Зеленський заявив про "брехунців" в ООН та не став слухати представника РФ

Президент України запропонував реформувати Раду безпеки ООН, щоб нівелювати право вето Росії

Володимир Зеленський під час свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН запропонував реформувати організацію, зокрема надати Генасамблеї ООН право долати вето Радбезу організації, в якій засідає Росія. Про це повідомляють "Коментарі".

"Маємо визнати: Організація у глухому куті щодо агресій, - заявив Зеленський. - Людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй. Але я не був би сьогодні тут, якби Україна не мала пропозицій саме щодо рішень. Всі у світі бачать, що саме робить ООН недієздатною. У цьому кріслі в Раді Безпеки, яке Росія займає незаконно через закулісні маніпуляції після розпаду Радянського Союзу, сидять брехунці, чия робота – виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює Росія".

На думку Зеленського, виключне право вето, яке мають лише члени Радбезу ООН - США, Франція, Великобританія, Китай та Росія - нівелює участь будь-якої країни в роботі організації.

"Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН у глухий кут. Хоч би ким ви були, наявна система ООН робить вас все одно меншим, ніж право вето, яке є лише в кількох та яке використовується одним – Росією – на шкоду всім іншим членам ООН", - заявив Зеленський.

Окрім механізму подолання права вето двома третинами голосів, Зеленський запропонував розширити Радбез ООН за рахунок інших країн, зокрема Німеччини. Також, на його думку, у разі агресії членство країни в Радбезі ООН має призупинятися.

Після свого виступу президент України полишив засідання, не чекаючи виступу російського представника.

Тим часом, в Україні запропонували оголосити війну Польщі.

Українські біженці масово залишають Польщу: дві головні причин.

А на вулицях Баку з'явилися російські прапори: що відбувається.