Головна Новини Політика зовнішня політика Запуск «Північного потоку-2»: як домовленість США і Німеччини вплине на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск «Північного потоку-2»: як домовленість США і Німеччини вплине на Україну

Експерти вважають, що російський газопровід в будь-якому разі буде добудований, і Україна має спробувати отримати вигоду

21 липня 2021, 14:55
Поділіться публікацією:

Закордонні ЗМІ повідомляють, що американські і німецькі політики, ймовірно, дійшли компромісу, який дозволяє закінчити будівництво російського газопроводу "Північний потік-2". Відзначається, що Німеччина начебто має підтримувати Україну в подальших енергетичних проєктах. Також цю країну зобов'язують наголошувати на продовженні транзиту російського газу через Україну після закінчення нинішнього угод в 2024 році — на ще 10 років.

Запуск «Північного потоку-2»: як домовленість США і Німеччини вплине на Україну

"Північний потік-2", швидше за все, буде добудований. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Коментарі" попросили експертів оцінити те, що відбувається, і розповісти, які висновки можна зробити з ситуації із ПП-2. Журналісти дізнавалися, чи могла Україна виграти в цій битві або хоча б вийти з неї із кращим результатом.

"Україні не варто розраховувати на отримання серйозних компенсацій"

Спеціаліст із держполітики в паливно-енергетичному комплексі (ПЕК), доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев звертає увагу, що в документах, оприлюднених за результатами зустрічі президента США Байдена і канцлера ФРН Меркель (які активно обговорювали питання, пов'язані з "Північним потоком-2" ), Україна згадується лише один раз. А саме — в додатковому документі, присвяченому питанням енергетики та протидії кліматичним змінам.

"Сторони зобов'язуються підтримувати Україну в реалізації її енергетичних програм. При цьому ніякої конкретики, ніяких сум (компенсацій), про яких писала недавно західна преса, не згадується. Хоча той же The Wall Street Journal і агентство Bloomberg називали суми допомоги Україні, про які нібито йшла розмова під час зустрічі американського та німецького лідерів. Мова також начебто йшла про створення в Києві Офісу спецпредставника Німеччини з енергетичної безпеки. На енергетичну ж безпеку України, за деякими даними, мають намір направити близько 1 млрд доларів інвестицій", — зазначає Геннадій Рябцев.

За його словами, насторожують натяки американської адміністрації на те, щоб українська сторона не висловлювала свого негативного ставлення до результатів переговорів і угоди, судячи з усього, укладеним між офіційними Вашингтоном і Берліном у межах ПП-2.

"Тобто, можна зробити висновки, що ПП-2 буде не тільки добудований, але і запущений. При цьому Україні не варто розраховувати на отримання серйозних компенсацій, за винятком вищезгаданих, а також — гіпотетичних санкцій проти РФ в тому випадку, якщо енергоносії будуть використані їй як політична зброя. Що довести досить складно", — наголошує Геннадій Рябцев.

"Не дуже віриться в готовність Берліна змусити Москву підписувати вигідні для України умови угоди"

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зазначає: надії на те, що ПП-2 не буде побудований, що це мертвонароджений проєкт, не виправдалися.

"Вже відомо, що досягнуті домовленості між США (початково — одним із головних супротивників даного проєкту) і Німеччини. Це свідчить про те, що РФ вдається за допомогою різних механізмів (законних і немає, включаючи підкуп, шантаж тощо) переконувати інші держави співпрацювати з нею. І вони йдуть на це, поставивши ті чи інші вигоди вище демократичних цінностей, територіальної безпеки і енергетичної незалежності", — каже політолог.

На його думку, в домовленостях між США і Німеччиною щодо ПП-2 повинні бути прописані безпекові моменти щодо України. Адже ми залишаємося важливою частиною Європи, в тому числі в ракурсі стримування російської агресії.

"Врахувати українські інтереси важливо і в контексті наших європейських, євроатлантичних устремлінь, — акцентує Максим Джигун. — У той же час, ми повинні розуміти, що декларативність таких зобов'язань з боку Німеччини куди більше, ніж реальний контекст. Слабо віриться в готовність Берліна змусити Москву підписувати на вигідних для України умовах угоди про транзит російського газу нашою територією".

До того ж, за словами експерта, Німеччина і починала проєкт СП-2, щоб позбутися від необхідності купувати газ, який йде транзитом через Україну.

"А те, як Захід допомагає нам в сфері безпеки, ми знаємо на сумному прикладі 2014 року, — каже фахівець. — На рівні заяв, пов'язаних із російською агресією, все звучало і звучить досить серйозно і переконливо, а на практиці реалізується далеко не так ".

Експерт зазначає, що США послабили тиск на ПП-2 через бажання Байдена зміцнити союз між США і ЄС. І мати в Європі швидше друзів, ніж опонентів, як було при Трампа.

"При цьому слід розуміти, що угода щодо ПП-2 між США і Німеччиною не означає, що Штати раді цьому проєкту. Вони будуть продовжувати боротися з ним на різних рівнях, розуміючи його небезпеку. Але боротися, маючи добрі стосунки з ФРН, а не навпаки. Тож дискусії ще будуть продовжені, як і пошук можливостей обмежити вплив ПП-2", — прогнозує Максим Джигун.

Політолог вважає, що Україна навряд чи могла б виграти в цій битві. Адже ми не є глобальним геополітичним гравцем. Ми не можемо диктувати свої правила гри для тих же РФ і Німеччини.

"Але ми могли використовувати свої ситуативні переваги і можливості, щоб переконати Європу щодо ПП-2. Очевидно, робили ми для цього недостатньо, що і продемонструвала зустріч Зеленського з Меркель 12 липня. Президент України звучав більш в ультимативній манері, ніж у доброзичливій. Що згубно відіб'ється на його позиціях за кордоном, а також взагалі на рівні підтримки нашої країни", — попереджає Джигун.

На думку експерта, з Меркель слід говорити не про зупинку будівництва ПП-2 (це вже практично нереально), а про те, щоб наші інтереси були враховані більше, ніж їх враховують зараз. Тоді, можливо, вдалося б отримати більш серйозні гарантії від Німеччини безпосередньо. А не абстрактні, та ще й за посередництва США.

"Але маємо, що маємо... — резюмує Максим Джигун. — Ще є потенційна зустріч Зеленського і Байдена, під час якої президент України може в більш м'якій, не ультимативній формі, запропонувати варіант виходу з ситуації, попросивши про допомогу США у цьому питанні. Це могло б трохи поліпшити наші позиції".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що може змінити для України в контексті запуску СП-2 візит представника американського Держдепартаменту. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які нові домовленості щодо російського газопроводу уклали Байден і Меркель і як це оцінюють українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини