Головна Новини Політика зовнішня політика Заяви Путіна напередодні саміту з Байденом: чи буде мир в Україні після зустрічі президентів
commentss НОВИНИ Всі новини

Заяви Путіна напередодні саміту з Байденом: чи буде мир в Україні після зустрічі президентів

Експерти розповіли, чого очікувати від зустрічі глав США і РФ в плані вирішення конфлікту на сході України

15 червня 2021, 10:54
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін незадовго до запланованої на 16 червня зустрічі з президентом США Джо Байденом дав інтерв'ю американському телеканалу NBS. Зокрема, відповів на питання про стягування військ до кордону з Україною. А також про те, чи є він вбивцею.

Заяви Путіна напередодні саміту з Байденом: чи буде мир в Україні після зустрічі президентів

Джо Байден і Володимир Путін. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти для видання "Коментарі" оцінили відповіді Путіна і в цілому меседжі, які надсилає Росія колективному Заходу напередодні американо-російського саміту, а також, до чого — до війни або миру — ми станемо ближче після саміту Байдена з Путіним.

Питання війни та миру на зустрічі Байдена і Путіна вирішено не буде

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала так пояснює випади Путіна: "РФ вважає (і намагається в цьому переконати Захід), що у неї є право на винятковий вплив в країнах колишнього СРСР, які вона бачить у сфері своїх інтересів. Те ж вони говорили щодо Прибалтики, коли та вирішила вступити в НАТО. Тоді було багато серйозних заяв з боку Росії. У стилі "ми цього просто так не залишимо". І нові "червоні лінії", які Путін зараз малює щодо євроатлантичної інтеграції України — з такої серії. Невипадково відповідні заяви Путін озвучив напередодні саміту НАТО і своєї зустрічі з президентом США Байденом. Тим самим подавав (і подає) сигнали, що, на думку РФ, можна робити Заходу, а чого не можна. Що Росія сприйме нормально, а проти чого буде виступати, застосовуючи якісь, на її думку, адекватні заходи".

Що стосується його відповіді на питання про стягування військ до українських кордонів, то тут, вважає експерт, Путін якоюсь мірою має рацію, кажучи, що вони проводять навчання на своїй території.

"У такому ж стилі Кремль відповідав і навесні. Фактично відмахуючись від звинувачень в ескалації. Мовляв, що хочуть, те й роблять на території РФ", — пояснює Віталій Бала.

На його думку, питання війни і миру на зустрічі Байдена і Путіна вирішено не буде.

"Насправді, мир в Україні або між агресором і нашою країною багато в чому залежить від нас. Так, багато політиків, експерти, журналісти, акцентують, що ключі від миру знаходяться в Кремлі. І дійсно, припинити агресію як таку, зупинити війну, може саме Росія. Але тільки Україна може стати сильніше, в тому числі у військовому, економічному плані. Отримати високотехнологічну зброю, включно з ракетами, які можуть збити літаки противника, долетіти до Москви. Ось тоді ціна розв'язання війни явної та продовження гібридної досягне такого рівня, яку РФ не готова буде платити", — впевнений Віталій Бала.

Путін вважає себе "рівнею" світовим лідерам, і вимагає до себе "адекватного" ставлення

На думку викладача Київського національного університету ім. Шевченка, політолога Петра Олещука, меседжі Путіна виглядають стандартними.

"У питанні тиску на Україну за допомогою маневрів військ, Путін стверджує, що це просто вчення, в черговий раз використовуючи логіку "їх там немає". У плані ж звинувачень в політичних вбивствах він перейшов в наступ, натякаючи, що до деяких можуть бути причетні США. Таким чином, меседжі стандартні. Путін вважає себе "рівнею" світовим лідерам, і вимагає до себе "адекватного" звернення", — пояснює політолог.

Петро Олещук сумнівається, що зустріч Байдена і Путіна означатиме досягнення миру.

"Сторони озвучать позиції — і виявлять суттєві розбіжності. Росія не відмовиться від своєї концепції домінування на пострадянському просторі і "гарантій" подібного домінування. Але США явно будуть не готові це обговорювати. Тому зустріч залишиться однією з багатьох подібних зустрічей", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Арестович назвав два шляхи врегулювання ситуації на Донбасі для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини