбудеться і чи потрібна взагалі

Експерти вважають, що особливих змін діалог між президентами України і Росії не принесе

5 липня 2021, 12:27
Поділіться публікацією:

Тема можливої особистої зустрічі українського президента Володимира Зеленського з лідером РФ Володимиром Путіним обговорюється вже не перший місяць. Однак особливих зрушень поки не спостерігається. "Коментарі" попросили експертів оцінити нинішню ситуацію.

Зустріч Зеленського і Путіна: коли відбудеться і чи потрібна взагалі

Перспективи зустрічі Зеленського і Путіна. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Фахівці розповіли, які події можуть підштовхнути Путіна до зустрічі із Зеленським і чому господар Кремля так завзято її уникає. Також журналісти спробували дізнатися, чи потрібна самій Україні ця зустріч.

"Україну вони як суб'єкта визнавати вперто не бажають"

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що Путін уникає зустрічі із Зеленським з кількох причин.

"По-перше, він використовує саму зустріч як привід для шантажу і висуває попередні умови. По-друге, російський лідер не може допустити зустріч із президентом України, яка б не завершилася "перемогою" РФ. А її, очевидно, поки складно припустити. По-третє, подібна зустріч не "в'яжеться" з ідеєю про "зовнішнє управління Україною", яку зараз просувають у Росії", — пояснює Петро Олещук.

На думку політолога, російське керівництво планує вичікувати більш слушного моменту, розраховуючи, що з часом зможе нав'язати свій порядок лідерам Заходу.

"Україну вони як суб'єкта визнавати вперто не бажають. Тому прогнозувати характер самої зустрічі в цих умовах вкрай складно, — зазначає Петро Олещук. — Навряд чи вона глобально може змінити щось сама по собі. Але сам факт згоди на її проведення з боку Росії може говорити про зміну кон'юнктури".

Двосторонні переговори з РФ заздалегідь приречені на провал

Глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос вважає, що очна зустріч Зеленського і Путіна принесе мало користі.

"Для відстоювання своїх національних інтересів оптимальним для нас на нинішньому етапі є Будапештський формат — США, Британія, Україна, Росія. Очевидно, слід запросити приєднатися до них ООН і Європейський Союз. Це має наочно підтвердити, що питання української безпеки та територіальної цілісності нерозривно пов'язані й мають важливе значення для безпеки Європи й світу", — пояснює Олег Білоколос.

Експерт впевнений, що будь-які спроби якимось чином розв'язувати актуальні питання української безпеки й територіальної цілісності у двосторонньому форматі з РФ приречені на провал.

"Про це більш ніж переконливо свідчить досвід української дипломатії й численні українсько-російські міжнародно-правові документи, сьогодні відкрито ігноровані Москвою. Самі ж подібні пропозиції (про зустріч Зеленського з Путіним у форматі віч-на-віч) межують з якоюсь зовнішньополітичною наївністю, вкрай небажаною на тлі безперервної російської агресії", — резюмує Олег Білоколос.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як на Україну може вплинути прийнята в РФ стратегія нацбезпеки щодо зміцнення зв'язків між росіянами й населенням сусідніх держав. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що, на думку експертів, приховано за недавніми висловлюваннями Путіна про "єдинонародство" росіян з українцями.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

5 липня 2021, 13:39

О чем можно говорить с зеленским?!! Это же тупой клоун, марионетка, продажная, нацистская тварь! Нонсенс, фашисты сжигали евреев, а их тупой выблядок возглавил фашизм на украине!


Новини