Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський виступить в ООН: як із максимальною вигодою використовувати цей візит
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський виступить в ООН: як із максимальною вигодою використовувати цей візит

Генасамблея ООН розгляне ситуацію на окупованих територіях України під час 76-ї сесії

18 вересня 2021, 11:36
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський на наступному тижні відвідає США, зокрема він виступить в рамках сесії Генасамблеї ООН. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками щодо того, як з максимальною вигодою використовувати цей візит.

Доктор політичних наук Валентин Якушик нагадує, що з 31 серпня по 3 вересня президент Володимир Зеленський вже був в США з візитом. І ось, через три тижні після цього (з 20 вересня), він знову буде там і виступить у Нью-Йорку на сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Зеленський виступить в ООН: як із максимальною вигодою використовувати цей візит

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)


"Може виникати питання: а чому так часто? І чи не можна було більш раціонально складати графік закордонних поїздок президента України, об'єднавши програми візитів з тим, щоб двічі не робити заокеанські перельоти? Це наївне формулювання питання. Державі потрібно бути зовсім в іншій "ваговій категорії", щоб "економити на перельотах" президента і пропонувати іншим підлаштовуватися під свої плани та ритми у політичному житті своєї країни", — підкреслює експерт.


За його словами, обидва візити дуже важливі для політичного керівництва України.


"Головний зміст першого візиту полягав у зустрічі з президентом Джозефом Байденом. Це була своєрідна "проміжна" зовнішня легітимація президента Володимира Зеленського на додаток до початкової — потужної електоральної легітимації 2019-го року. В результаті цього візиту з'явилося більш чітке уявлення про параметри підтримки Заходом нинішнього керівництва України та його курсу, а також про деякі корективи у зовнішній політиці США і про нинішні вимоги США до своїх союзників і підопічних", — зазначає Валентин Якушик.


Другий же (нинішній) візит Володимира Зеленського до Нью-Йорка пов'язаний, за словами експерта, з наміром представити світовій спільноті бачення офіційного Києва щодо свого геополітичного позиціювання і вирішення своїх внутрішніх і міжнародних завдань. Усе це — в умовах продовження і навіть посилення конфронтації з Москвою і, як багатьом здається, "недостатнього розуміння" з боку найважливіших центрів Заходу та пов'язаних із цим труднощів.


"Цей візит буде використаний для зустрічей у Нью-Йорку з лідерами різних країн, в тому числі й для пошуку можливих більш-менш дієвих доповнень до політики опори на геополітичну стратегічну орієнтацію і допомогу Заходу", — резюмує Валентин Якушик.

Політолог Володимир Цибулько переконаний, що візит Зеленського в США повинен бути наповнений не тільки порядком денним Генасамблеї ООН і просуванням там питань по деокупацію українських територій, а й особливому акценті на порушення прав людини на окупованих територіях.


"Україна як жертва агресії з боку одного з постійних членів Радбезу — Росії — повинна ставити питання про зміну структури Радбезу. І як країна, що відмовилася від ядерної зброї, Україна сама повинна претендувати на місце у Радбезі", — вважає Володимир Цибулько.


На його думку, також треба присвятити максимум часу для відновлення солідарності з Україною інших країн, які ще не приєдналися до "Кримської платформи".


Нагадаємо, міністр Дмитро Кулеба поспілкувався з головою Генасамблеї Абдуллою Шахідом. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства закордонних справ України. У міністерстві назвали основні пріоритети нашої держави на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Серед них головні проблеми України: протидія агресії Росії, звільнення від окупаційних збройних формувань Донбасу, Луганської області та Криму, повернення цих територій під контроль Києва, відновлення цілісності України. Крім цього, важливими пріоритетами є поліпшення умов життя українців, які проживають на територіях, зруйнованих у результаті російської агресії, і подолання епідемії COVID-19 та її наслідків в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини