Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч тет-а-тет із Байденом: чим допоможе Україні візит Зеленського в США
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч тет-а-тет із Байденом: чим допоможе Україні візит Зеленського в США

Експерти розповіли, навіщо зустріч американського та українського президентів перенесли на день пізніше, і якими можуть бути її підсумки

20 серпня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

Зустріч українського та американського президентів Володимира Зеленського і Джозефа Байдена вимушено перенесена із 30 на 31 серпня. Дипломати вже відзначили, що причина криється в зміні формату — глави держав повинні тепер зустрітися ще і особисто, без представників своїх делегацій. "Коментарі" поцікавилися думкою експертів щодо цієї ситуації. Фахівці пояснили, про що можуть свідчити такі зміни, і в плюс чи мінус вони зіграють для української сторони.

Зустріч тет-а-тет із Байденом: чим допоможе Україні візит Зеленського в США

Експерти розповіли про очікування від зустрічі Байден-Зеленський. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Байдену є що сказати Зеленському особисто"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов призводить вираз австрійського психолога, психоаналітика, психіатра і невролога Зигмунда Фрейда: "іноді банан — це просто банан". На думку експерта, у випадку з перенесенням дати візиту Зеленського в США ми маємо таку ж ситуацію.

"Американська преса вже кілька днів обговорювала, що формат переговорів Байдена і Зеленського потрібно дещо підкоригувати у зв'язку з необхідністю розмови двох президентів віч-на-віч. Байдену є що сказати Зеленському особисто. І він це неодноразово підкреслював, спілкуючись зі своїм апаратом. Але що саме скаже в особистій розмові — ми не знаємо і, можливо, ніколи не дізнаємося", — підкреслює Віктор Савінов.

На його думку, те, що саме американська сторона наполягла на особистій бесіді президентів США і України, показує значимість питань, які порушуватимуться під час цих переговорів. І це, зазначає експерт, можна зарахувати в плюс для нашої країни.

"Порядок все розширюється і розширюється"

Політичний аналітик експертного центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк думає, що в України в переговорах з США з'явилося нове вікно можливостей у зв'язку з подіями в Афганістані.

"Кількість питань, які мають намір обговорити керівники України і США, настільки велика, що потрібно якось змінювати графіки. Порядок все розширюється і розширюється: "Північний потік-2", гібридні загрози з боку Росії, внутрішні українські питання, включаючи реформи. Тепер додалося ще й питання Афганістану. Є відомості, що український президент буде пропонувати якісь пакети допомоги: по евакуації, вирішенню питань біженців", — говорить експерт.

Анатолій Октисюк також вважає, що спектр тем буде включати в себе питання компенсації, якісь нові грані співпраці, в тому числі по лінії МВФ.

"Все це потрібно обговорити, донести позиції. Думаю, тут більше в плюсі українська сторона. Головне — грамотно скористатися цими можливостями, — вважає експерт. — Чи зуміють це зробити президент і його команда, чи повернуться із якимось позитивом для України, ми незабаром дізнаємося".

"Перенесення зустрічі Байдена із Зеленським вигідне і американській стороні"

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля впевнений, що перенесення дати зустрічі Байдена і Зеленського із 30 на 31 серпня жодним чином не впливає на результативність візиту.

"Ймовірно, візит Зеленського до США буде дводенним. Але оскільки багато заходів, думаю, просто вирішили внести коригування в програму, — розмірковує експерт. — До того ж, перенесення зустрічі Байдена із Зеленським із понеділка (30 серпня) на вівторок (31 серпня) вигідне і американській стороні. У понеділок, як правило, проводяться різного роду планерки, засідання, наради. А у вівторок у глави Білого дому буде більше часу, щоб приділити його спілкуванню з президентом України".

Володимир Воля не виключає, що на такий крок Байден пішов після критики, яка прозвучала на адресу його адміністрації в ракурсі українського питання як з боку американських конгресменів, так і з боку ряду діячів в Україні.

"В результаті Байден і його команда пішли на те, щоб збільшити час спілкування із Зеленським. Але збільшення це було можливим не в понеділок, а у вівторок", — пояснює Володимир Воля.

Раніше "Коментарі" повідомляли, як пройде візит Володимира Зеленського в Америку. Більш детально про програму візиту українського лідера в Штати читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що, на думку колишнього українського посла в США, Зеленському потрібно зробити при зустрічі з Байденом. Деталі — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини