Головна Новини Політика зовнішня політика Захоплення українських судів у Керченській протоці: юрист про складнощі розгляду справи в Гаазі
commentss НОВИНИ Всі новини

Захоплення українських судів у Керченській протоці: юрист про складнощі розгляду справи в Гаазі

Фахівець зазначає, що зміна позиції Києва щодо кваліфікації події 25 листопада 2018 з "військової діяльності" на "правоохоронну операцію" може мати негативні наслідки

13 жовтня 2021, 15:48
Поділіться публікацією:

На цьому тижні в Гаазі Арбітражний трибунал приступив до слухань в рамках справи України проти Росії щодо затримання 25 листопада 2018 року трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Свої аргументи представили росіяни. Висловилася й українська сторона.

Захоплення українських судів у Керченській протоці: юрист про складнощі розгляду справи в Гаазі

Захоплення українських судів у Керченській протоці - фото: REUTERS

Директор Українського інституту морського права і безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко розповів виданню "Коментарі" про складнощі розгляду цієї справи.

25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки на три українських кораблі напала Російська Федерація. Напад здійснювалося за допомогою прикордонних катерів (прикордонна служба Росії в структурі ФСБ), кораблів військово-морського флоту РФ і навіть військового літака.

26 листопада, на наступний день після Керченського інциденту, Україна на екстреному засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому даному питанню, заявила, що проти нашої країни на морі був здійснений акт відкритої військової агресії.

США, Великобританія, практичні всі країни ЄС тоді позицію України підтримали — і дії Росії засудили.

А у квітні 2019 року Україна, подаючи відповідні позови, змінила правову кваліфікацію дій РФ, назвавши цей напад, цей Керченський інцидент, правоохоронною операцією. По суті — поліцейською.

Зроблено це було для того, щоб даний інцидент був розглянутий у судовому порядку. Суть в тому, що Міжнародне право ділиться на дві великі складові: право війни і право миру. Конвенція ООН з морського права належить до права миру. І вона застосовується до відносин, які виходять за межі військових дій. У свою чергу, до військових дій застосовується право війни — це женевські конвенції, гаазькі. Інша частина міжнародного права.

І зараз, по суті, до Керченського інциденту застосовується право миру.

"Професор з міжнародного морського права в Стоктонському центрі міжнародного права при Військово-морському коледжі США Джеймс Краска, у якого я мав честь бути студентом, ставить під сумніви правомірність розгляду цієї справи відповідно до норм права миру. Такої ж думки дотримується екс-посол України у Великобританії, країнах Бенілюксу, ЄС і НАТО, колишній суддя Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко.

Як і вони, я вважаю, що застосування Україною положень Конвенції ООН з морського права 1982 року (UNCLOS) як основи для звільнення військових кораблів та екіпажів — рівнозначно запереченню факту збройної агресії Росії проти України. І що зміна позиції Києва щодо кваліфікації події 25 листопада 2018 з "військової діяльності" на "правоохоронну операцію" може мати негативні наслідки. Ба більше — це можуть використовувати недемократичні країни, посиливши агресію на морі проти країн цивілізованого світу. І називаючи це "правоохоронною операцією", хоч, по суті, такі дії є військовими ", — резюмував Богдан Устименко.

Раніше видання "Коментарі" писало, що в НАТО публічно назвали Росію ворогом: нової конфронтації і санкцій тепер не уникнути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини