Головна Новини Політика зовнішня політика Заява ядерних держав ще більше стривожила світ: від кого варто чекати підступного удару
commentss НОВИНИ Всі новини

Заява ядерних держав ще більше стривожила світ: від кого варто чекати підступного удару

Серед підписантів заяви найбільше дивує Росія, яка відкрито погрожує використати ядерну зброю

4 січня 2022, 16:12
Поділіться публікацією:








Як передає видання "Коментарі", п'ять ядерних держав – Китай, Росія, Великобританія, США, Франція – оприлюднили заяву про прихильність до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та взаємне ненацілювання ракет. Що може означати ця заява і чому вона з'явилася саме зараз, враховуючи, що та сама Росія постійно натякає на те, що готова застосувати ядерну зброю, якщо відчує загрозу власній безпеці? У цих та інших питаннях розбиралися експерти.

Заява ядерних держав ще більше стривожила світ: від кого варто чекати підступного удару

Ядерні боєголовки. Фото: з відкритих джерел

Хочеш миру — готуйся до війни

Військовий експерт Олег Жданов зазначив в ефірі телеканалу "Україна 24", що з військової точки зору ця заява нічого не означає і та сама Росія готується до війни.

"Хочеш миру — готуйся до війни. Це політична заява і цей меморандум який підписано – він не вартий того паперу, на якому він написаний", – зазначив експерт.

Він пояснив, вся справа в тому, що в переліку тих країн, які підписалися під документом, немає тих, від кого варто чекати неприємностей у будь-який момент. Йдеться, звичайно ж, про Північну Корею, Індію, Пакистан, Ізраїль, Іран. Ці країни з тих чи інших причин не поставили підписи під меморандумом. І, якщо говорити про рівень адекватності, то він набагато нижчий у тих, хто не підписався, ніж у тих, хто підписався.

Щодо Росії, то експерт вважає, що Росія поводиться так, що на її чесність покладатися не варто. Вона, з одного боку, ініціює меморандум про невикористання і тут же показує, що вона готова застосувати ядерну зброю, коли їй захочеться.

Олег Жданов додав, що концепція про те, що ядерна зброя – ця зброя стримування не працює. Стримуючим чинником ядерна зброя може бути лише тим, кого лякають наслідки його застосування. Але та ж Північна Корея, Індія, Пакистан готові застосувати ядерну зброю проти будь-кого. У них немає жодних стримувань.

У РФ могли виникнути серйозні проблеми або з ядерним арсеналом, або з засобами доставки

Політичний експерт, блогер Карл Волох зазначив у себе у Facebook, росіяни хваляться, що вони ініціювали спільну заяву ядерних держав про неприпустимість застосування ядерної зброї. Враховуючи, що про країну, в якій застосування першими ядерної зброї в конвенційній війні прописано в офіційній військовій доктрині, природна реакція – пожартувати, що у них, очевидно, виникли серйозні проблеми або з самим ядерним арсеналом, або із засобами доставки.

"Але відповідь, мабуть, зовсім в іншому місці. Пам'ятаєте, коли ми розмірковували над питанням, як "злізатиме з дерева" Путін після таких лютих загроз нападу на Україну? Я тоді вам наводив висловлювання кремлівських керівників після телефонних переговорів про "зобов'язання" Байдена не розміщувати в Україні наступальну зброю (начебто до розмови з Путіним таке планував). Заява про неприпустимість ядерної війни – другий акт того ж марлезонського балету. Тобто якщо жодних реальних поступок від Байдена він не отримав, розповість про вигадані. Кажуть, його зомбі-лохторату і це непогано заходить", – наголосив Карл Волох.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на території Білорусі може з'явитися ядерна зброя.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини