Головна Новини Політика зовнішня політика «Зелений паспорт» Поклонської, або Чому «Няш-мяш» тепер не відповість за свої злочин проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Зелений паспорт» Поклонської, або Чому «Няш-мяш» тепер не відповість за свої злочин проти України

Кремль вирішив зробити з Поклонский об'єкт для глузувань

14 жовтня 2021, 14:48
Поділіться публікацією:

Експрокурор Криму і колишня депутат Держдуми, як і прогнозувалося ще в серпні, призначена російським послом в африканській острівній державі Кабо-Верде. Україна вже заявила, що працює над затриманням Поклонської, яка розшукується за державну зраду. Про що може говорити таке призначення? Чому саме Кабо-Верде? Які шанси, що Поклонську видадуть Україні? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився кандидат політичних наук, викладач Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, співзасновник у Центрі дослідження Африки — Олександр Мішин.

«Зелений паспорт» Поклонської, або Чому «Няш-мяш» тепер не відповість за свої злочин проти України

Наталія Поклонська. Фото з відкритих джерел

З символу так званої "російської весни" в Криму Поклонську перетворюють на об'єкт для дотепів і глузувань

Вірусний ефект, який виник навколо призначення президентом Путіним колишнього прокурора і депутата Держдуми Росії Наталії Поклонської надзвичайним і повноважним послом в острівній африканській республіці Кабо-Верде непорівнянний зі значущістю і вагою даного політика в реальному житті. Сам інформаційний фон навколо даного рішення виглядає несприятливим для Поклонської. З символу так званої "російської весни" в Криму її перетворюють на об'єкт для дотепів і глузувань, відбувається висміювання значущості Поклонської для російського керівництва.

Міждержавні контакти Москви й Праї (столиця Кабо-Верде) носять вкрай епізодичний характер, а посольство працює швидше в режимі консульства для обслуговування забезпечених туристів. В основному це чоловіки, які приїжджають для елітної спортивної риболовлі або віндсерфінгу.

Оскільки у зовнішній політиці Росії Кабо-Верде не відіграє помітної ролі, відповідно посол в даній країні, за мірками російського МЗС, — аутсайдер. Адже дипломатична робота в Кабо-Верде — це посада-синекура, що не відкриває будь-яких кар'єрних перспектив. Кабо-Верде входить в число країн, куди на посольську роботу зазвичай відправляють літніх МЗСівських чиновників, для яких це фінальне в їх кар'єрі відрядження і після завершення дипломатичної місії на Островах Зеленого Мису вони йдуть на пенсію. Іншими словами, призначили Поклонську в країну, відносинами з якою Москві не шкода пожертвувати в разі ймовірних майбутніх скандалів.

Якщо дивитися на правові наслідки даного рішення, то Поклонська отримує "зелений паспорт", а значить відповідно до Віденської конвенції 1961 року про дипломатичні зносини, набуває дипломатичний імунітет.

Для української сторони це є проблемою в плані наближення моменту покарання Поклонської за злочини, передбачені ч.1 ст. 109 КК України "дії, вжиті з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій".

Також слід визнати, що двосторонні відносини між Україною та Кабо-Верде поки не знайшли розвитку, і договірно-правова база як така, в тому числі в кримінально-процесуальній сфері, також не розвинена. Це ускладнює без допомоги ЄС або Португалії взаємодію з питання притягнення Поклонської до кримінальної відповідальності.

Однак, сам факт резонансного призначення на посаду посла особи, яка перебуває під санкціями ЄС, Японії, Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейну, Австралії, і є кримінальним злочинцем, привертає до себе увагу світової громадськості, і багато що говорить про сутність поточної поведінки Росії на міжнародній арені.

Також читайте на порталі "Коментарі" — у Поклонської з'явився шанс повернутися в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 жовтня 2021, 14:34

В Україні працюють підприємства Фірташа та і сам він має тут політичну вагу. Хоч його переслідують у кримінальних злочинах у США. Саме до нього у 2014 році, перед революційним захопленням тіньових потоків, приїхали на договорняк "патріоти" Порошенко та Кличко. Саме ті домовленості/розклад стали одразу відомі Кремлю та зіграли важливу роль в агресії. Так само переслідують у США Коломойського, відомого тісними зв'язками з дуже непорядним товаришем Зе. Але афроукраїнським злидням важливіше знати: "Як там у інших диктатурах".


Новини