Головна Новини Політика зовнішня політика Зброя та санкції: наскільки конструктивними є випади Зеленського на адресу Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Зброя та санкції: наскільки конструктивними є випади Зеленського на адресу Заходу

Експерти оцінили висловлювання глави держави щодо західних країн та надану військову допомогу Україні

7 квітня 2022, 15:34
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський під час свого нового відеозвернення прокоментував новий пакет санкцій проти РФ, який 6 квітня ухвалили західні держави. Зокрема, заявив, що якщо не буде справді болючого пакету санкцій проти РФ, а також – якщо не буде постачання необхідної нашій країні зброї, "це буде розглядатися Росією як дозвіл йти далі, як дозвіл наступати, як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі ". Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви та дії Заходу.

Зброя та санкції: наскільки конструктивними є випади Зеленського на адресу Заходу

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Навіть те, що зараз роблять країни Заходу – це дуже важливо

Допомога країн НАТО загалом і США зокрема – і щодо постачання зброї України, і щодо санкцій проти Росії – була запізніла. Якби відповідна допомога Україні приходила з 2014-го, російського вторгнення 2022-го і не було. Так вважає науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

"Але хоч допомога нам запізніла та недостатня, ми маємо бути вдячні за те, що вона є. І що вона постійно розширюється. Зрештою, зброю нам поставляють не Індія, Китай чи Ізраїль, а країни Заходу, НАТО. Вони ж запроваджують антиросійські санкції, – наголошує експерт. – Ми бачимо, що з опором України російській агресії – допомога нам все зростає".

Тому, наголошує Олексій Гарань, щодо західної допомоги – слід бути вдячними, але й говорити про те, що вона є недостатньою. Що її треба розширювати. Особливо щодо постачання засобів ППО, танків, далекобійної артилерії. Також, на думку професора, слід вимагати відключення російських банків від SWIFT. Але при цьому треба розуміти, що навіть те, що зараз роблять країни Заходу, – це дуже важливо. І це реальна допомога Україні.

"І в цьому сенсі мене насторожує та антизахідна, навіть антинатівська риторика, яка присутня останнім часом у виступах українського керівництва та на "єдиному інформаційному каналі". Згадаймо, що напередодні російського вторгнення, коли нас попереджали, що буде війна, відповіді від офіційного Києва були – у нас інші дані, наша розвідка краще працює, все під контролем, ми будемо шашлики смажити на травневі свята… Ми, дійсно, їх будемо "смажити" — у сенсі знищення російських солдатів. Але слід визнати, що керівництво України не відреагувало належним чином на попередження західних союзників про швидке російське вторгнення. Тож критика має бути збалансована. І вимагаючи від Заходу більшої допомоги та рішучіших дій, ми не повинні впадати в антизахідну, антинатовську риторику", – вважає Олексій Гарань.

Він нагадує, що під час переговорів у Стамбулі обговорюється питання щодо гарантій безпеки Україні поза НАТО. Така модель, зазначає експерт, можлива.

"Але не треба при цьому говорити, що такі гарантії будуть сильнішими, ніж 5-та стаття НАТО (яка зобов'язує членів Альянсу у разі нападу на одного з них – давати спільну відсіч агресії). Цього не буде. І нарощувати антинатівську риторику точно не слід, – упевнений Олексій Гарань. – Тим більше, що підтримка НАТО в Україні зберігається – і вона більша, ніж до війни. До війни, за дослідженнями, підтримка євроатлантичної інтеграції в Україні була 62%, а зараз – 68%. Так, така підтримка трохи впала порівняно з початком війни, коли вона стрибнула до 76%. Але з огляду на антинатівську риторику "колективного Арестовича" — ми маємо дуже високий відсоток пронатівських респондентів. І це показує, що українці розуміють ситуацію краще, ніж речники від нашого керівництва".

Ми потребуємо військово-технічної допомоги та зброї анітрохи не менше, ніж на початку війни

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Діло" Валентин Гладких розмірковує так:

"Є дуже простий принцип зворотного зв'язку: ми щось робимо та дивимося, чи досягли очікуваного результату. Після чого робимо коригування своїх дій. У разі санкцій, запроваджених проти Росії цивілізованим світом, очікуваним результатом має стати припинення російської агресії проти України. Чи припинила Росія війну проти України? Ні. Це означає, що санкції, які вже застосовуються, не принесли бажаного результату – не змусили Росію відмовитися від війни".

Отже, продовжує експерт, треба зробити коригування – і запроваджувати жорсткіші санкції з швидшими наслідками для Росії.

"Те саме стосується і військово-технічної допомоги для України, – упевнений Валентин Гладких. – Завдяки отриманій допомозі та мужності українських воїнів ми зупинили наступ рашистів. Але їхні війська й досі на нашій території – і готуються до удару на окремих напрямках. Тому президент України у своєму зверненні абсолютно правий, кажучи, що ми потребуємо військово-технічної допомоги та зброї анітрохи не менше, ніж на початку війни. І теза про те, що добро має бути озброєним не гірше за зло, цілком адекватна. Ми ні на кого не нападаємо і не збираємось нападати. Наша мета – звільнити землю від загарбників".

За словами експерта, позитивною є новина, що США можуть активувати для України програму ленд-лізу – прискорену військову допомогу.

"Ленд-ліз, – нагадує Валентин Гладких, – є інструментом, який фактично допоміг СРСР воювати з нацистами під час Другої світової. І заяви США про готовність застосувати подібні інструменти для підтримки України дуже оптимістичні. Адже Україна (і це постійно підкреслює наша влада, починаючи від президента) потребує як економічної, так і військово-технічної допомоги, щоб дати відсіч російським загарбникам. Якщо ми отримаємо ленд-ліз, це можна буде вважати великим досягненням української дипломатії".

Як повідомляв портал, що означає для України рішення Сенату щодо зняття заборон на постачання зброї від США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини