Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Байдена і Меркель: чого очікувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена і Меркель: чого очікувати Україні

Одним із головних питань між американською і німецькою стороною буде будівництво «Північного потоку-2», впевнені експерти

2 липня 2021, 12:57
Поділіться публікацією:

15 липня в Вашингтоні має відбутися зустріч американського президента Джозефа Байдена з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Серед інших питань для обговорення, ймовірно, буде підніматися і тема України, особливо війни на Донбасі. Така інформація стала відома завдяки німецькому послу в Україні Анке Фельдгузен. "Коментарі" запитали у експертів, чого чекати від цього візиту, в тому числі й у розрізі "українського кейса".

Зустріч Байдена і Меркель: чого очікувати Україні

Меркель зустрінеться із Байденом у Вашингтоні 15 липня. Фото: Getty Images

"Німеччина, як лідер ЄС, хоче будь-яким способом позбутися від російсько-українського конфлікту"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуації Олексій Голобуцький, який переміг в голосуванні "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" у 2020 і 2021 роках, упевнений, що Меркель і Байденом точно буде обговорюватися тема "Північного потоку-2", який б'є по Україні й не особливо зручний для США.

"Можливо, сторони обговорять гарантії транзиту через Україну російського газу. І компенсації, якщо будуть великі втрати", — прогнозує експерт.

Голобуцький акцентує, що це, швидше за все, буде останній візит Меркель в США в статусі канцлера. І певна спроба, в разі не найімовірнішої перемоги її партії ХДС на осінніх виборах, створити спадкоємність політики, в тому числі з українського питання.

"Найбільшій економіці світу (США) і найбільшій у Європі (Німеччина) є, про що говорити поза Україною. Але в нашому ракурсі, крім теми ПП-2, торкнуться, думаю, Мінських угод, а також способів тиску на РФ. Американці на червневій зустрічі з Путіним дали певні терміни Кремлю на, скажімо так, виправлення поведінки. Але ніхто не знає, що буде, якщо Росія не стане дотримуватися "червоних ліній", які за кулісами були окреслені Байденом. При цьому не США, а ЄС, включаючи Німеччину, є сусідом РФ і певним чином залежить від неї", — зазначає Олексій Голобуцький.

На його думку, нові формати переговорів щодо російсько-українського конфлікту без згоди Росії затвердити буде складно.

"Можливо, Байден поставив умову, що якщо РФ хоче повноцінно повернутися у світову політику, їй потрібно міняти підхід до України і не тільки. Але достеменно ми цього не знаємо, — підкреслює політтехнолог. — Зрозуміло, що Німеччина, як лідер ЄС, хоче будь-яким способом позбутися від загальноєвропейської проблеми, якою є російсько-український конфлікт. При цьому вони згодні відкласти Крим у довгий ящик (проблема десятиліть), а по Донбасу все вирішити так, як хотілося б РФ, із її трактуванням Мінських угод. Але американці стоять на нашій позиції, розуміючи, що такого робити не можна, що це — кінець української державності. Подивимося, що буде у підсумку".

У деяких моментах Меркель може відстоювати позицію Кремля

Політична експертка, консультантка з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова не виключає, що Меркель летить до Байдена договорювати те, що не договорив Путін під час зустрічі з американським президентом 16 червня.

"У США і Німеччини насправді багато цікавих тем для розмови. Це і недавній скандал зі шпигунством, і питання клімату. Однозначно будуть обговорювати "Північний потік-2". Американська сторона не раз заявляла, що дуже хоче домовитися про цю тему, бо вважає ПП-2 економічною зброєю Кремля, яке поставить Європу в ще більшу залежність від Росії", — підкреслює Тетяна Лупова.

На її думку, є всі підстави припускати, що в деяких питаннях Меркель на переговорах буде відстоювати позицію Кремля, в тому числі в ракурсі українського кейса (те саме рішення конфлікту на Донбасі за російським сценарієм).

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Меркель виступила за відновлення прямих діалогів з путінською Росією. Що привело канцлера до такого рішення, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, якою важливою для України заявою відзначилася Ангела Меркель, кажучи про транзит газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини