Головна Новини Політика зовнішня політика З трьох українських портів вирушили 13 суден із зерном
commentss НОВИНИ Всі новини

З трьох українських портів вирушили 13 суден із зерном

Найбільший від початку “зернової угоди” караван кораблів зі збіжжям вирушив з українських портів

4 вересня 2022, 16:59
Поділіться публікацією:

Найбільший від початку “зернової угоди” караван кораблів зі збіжжям вирушив з українських портів. Як повідомляють “Коментарі” із посиланням на прессслужбу Міністерства інфраструктури, з портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” вирушили 13 суден із 282 тисячами тонн зерна.  

З трьох українських портів вирушили 13 суден із зерном

Корабель із зерном

“З портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний” вирушили 13 суден – це найбільший караван суден з початку реалізації “зернової ініціативи”. Зокрема, з порту “Південний” відправились 6 суден, “Чорноморська” – 5, а з порту “Одеси” – 2. Загалом на борту 13 суден 282,5 тис. тонн української агропродукції, яка прямує до 8 країн”, — інформують у відомстві.

За даними Міністерства, в ході реалізації зернової угоди про безпечне транспортування агропродукції вже 86 суден вирушили з українських портів до пунктів призначення у 19 країнах світу. На їх борту 2 млн тонн агропродукції.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі в результаті чотирьохсторонніх перемовин за участі України, Туреччини, ООН та росії була підписана так звана зернова угода. Відповідно до неї, три українські порти були розблоковані для експорту зерна. 

За даними продовольчої організації ООН ФАО, попри війну Україні вдалося експортувати майже 2 мільйони тонн продовольчих продуктів. Завдяки цьому на світовому ринку впали ціни на продовольство, зокрема на зернові, олію, м'ясо, цукор та молочні вироби. 

Через відкритий “коридор” українське зерно відправляється до Греції, Нідерландів, Іспанії, Єгипту, Туреччини та Індії. Однак, у серпні Україна змогла вивезти тільки четверту частину зерна, яке вивозила у минулі роки.

Розблокування портів обнадійливо сприйняли у світі. Так, Папа Римський Франциск назвав зернову угоду “знаком надії” для України.  

Як можна оцінити роботу “зернового коридору”? Чи є можливість розширити його можливості? Чи залишаються ризики? Читайте у матеріалі “Коментарів”.  

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини