Головна Новини Політика зовнішня політика Загроза вторгнення РФ і криза на Донбасі: чи варто сподіватися на врегулювання ситуації дипломатичним шляхом
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза вторгнення РФ і криза на Донбасі: чи варто сподіватися на врегулювання ситуації дипломатичним шляхом

Путін і Макрон домовилися про необхідність знайти дипломатичне вирішення української кризи

21 лютого 2022, 12:11 comments1080
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон і його російський колега Володимир Путін у ході телефонної розмови 20 лютого на тлі загострення на Донбасі та навколо України в цілому нібито домовилися про проведення найближчим часом саміту на найвищому рівні з Росією, Україною та союзниками для встановлення нового порядку безпеки у Європі.

Загроза вторгнення РФ і криза на Донбасі: чи варто сподіватися на врегулювання ситуації дипломатичним шляхом

Переговори України, Росії та союзників - колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Також Макрон запропонував провести саміт між президентами Росії та США. Володимир Путін і Джо Байден погодилися на це.

Чи ще є шанс врегулювати ситуацію дипломатичним шляхом? Хто і на які поступки може піти? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Мало давати оцінку ситуації, як зробив Зеленський у Мюнхені. Потрібно пропонувати своє бачення, свій план, свою стратегію, узгоджену з нашими партнерами, а також глобальними гравцями

Генерал армії України, ексголова Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж пояснює:

"Вся модель нагнітання ситуації, загроза війни – була націлена на вирішення власних завдань Росією, США, ЄС, іншими країнами, включаючи Туреччину і Китай. Йдеться насамперед про нову модель архітектури безпеки. Вона формується тяжко, під впливом небезпечних факторів – і економічних (включаючи енергетичні), і геополітичних та військових. Під певними моделями тиску. З боку Заходу – загрози застосування санкцій (включаючи критичні), з боку Росії – виставлення вимог про свої пріоритети, розподіл зон впливу, формування нової архітектури безпеки, з урахуванням її зростання оборонного, економічного, фінансового (коштом торгівлі енергоресурсами) потенціалу. Звучать заяви про можливі асиметричні дії, включаючи проведення активних форматів навчань, які можуть перейти у фазу регіональної, або навіть глобальної війни. Захід це підхоплює – йому вигідно формувати такий інформаційний потік, який вказуватиме на надзвичайні загрози. Але при цьому всі рухи йдуть до врегулювання ескалації. Однак кожен відстоює свої інтереси та хоче отримати максимум із можливого".

Росія, за словами генерала, намагається вичавити все, що тільки вийде, зі свого пакета гарантій безпеки. США та НАТО – не зруйнувати модель міжнародної безпеки на базі Альянсу. Європейський союз на чолі з Францією та Німеччиною – сформувати свою структуру безпеки, яка могла б діяти паралельно з НАТО (де перші скрипки – у США та Великобританії).

"Тиск чиниться з різних боків, пропонуються різні варіанти політико-дипломатичного врегулювання. Байден, Джонсон, Макрон, Шольц неодноразово вказували, що готові до моделі переговорного процесу в глобальному масштабі. І, схоже, буде збудовано колективний формат. І тема недопущення розпалювання війни в Україні – у пріоритеті, – наголошує Микола Маломуж. – Росія заявляє, що не планувала та не готувала вторгнення. Але це має бути закріплено документально. Зі свого боку, ті самі США, Великобританія, країни НАТО взагалі повинні взяти на себе гарантії не розміщення ракет і військ на території України".

На думку генерала, питання не вступу до НАТО України та інших країн має бути поки що винесене за дужки, як і питання згортання співпраці України з Альянсом, відмова від спільних навчань. На цьому наполягає Росія. Але вона, впевнений Микола Маломуж, має розуміти, що ці теми зараз неактуальні. У найближчому майбутньому Україна до НАТО не вступить. І зараз можна зняти аргументацію, яку, як мантру, повторює РФ про "НАТО на нашому порозі".

"Крапки над "і" слід розставити на міжнародному форумі, де будуть представлені всі зацікавлені країни, насамперед "Велика 20". І, звісно, Україна. Погано, що ми не доопрацьовуємо у важливому напрямку. Мало давати оцінку ситуації, як зробив Зеленський у Мюнхені. Слід пропонувати своє бачення, свій план, свою стратегію, узгоджену з нашими партнерами (США, Великобританія, ЄС, Туреччина), а також глобальними гравцями як Китай, Японія, Індія, Бразилія. Зрозуміло, що не обійтись і без згоди Росії. А потім робота над такою стратегією має вестись справжніми професіоналами, які розуміють усі глибинні процеси та інтереси різних країн. І здатним знайти "золоту середину". Ця велика робота не виконана. Потім світ може встановлювати нові правила, оминаючи Україну, лише доводячи до нас ті чи інші позиції. Допустити цього не можна", – попереджає Микола Маломуж.

Він також наголошує, що одне з гострих питань, яке має бути вирішено на такому форумі, – врегулювання конфлікту на Донбасі відповідно до міжнародного права. Відповідно до Мінських угод, які передбачають повернення ОРДЛО в Україну. Але точно РФ, яка зараз контролює ці території через своїх ставлеників, не повинна диктувати нам – що та як робити.

"Цю тему потрібно чесно проговорити, але вже у пакеті великих геополітичних проблем, формуючи конкретні "дорожні карти" Донбасом, – вважає генерал. – А ось педалювати питання повернення Криму поки що не варто. Загальносвітова констатація, що він юридично залишається українською – є. Але пропонувати зараз механізми його повернення передчасно. Це справа майбутнього, коли зміниться і геополітична ситуація, і ситуація у РФ. Питання можна і треба вирішувати, але – у перспективі. А сьогодні це один із подразників, який може поламати насущні проблеми. Проблеми світу сьогодні, тут і зараз".

На думку експерта, Україні зараз важливо вижити, зміцнитись, сформувати потужні міжнародні позиції. Отримати якийсь новий формат співпраці з країнами, які б допомогли нам підняти економіку. Це США, Канада, ЄС, Туреччина, Індія, Бразилія, Японія, Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Катар. Такий план, впевнений Микола Маломуж, має бути базовим для формування нової України – і у форматі безпеки, і у форматі відновлення-зміцнення економіки. І тоді з нами вибудовуватимуть стосунки не на засадах гасел війни, а на засадах мирної співпраці.

"Зараз – вирішальний період. Мудрість багатьох країн, впевнений, допоможе сформувати умовні "Гельсінкі-2". До цього мають прагнути усі лідери, особливо України", – резюмує генерал.

Французький "перезапуск" переговорного процесу, французьке посередництво, насамперед між РФ і США, може зупинити скочування ситуації до точки неповернення

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник впевнений, що шанси на політичне врегулювання ситуації, що загострилася, безумовно, зберігаються.

"Зусилля французького президента, який перебуває зараз у виборчій кампанії (вибори глави держави у Франції – у квітні), справді розряджають ситуацію. Зберігають можливості дипломатичного врегулювання", – пояснює він.

Але треба розуміти, наголошує Руслан Бортник, що зусилля Макрона не припинили кризу на Донбасі (той продовжує розвиватися за своїми правилами) і, на жаль, не зменшили ймовірність воєнного розв'язання конфлікту.

"Хоча французький "перезапуск" переговорного процесу, французьке посередництво, насамперед між РФ і США, може зупинити скочування ситуації до точки неповернення, – акцентує експерт. – Зазначу, що Франція фактично прийняла російську логіку – і пропонує вести діалог про загальну безпеку, а не контроль за озброєнням або переміщенням збройних сил, на що готові були йти США чи НАТО. Така паризька логіка є прийнятною для Москви – і є предметом для переговорів".

Раніше на порталі "Коментарі" ми повідомляли – Резонансні рішення щодо російсько-українського конфлікту: чого чекати від засідання Радфеду та Держдуми РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини