Головна Новини Політика зовнішня політика Заява Арахамія: наскільки насправді схожі принципи правління «Слуги народу» і Компартії Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Заява Арахамія: наскільки насправді схожі принципи правління «Слуги народу» і Компартії Китаю

«Коментарі» разом з експертами розбиралися, чому Арахамія вирішив провести паралель між політсилами України й Китаю

7 липня 2021, 17:17
Поділіться публікацією:

Керівник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді й голова політради партії Давид Арахамія заявив, що принципи правління "Слуги народу" і Компартії Китаю "багато в чому збігаються". А ще висловив готовність сприяти переведенню книг лідера КНР — Сі Цзіньпіна — українською мовою.

Заява Арахамія: наскільки насправді схожі принципи правління «Слуги народу» і Компартії Китаю

Думка Давида Арахамії щодо методів правління у "Слузі народу". Фото: пресслужба "Слуги народу" / Facebook

Про що свідчать подібні заяви Арахамія? Що Україні важливо зрозуміти у взаєминах із Китаєм? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Що Україна може запозичити у Китаю

Експерт "Української фабрики думки" Юрій Гаврилечко з подивом сприйняв заяви Арахамії.

"У Китаю, дійсно, є досить жорсткі та зрозумілі принципи управління. Які не змінюються навіть не сотні, а тисячі років. Це жорстка ієрархія, заснована на єдиному і довгостроковому плануванні. В Україні ж ні того, ні іншого немає. Як немає і відповідної підготовки кадрів, якою славився і славиться Китай", — зазначає Юрій Гаврилечко.

Він також нагадує про систему спадкоємності влади, з чим в Україні також проблеми.

"У КНР же вона продемонструвала, що які б зовнішні або внутрішні загрози не були, позиції керівної партії залишаються такими ж міцними, як і раніше. Підтримка з боку народу є. Розвиток Китаю — економічний, політичний — багато в чому зумовлений саме такою системою правління", — акцентує експерт.

За його словами, складно зрозуміти, що з усього цього можна перенести в українські реалії. Тим більше, що така система працює лише як комплексна, єдина, цілісна.

"Якщо звідти брати деякі окремі елементи, ніякого толку не буде, — впевнений Юрій Гаврилечко. — Україна і так вже набралася багато всіляких елементів з різних систем управління, але, крім бардака в системі державної влади, це не дало нічого".

Україна повинна чітко заявити про свої інтереси

Кандидат економічних наук Олександр Вовченко наголошує на тому, що Україна зацікавлена в рівноправних, паритетних партнерських відносинах з Китаєм, у взаємовигідних умовах співпраці.

"Але замість хвалебних од від українських політиків керівній партії Китаю, які іноді викликають когнітивний дисонанс, хотілося б почути чітко окреслені інтереси української сторони. У тому числі — що ми можемо запропонувати (продукт/послуги) китайській стороні. Одним словом — конкретику", — пояснює Олександр Вовченко.

Він підкреслює, що успіх Китаю полягає у впровадженні технологій. Саме цей приклад Україні потрібно брати з Китаю, а не партійний досвід в управлінні економікою.

"Україна повинна будувати свій унікальний досвід. А також використовувати своє географічне положення (з'єднуємо Схід і Захід) в економічних і геополітичних цілях. При грамотному підході — це величезний плюс для нашої майбутньої трансформації", — впевнений експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що Китай шантажував Україну COVID-вакцинами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Анатолій Івагович

7 липня 2021, 17:16

Китай тисячоліттями зберігає пропорційність представництва обраних кількості виборців. У нас навіть узаконено подвійне представництво в обласних центрах, між обласною й міськими районними владами маємо ще й дармоїдів-посередників, міськради та міськадміністрації з мерами.


Новини