Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський і Байден нарешті поговорили: які перспективи відносин України і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський і Байден нарешті поговорили: які перспективи відносин України і США

Експерти розповіли, які висновки можна зробити після телефонної розмови президентів України та США

2 квітня 2021, 19:26
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 2 квітня, відбулася перша офіційна бесіда американського і українського президентів. "Коментарі" попросили оцінити першу телефонну розмову між Зеленським і Байденом і пояснити, які висновки має зробити українська влада і що повинна зрозуміти для себе Росія.

Зеленський і Байден нарешті поговорили: які перспективи відносин України і США

Фото з відкритих джерел

"Швидше за все, "кейс Коломойського" буде посилюватися"

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький оцінює розмову глав держав, що нарешті складався, позитивно.

"Я так розумію, що всі сигнали, які йшли з США, були сприйняті українською владою. Інакше б ця розмова не відбувся. Принаймні — сьогодні. Швидше за все, "кейс Коломойського" буде посилюватися. Олігарха будуть "наздоганяти". Думаю, це одна з умов. Ну і, звичайно, зіграла свою роль ескалація, яку розпочала Росія своїми маневрами у нашого кордону, в окупованих Криму та Донбасі", — зазначає Олексій Голобуцький.

На його думку, тепер важливо зрозуміти, що Америка хоче сказати Росії своїми досить різкими випадами на її адресу і підкресленою підтримкою України.

"Чи хоче США просто налякати РФ, щоб та розуміла, що Америка нам допоможе в можливій відкритій, а не гібридній війні? Або це блеф, розрахований на те, що Кремль здасть назад? Це дуже важливі питання, — підкреслює експерт. — Зрозуміло, що США воювати за нас не будуть. Але якщо вони вплутуються в якийсь конфлікт навіть як союзник, який не воює, але ефективно допомагає — це теж немало. І тут Штатам важливо, щоб в державі, якій вони допомагають, була нормальна влада. Готова координувати зусилля, спільно діяти, не уникає, як у нас люблять, від взятих на себе зобов'язань. Також важливий висновок — Євросоюз як союзник відходить на другий план. Франція і Німеччина не впоралися з миротворчою місією. Не можна втихомирювати агресора і тут же з ним торгувати. Тому нашими головними союзниками стають, схоже, США, Канада і Великобританія. Подивимося, як будуть розвиватися події далі. Але сьогоднішня розмова між Байденом і Зеленським особисто мені додала оптимізму".

"Сигнал, що в США все бачать і розуміють"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук вважає, що розмова президентів США і України не носила сенсаційний характер.

"У нас з якихось причин надавали їй мало не сакральне значення. Раз у раз ходили питання: "Коли Байден подзвонить? Чому не дзвонить?" Хоча було зрозуміло, що свого часу розмова глав держав відбулася би в будь-якому випадку. Так само очевидно, що це не останнє спілкування Зеленського і Байдена", — зазначає політолог.

На його думку, набір тем, озвучених офіційними джерелами, теж прогнозований: російська загроза, ковід і реформи.

"Було би дивно, якби ці теми не піднімалися, — вважає Петро Олещук. — Очевидно, той факт, що розмова відбулася зараз, коли Росія стягує війська до кордонів, загострює ситуацію на Донбасі — це демонстрація підтримки з боку США для України. Очевидно, сигнал і для Росії в тому числі. Сигнал, що в США все бачать і розуміють".

Раніше повідомлялося, які теми, на думку експертів, Зеленський зобов'язаний обговорити з Байденом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини