Головна Новини Політика зовнішня політика "Залізна завіса" для росіян: чи погодиться ЄС зупинити видачу віз та які країни виступають проти
commentss НОВИНИ Всі новини

"Залізна завіса" для росіян: чи погодиться ЄС зупинити видачу віз та які країни виступають проти

Великі країни, пов'язані з РФ економічно, намагаються не посилювати конфлікт, заявляє Денис Москалик

28 серпня 2022, 17:21
Поділіться публікацією:

На неформальній зустрічі глав МЗС країн ЄС 30-31 серпня у Празі обговорюватимуться візові обмеження проти Росії. При цьому Франція та Німеччина, за даними Bloomberg, вийдуть із заявою за те, щоб ЄС продовжував видавати візи росіянам, не пов'язаним із владою – студентам, художникам, науковцям та фахівцям. Тож "Коментарі" вирішили дізнатися в експертів як події можуть розвиватись далі?

"Залізна завіса" для росіян: чи погодиться ЄС зупинити видачу віз та які країни виступають проти

Заборона на видачу віз росіянам (фото з відкритих джерел)

Стара Європа категорично не сприймає принципу колективної відповідальності

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов вважає зрозумілим, що озвучена президентом України Володимиром Зеленським пропозиція опустити "залізну завісу" та позбавити громадян Росії можливості виїзду до Європи за шенгенськими візами викликає в української аудиторії оплески. Однак закликає враховувати те, що Стара Європа категорично не сприймає принципу колективної відповідальності.

"А тут все нагадує саме такий підхід, – пояснює політолог. – Так, країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Данія готові підтримати цю ідею. Але ключові держави ЄС – Німеччина, Франція, Італія – навряд чи висловляться за такий крок. Про що вони вже поспішили заявити. До речі, досить прохолодно до подібної ідеї належать США".

Однак, продовжує Андрій Золотарьов, скорочення кількості видачі віз, а також їх видача з виконанням низки умов цілком можливо.

"Такий собі компроміс, – зазначає він. – Не забуватимемо, що країни Євросоюзу завжди прагнуть якогось консенсусу, до зближення позицій. Потрібно також розуміти, що тотальне скасування можливості отримати такі візи може вдарити по тих, хто виступає проти війни, проти Путіна. А політика путінського режиму – видавлювати таких людей із країни. А когось не вдається видавити – позбавляти волі з надуманого приводу. Резюмуючи: навряд чи залізна завіса опуститься повністю для громадян РФ, але отримання ними шенгенських віз точно ускладниться.

Великі країни, пов'язані з РФ економічно, намагаються не посилювати конфлікт

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик наголошує, що заборона на видачу віз росіянам покликана дати відчути наслідки війни тим з них, хто ніби далекий від війни.

"Передусім, йдеться про представників бізнесу, еліти, їхніх дітей, які можуть у такому разі втратити звичні блага життя, – пояснює експерт. – Європейські країни виявляють у цьому питанні різні позиції. Як і загалом щодо російсько-української війни – виходячи із загальних принципів політики щодо РФ та розуміння своїх інтересів. На рівні Єврокомісії від відмови у видачі віз зараз відмовилися. Заборону вводять окремі країни, передусім ті, які бачать у РФ найбільш актуальну загрозу для своєї національної безпеки. Це країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Нідерланди, Данія, Бельгія. Найбільші країни Євросоюзу, як Франція, Німеччина, Італія, Іспанія від таких заходів відмовилися".

На думку Дениса Москалика, не випадково першою країною, яка запровадила заборону на видачу віз росіянам, стала Естонія. Вона ж лідирує щодо відсотка військової допомоги Україні від власного ВВП.

"Тут та сама логіка, що і з військовою допомогою Україні та загалом політикою щодо РФ. Країни, які вважають Росію головною загрозою для себе, борються за жорсткі заходи. Великі країни, пов'язані з РФ економічно, намагаються не посилювати конфлікт, якнайменше тиснути на країну-агресора – і сподіваються на швидке повернення до мирного співіснування та співробітництва з Москвою. Ситуація йде до того, що заборона на видачу віз збережуть саме країни, які найактивніше себе виявляють у протистоянні з РФ, – прогнозує експерт. – ЄС же загалом та його найбільші країни, насамперед. Західна Європа, від такої практики відмовляться".

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що ще одна країна ЄС підтримує заборону на видачу віз росіянам.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

soska

28 серпня 2022, 23:06

CEKC Знaкoмствa - Здесь дают в попу и берут в рот без денег и отношений. Красивые и не очень, свободные и в отношениях все они хотят секса, все это анонимно и бесплатно. Регистрация Бесплатная, пользуйся ---- http://bit.do/golaya

Ігор

28 серпня 2022, 16:45

Замість того, щоб робити свою країну комфортною для всіх, українська Скриня Пандори намагається розповсюдити зло на інших. Самі за залізною завісою, обов'язкова мобілізація і іншим бажають - поводитись гідно не вміють. Вигравати гідно теж. Важко уявити, яке приниження чекає переможених. Доброго вечора, ми не підемо шляхом доброчесності, попри всі страждання України!


Новини