Зеленський у США: яку практичну користь принесе візит до Байдена

Експерти окреслили низку питань, які Володимир Зеленський обговорить із Джозефом Байденом, і припустили, з якими результатами від зустрічі Україна зустрічатиме президента

Вівторок, 31 серпня, розпочався для українців із новин про те, що президент України Володимир Зеленський разом зі своєю дружиною Оленою уже знаходяться на території Сполучених Штатів. Як відомо, у Зеленського запланована насичена програма, головним "цвяхом" якої є особиста зустріч з очільником США Джозефом Байденом. "Коментарі" запитали в експертів, які важливі питання можуть бути вирішені, і що практичного, а не декларативного ми можемо отримати з цього візиту.

"Ми нічого не веземо, а хочемо щось отримати. Але так не буває"

Політолог Віктор Таран припускає, що, судячи з порядку зустрічі, а також політичної ситуації, яка склалася в Вашингтоні у зв'язку з тим, що відбувається в Афганістані, нічого конкретного ми не зможемо привезти із США.

"Це пов'язано з тим, що після афганської, певною мірою, катастрофи, американці точно не будуть готові найближчим часом масштабно інвестувати в якусь країну. Вони спершу підіб'ють підсумки попередньої кампанії (а в Афганістан направляли мільярди доларів), врахують усі помилки — і лише потім будуть рухатися далі", — пояснює експерт.

Таран також нагадує, що під час зустрічей Байдена з Меркель, із Путіним, вони вже вирішили долю "Північного потоку-2", який буде добудований.

"І нічого нового Байден нам не скаже, він грає вже на іншій стороні, — зазначає Віктор Таран. — Нам міг би допомогти, в тому числі в плані протидії ПП-2, Конгрес. Але візит проходить якраз, коли він на канікулах. Саме тому всі аналітики відзначають, що було стратегічною помилкою української делегації відправлятися в США саме в ті дні, коли Конгрес не проводить засідання. Варто було, використовуючи ситуацію в Афганістані, просити перенести візит на 2-3 тижні, з прицілом на повернення конгресменів із канікул. І тоді загальні результати візиту були б апріорі набагато вище. А так нічого конкретного не буде — ритуальна зустріч, ритуальні фото".

Ще одним промахом української влади в ракурсі цього візиту політолог вважає те, що вона нічого не щастить для "торгу" із США.

"Нам чітко поставили умови: прийняти закон про СБУ (позбавивши службу ряду невластивих їй функцій), перестати ламати реформу державного корпоративного управління, провести реальні "посадки". А ще неформально просили "голову" Коломойського, щодо якого активно йдуть судові процеси в США. Нічого цього не сталося, — підкреслює Віктор Таран. — На додаток. минулого тижня Зеленський демонстративно прийшов на канал "1+1", який афіліюють не тільки з Коломойським, а й з Оксаною Марченко — дружиною Віктора Медведчука. Для Держдепу це своєрідний подвійний ляпас. Тобто, ми нічого не веземо, а хочемо щось отримати. Але так не буває".

Тому, резюмує експерт, ми отримаємо на виході "велике нічого".

"Але ж це перший візит такого плану, він би мав формувати порядок денний на майбутні роки. Ми ж, по суті, прибули в позиції того, хто програв", — підсумовує Віктор Таран.
"Для України з'явився величезний шанс і карт-бланш довіри, при якому наддержава зможе нас навчити хорошому"

Головред інформагентства "Укрпрес Інфо", політексперт Олексій Воронцов акцентує, що візит Володимира Зеленського до США і зустріч із Джозефом Байденом відбудеться в дуже непростій геополітичній ситуації. І Америка в ній зовні виглядає стороною, яка програла.

"В кінці серпня останній американський військовий покинув землю Афганістану. Офіційно операція з виведення військ і евакуації завершена. А вже 1 вересня відбудеться зустріч очільників української та американської держав. Безумовно, крім протокольної частини будуть обговорюватися і кулуарні питання. Важливо зазначити, що 1 вересня — це не тільки початок навчання більшості школярів і студентів, а й дата початку Другої світової війни в 1939 році. Тому доленосний характер зустрічі очевидний. У зв'язку з цим США, очевидно, будуть нарощувати економічну і військову допомогу Україні", — прогнозує Олексій Воронцов.

Експерт підкреслює, що досвід Афганістану виявився негативним і певним чином програшним. США не змогли побудувати цивілізовану, демократичну державу, бо глибока корупція і середньовічні підвалини були сильнішими за загальнолюдські цінності.

"Скажімо так — експеримент провалився. Тепер для України з'явився величезний шанс і карт-бланш довіри, при якому наддержава зможе нас навчити хорошому", — зазначає Олексій Воронцов.

За його словами, протокольно обговорять:

- агресію з боку Російської Федерації;

- реформи в Україні, зокрема правосуддя і боротьби з корупцією;

- енергобезпеку України.

"Ну, а що вийде з усього цього — дізнаємося незабаром. Я думаю, що США посилять лобі щодо вступу України в НАТО, підкинуть грошенят і зброї, посилять енергетичну, технологічну допомогу нашій країні. Форпост на кордоні з РФ для них вкрай важливий. І я не здивуюся, якщо незабаром в Україні з'являться американські військові бази на кордоні з північним сусідом", — зазначає Олексій Воронцов.
"Зеленський хоче розібратися, хто і що обіцяв Україні"

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун згоден з тим, що візит української делегації в США відбувається у непростих обставинах — як на світовій арені, так і всередині Штатів.

"Зараз в адміністрації Байдена є чимало основних, більш пріоритетних, ніж Україна, завдань, на які вони спрямовують свої зусилля. Це і внутрішні конфлікти на основі економічних проблем, і боротьба з коронавірусом, і підвищення градусу етнічних протистоянь. І, звичайно, ситуація в Афганістані, яка вийшла за рамки допустимого. Тому є велика ймовірність, що зустріч Зеленського і Байдена може бути відтінена іншими подіями. У тому числі виходом американських військ з Афганістану, у зв'язку з чим здійснюється серйозний тиск на Байдена. І суспільну увагу буде зосереджено в першу чергу на цій події. В такому проблемному історичному моменті для США українським візитерам буде складно досягти з ними якихось глобальних домовленостей", — вважає політолог.

Водночас, підкреслює він, слід максимально використовувати можливість для лобіювання українських інтересів, посилення зв'язків.

"Не секрет, що відносини між США та Україною — досить складні. Були надії, що вони потеплішають після відходу Трампа і приходу Байдена, який робив багато відповідних заяв. Він навіть тиснув на РФ в перші місяці своєї діяльності на посаді президента, вводив якісь додаткові санкції. Але незабаром все фактично перевернулося з ніг на голову. І ми бачимо, що багато останніх дії Байдена йдуть на користь російської влади. Отже — на шкоду Україні", — зазначає Максим Джигун.

Експерт бачить бажання України загалом і Зеленського зокрема у тому, щоб досягти під час переговорів у США якихось глобальних зрушень у військовій сфері.

"Проглядається величезне бажання української влади, щоб США більше фінансували в нашу обороноздатність. Щоб були додаткові поставки окремих видів озброєння, в тому числі для військово-морських сил України, — каже політолог. — Ще момент, на якому явно зосередить увагу Зеленський, стосується підтримки українських євроатлантичних прагнень. Український президент раніше навіть в ультимативній формі намагався отримати від США якийсь план дій для нашої країни на шляху в НАТО, якихось гарантій. Цього не сталося. Так що ця тема буде підійматися. З точки зору української адміністрації (абсолютно логічно), Україна стримує російську агресію від просування на Захід. І нам слід в цьому допомагати".

На думку Максима Джигуна, також українській делегації важливо домогтися отримання певних гарантій у зв'язку з імовірним запуском "Північного потоку-2". У вигляді якихось компенсацій, запевнень, що наша газотранспортна система залишиться затребуваною.

"Зеленський хоче розібратися, хто і що обіцяв Україні. Хто головний гарантодавець у цій ситуації. Що наша країна може конкретно помацати, повчити замість після угоди між США і ФРН про фактичне зняття санкцій із ПП-2. Угоді, прийнятій точно не на користь Україні. Тема чутлива і для США, адже в Конгресі Байдена за цей крок критикують, в тому числі однопартійці-демократи. І фактично весь Конгрес — і республіканці, і демократи, — голосував за санкції проти ПП-2. А Байден цей проєкт фактично легітимізував. Так що для нас є можливість отримати якісь відповіді й зобов'язання з боку США", — говорить політолог.

Анонсоване підписання рамкового договору про спільне освоєння космосу, як і про збільшення кількості україно-американських навчань Максим Джигун вважає радше декларативними моментами, які мають здебільшого символічне значення.

"Що стосується зустрічі української делегації з представниками великого американського бізнесу, то вона мала б, з точки зору Офісу президента, привести до збільшення інвестицій в нашу економіку. Але з огляду на ганебний стан вітчизняної судової реформи, відсутність безпекових, інвестиційних гарантій в Україні, позитивного інвест-клімату, очікувати серйозних американських фінансових вливань не доводиться", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які важливі документи Зеленський планує передати главі Білого дому під час особистої зустрічі. Детальніше — в нашому матеріалі.