Головна Новини Політика зовнішня політика Заява Милованова про США: до чого це може привести
commentss НОВИНИ Всі новини

Заява Милованова про США: до чого це може привести

Милованов розповів про приїзд в США

4 серпня 2021, 00:30 comments2056
Поділіться публікацією:

Колишній міністр економіки України і радник глави Офісу президента Тимофій Милованов, який має доступ до держтаємниці і очолює Наглядову раду держконцерну "Укроборонпром", полетів в США, підкресливши, що там його будинок, а також і заявив про "вторинність" роботи в Україні. Як оцінюєте подібного роду одкровення? Чому Милованову дають "зелене світло" в Україні — при такому його відношенні до нашої країни?

Заява Милованова про США: до чого це може привести

Тимофій Милованов (фото з відкритих джерел)

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Анна Малкіна вважає, що подібні заяви про вторинність роботи в Україні схожі скоріше на слова скривдженого дитини, ніж на слова державного службовця.

"У виконанні Тимофія Милованова вони не стали сюрпризом, — зазначає експерт. — Його невимушені висловлювання, в тому числі на свою адресу, неодноразово викликали обговорення в колі громадськості, а фраза "я дебіл" стала мемом. І можна було б нескінченно розчулюватися безпосереднім заявам пана Милованова, якби його діяльність в Україні не була пов'язана з відповідальними постами: член ради НБУ, заступник голови ради НБУ, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, член Національної інвестиційної ради, позаштатний радник голови ОП, глава Наглядова держконцерну "Укроборонпром". Послужний список вражає, а розчулення зміняться тривогою, — зазначає політолог. — Хто і навіщо стоїть за цією людиною і забезпечує йому доступ до процесу прийняття важливих рішень в економічній сфері?"

На думку Ганни Малкіної, перший очевидна відповідь — це групи інтересів держави, яке є для Милованова "первинним роботодавцем" і де, за його словами, він платить податки і має пенсійні заощадження. Тобто — США.

"І, звичайно, в цьому випадку, на перший план виходить питання про державну таємницю, до якої має пряме відношення Милованов, — акцентує Ганна Малкіна. — І про національні інтереси України, які далеко не завжди знаходяться в повній відповідності з національними інтересами США".

Але в українських реаліях "політичний туризм" вже давно став поширеною практикою, нагадує політолог. Досить отримати громадянство України, щоб формально не порушувати Закон про Держслужбу, при цьому не відмовляючись від громадянства іншої держави і вуаля — ти і міністр, і депутат і чиновник будь-якого рівня.

"Порушення закону" Про громадянство України "вже нікого не цікавить. Перефразовуючи крилату фразу Салтикова-Щедріна, можна сказати, що суворість законів компенсується необов'язковістю їх виконання. Висновок дуже простий: поки українські державні діячі не знайдуть часу, бажання і політичної волі, щоб навести порядок в питанні допуску до державних посад іноземних агентів, таких "туристів", які працюють за сумісництвом на дві країни буде багато. Україна від цього точно не виграє. І це в найсприятливішому варіанті ", — резюмує політолог.

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай зазначає, що Милованов — це класичний прозахідний функціонер, яких негласно прийнято називати грантоїдів.

"Він тісно пов'язаний з Київською школою економіки, існуючої на західні гранти, економічними студіями Пітсбурзькому університету. Як правило, таких людей з України пов'язують номінальні речі, як, наприклад, та чи інша посада, оскільки вони або мають громадянство інших країн, або нерухомість за кордоном ", — підкреслює Валентин Гайдай.

Він пропонує згадати висловлювання та інших прозахідних функціонерів — ексглави Нацбанку Гонтаревої, яка нарікала на важкі умови роботи, екскерівника Укрзалізниці Войчеха Бальчуна, яка отримувала понад 10000 $ в місяць і так само скаржився на те, як йому складно працювалося в Україні. Приблизно те ж саме, на думку експерта, можна сказати про Милованова.

Нагадаємо, між екс-секретарем Ради нацбезпеки і оборони України Олександром Данилюком і радником голови Офісу Зеленського сталася бійка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

5 серпня 2021, 10:39

А это и доказывает что ми идем в никуда .Уже сколько наделали ошыбок а впереди ище больше будут.

иван

4 серпня 2021, 06:31

Вот эти вот персонажи учат и правят украинцами. Причем украинцы согласны с этим и безропотно принимают всю тяжесть жизни, связанную с этим правлением. Ну как после этого можно охарактеризовать этот народ?


Новини