Головна Новини Політика зовнішня політика За три роки гострота проблеми трудової міграції до Польщі спаде - народний депутат
commentss НОВИНИ Всі новини

За три роки гострота проблеми трудової міграції до Польщі спаде - народний депутат

За словами Олександра Качури, українцям не слід панікувати, адже можна знайти альтернативні шляхи виходу з кризи

8 жовтня 2021, 12:47
Поділіться публікацією:

В найближчі роки Україна має всі шанси покращити ситуацію на ринку праці, тому гострота проблеми трудової міграції до Польщі чи інших країн зникне. Таку думку для видання "Коментарі" висловив народний депутат, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Олександр Качура, коментуючи висловлювання експертів щодо можливих перебоїв із виданням польських трудових віз через суперечливий тендер з відбору візового оператора. 

За три роки гострота проблеми трудової міграції до Польщі спаде - народний депутат

Олександр Качура - фото: Слуга народу

"За 3-5 років, за умови збереження сьогоднішніх тенденцій, ми маємо реальні шанси вийти на гідні відсотки зростання економіки, а тому питання трудової міграції не буде таким гострим, як сьогодні чи 5 років тому", — наголосив народний депутат.

За його словами, можемо прогнозувати збільшення заробітних плат і поліпшення умов праці: 

"Внутрішній ринок зростає, і це стає помітним для простого громадянина. Достойний рівень життя можливий для українців без схем і махінацій, а попит на фахівців із високою оплатою послуг вже є у великих містах нашої держави", — зауважив Олександр Качура.

Політик впевнений, що "такі позитивні зміни продовжаться завдяки відновленню після пандемії, розширенню вакцинації (навіть примусової щодо окремих категорій, проте взамін вдасться уникнути локдаунів і зупинок економіки), заходом іноземного капіталу й гнучкості вітчизняного ринку". 

Народний депутат вважає, що українцям не слід панікувати, адже завжди є альтернативні шляхи виходу з кризи:

"По-перше, можна почати оформлення бажаних віз вже сьогодні або протягом зимового періоду, коли оформлення документів не матиме такого ажіотажу. По-друге, попри сусідство із Польщею, є й інші країни, котрі потребують робочих рук українців. За моєю інформацією, МЗС вже веде переговори із кількома європейськими країнами про збільшення квот і розширення співробітництва в цій сфері. По-третє, національна економіка також збільшує оберти, тому із реалізацією програм влади з’явилося багато вакантних робочих місць", — додав він. 

Олександр Качура вважає, що "в разі якогось напруження із неможливістю в’їзду наших громадян на звичні роботи у Польщу, самі іноземні підприємці тиснутимуть на уряд з метою якнайшвидшого розв'язання задачі".

"В інтересах Польщі потурбуватися про формальне допущення українців до себе, так як у сезон вона ризикує більше втратити від недобору рук. Польський бізнес стане найбільшим лобістом українських працівників у разі виникнення кризи", — зауважив парламентарій.

Олександр Качура нагадав, що у червні 2021 року польська компанія Personnel Service бізнесмена Томаша Мисяка у партнерстві з компанією TLScontact перемогла у тендері на вибір візового оператора для консульств Польщі в Україні. Ці результати оскаржили, після чого було прийнято рішення повернути одного з учасників у конкурс та перерахувати бали, проте підсумки повторного відбору в Україні поки що невідомі.

"Із моїх джерел знаю, що він (Томаш Місяк — примітка редакція) — гарний друг прем’єра Республіки Польща та мільярдер", — зазначив співрозмовник.

Нардеп нагадав про звинувачення ЗМІ щодо зв’язків польського бізнесмена із Росією та питання про партнерів польської компанії. Зокрема, мова йде про маленьку фірму з працевлаштування Viza Staff, що зареєстрована на Дніпропетровщині, та компанію TLScontact, яка згадувалася у скандалі зі спробами використання російською розвідкою, а її материнська компанія Teleperformance (Франція) веде бізнес в Україні через об'єднання декількох фірм зі штаб-квартирою у Москві.

Політик не виключає що ситуація навколо тендеру може використовуватися третьою силою для штучного погіршення "тісної дружби та альянсу України та Польщі, який відновився з новою силою після перемоги на виборах Зеленського і припинення "війни історичної пам’яті", яка мало не заморозила наші відносини кілька років тому". Він нагадав про зрив акції протесту щодо захисту прав трудових мігрантів біля посольства Польщі у серпні, напередодні Дня Незалежності України і приїзду президента Польщі Анджея Дуди.

Народний депутат вважає, що особиста інформація трудових мігрантів з України цікавить закордонні спецслужби, тому потребує серйозного захисту. Адже витік таких даних, на його думку, несе "небезпеку вербування наших співвітчизників за кордоном під виглядом агентів ЄС чи США; збору інших важливих даних в Україні, пов'язаних із секретною інформацією про військові та цивільні об'єкти; демобілізованих і призваних військовослужбовців тощо".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини