Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський готовий зустрітися з Путіним: чи зможе український президент домогтися від Кремля реальних зрушень у врегулюванні конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський готовий зустрітися з Путіним: чи зможе український президент домогтися від Кремля реальних зрушень у врегулюванні конфлікту

Володимир Зеленський не задоволений, що порушення режиму припинення вогню на сході України не припиняються

28 липня 2021, 18:26
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський готовий до особистої зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, щоб раз і назавжди припинити стрілянину на Донбасі. Про це заявив прессекретар президента України Сергій Никифоров на брифінгу 27 липня в річницю введення режиму припинення вогню на сході України.

Зеленський готовий зустрітися з Путіним: чи зможе український президент домогтися від Кремля реальних зрушень у врегулюванні конфлікту

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Чи потрібна саме зараз зустріч Зеленського і Путіна? Чи зможе український президент домогтися від Кремля реальних зрушень у врегулюванні конфлікту?

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко звертає увагу, що мова не йде про зустріч Зеленського з Путіним саме зараз, негайно. За його словами, це тема обговорюється вже кілька місяців, і поки невідомо, чи відбудеться така зустріч.

"Чи необхідно це, в тому числі для того, щоб вивести переговорний процес по Донбасу з чергового глухого кута? На мій погляд, так. Так, особиста зустріч Зеленського і Путіна на саміті "Нормандської четвірки" в Парижі в грудні 2019 року сприяла досягненню домовленості про продовження транзиту російського газу через Україну до 2024 року", — нагадав Володимир Фесенко.

На його думку, зараз не так багато шансів на якісь реальні компроміси з врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Я не бачу на цей момент готовність до таких компромісів з боку Путіна. Але, як мінімум, треба обговорювати необхідність припинення вогню, нове перемир'я (без якого не може бути ніякого подальшого руху вперед з врегулювання конфлікту на Донбасі), необхідність зняття військового напруги на кордоні між Росією і Україною. Тобто предмет для переговорів є, і він дуже значущий, — акцентує Володимир Фесенко. — І навіть якщо мало шансів на позитивний результат переговорів, треба боротися до кінця, намагатися використовувати навіть мінімальні шанси".

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує наступним чином: "Трохи наївне президентське "раз і назавжди" в перші місяці правління Зеленського дивувало і розчулювало, зараз — дратує. І дратує не тільки Кремль, Берлін, Париж, а й саму Україну. Смішно сподіватися, що Путін погодиться щось зробити заради встановлення миру в Україні, повернення наших територій, просто тому, що потрібен мир".

Світлана Кушнір закликає не обманювати себе і визнати, що РФ свою позицію не міняла з 2014 року: "Росія — не учасник конфлікту", "все це — громадянська війна на території сусідньої держави, де (на думку РФ) ще і гноблять російськомовне населення".

Водночас, відзначає політексперт, на території ОРДЛО видано понад півмільйона паспортів РФ, в сірій зоні працюють "узгоджені" з росіянами-силовиками підприємства, повним ходом йде повна зачистка всього українського, а інформпростір міцно за РозЗМІ. 

"Що ж зробила за цей час Україна для жителів ОРДЛО? Які ініціативи ми можемо на чашу ваг покласти в протистоянні з РФ? — запитує Світлана Кушнір. — Вирішити конфлікт з РФ можна виключно шляхом Конгеніальність пропозицій, які і чекає, схоже, Путін від Зеленського. Навесні цього року Путін чітко заявив, що говорити про АРК і ОРДЛО з українським президентом не буде. Але може зустрітися і обговорити низку питань двосторонніх відносин, зокрема, торговельні. Для російської держави (почитайте останню статтю Путіна) українці і росіяни — один народ. Що найцікавіше, 41% громадян України вважають з Путіним в унісон".

У грудні 2019 року Зеленського попереджали, що він не просто "подивиться в очі Путіну", а повинен вичавлювати з цієї зустрічі максимум, зазначає Світлана Кушнір. Бо на подібну політико-дипломатичну поступку у вигляді зустрічі Путін в попередні роки ні в якому разі не погоджувався.

"Незрілість тодішнього оточення і самого шостого президента звелися лише до паризького комюніке, в яке тепер Зеленського, як кошеня, тикають і Франція, і Німеччина — через нереалізації пунктів в цілому і формули Штайнмайера зокрема. Треба пам'ятати, що загравати з досвідченим вовком ти можеш скільки завгодно, але коли справа доходить до реальних справ, тут першість за хитрим, спритним і ініціативним. Ми ж спостерігаємо третій рік, як все "хитрощі української дипломатії" росіяни зводять на "ні" легким ігнор", — вважає Світлана Кушнір.

На її думку. зустріч Зеленського з Путіним навряд чи може відбутися найближчим часом. І до неї не підштовхнуть останні зведення з лінії розмежування, що фіксують збільшення втрат.

"Що робити? Перш за все, наводити порядок в країні, відновити економіку, дати українським громадянам можливість вільно жити, працювати в своїй державі, і паралельно напрацьовувати пакети законів з регулювання суспільно-політичних, соціальних, гуманітарних взаємовідносин на території ОРДЛО так, як якби завтра відкрилися КПВВ і ми знову стали де-факто однієї цілісної території. Чекати зручного моменту, концентруватися сили і ресурси, щоб за годину єдиної можливості здолати ворога. А від зустрічі сьогодні або завтра Зеленського і Путіна без попередньої проробки пакету пропозицій, торгів, можливо невигідних нам, консенсусу — немає перспективи. Подивитися знову в очі запеклому, звичайно, можна, але на результат такі баньки ніяк не впливають ", — резюмує Світлана Кушнір.

Нагадаємо, в Кремлі вважають, що якщо ситуація на сході України загостриться до краю, а українські військовослужбовці вирішать повернути контроль над територією силою, то Росія може офіційно втрутитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

29 липня 2021, 06:36

"...наводить порядок в стране, восстановить экономику, дать украинским гражданам возможность свободно жить, работать в своём государстве..." То-есть имеются на Украине светлые головы и здравые мысли. Но вчера радовались, что прогнозируется рост притока заробитчанских долларов! Даешь больше батраков и жопомоев! А на родине работать на ее и свое благо украинцам не дано?

ККК

28 липня 2021, 21:44

Конечно сможет! Сначала морду лица попроще сделать нужно, потом стать раком, как привык по всему миру бегать, ну а потом и диалог возможен)))


Новини