Головна Новини Політика зовнішня політика З ким і чим торгує Україна - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

З ким і чим торгує Україна - дослідження

Найбільше української продукції купує Польша. Раніше в лідерах був Китай.

22 грудня 2022, 10:23
Поділіться публікацією:

З січня по жовтень Україна поставила на міжнародні ринки товарів на 36,9 млрд доларів. Це 67,7% порівняно з таким самим періодом 2021-го. Тобто експорт скоротився майже на третину. Про це йдеться у дослідженні YouControl.

З ким і чим торгує Україна - дослідження

Фото: https://pixabay.com/


Найбільше краму ми поставили до Польщі — понад 5,6 млрд доларів або 15,4%. Цікаво, що у минулому найбільшим споживачем українських товарів був Китай. Тепер його частка в загальному експорті України знизилася вдвічі — з 11,8% до 5,3%. На жаль, Україна досі не розірвала торгові відносини з рф. Хоча поставки в країну-агресор скоротилися з 

5% до 1,3%. Разом з тим вдалося наростити поставки наземним транспортом у західному напрямку. 


“Істотно збільшилась частка постачання українського експорту до таких країн як Румунія, Угорщина (!), Словаччина, Болгарія та Молдова, які є географічно близькими сусідами. Транспортування вітчизняної продукції туди відбувається наземними магістралями на західному напрямку з відносно благополучних прикордонних регіонів Закарпаття, Буковини. А також стійко тримаючої удар Одещини”, — зазначають автори дослідження. 


Основний товар, як вивозився з країни — кукурудза та соняшникова олія — їх частки становлять 12,9% (4,7 млрд доларів) та 12,1% (4,4 млрд доларів) відповідно. У трійці також залізна руда та концентрати — 7,5% (2,7 млрд долларів).


В Україну найбільше товарів імпортується Китаю. Частка Піднебесної становить 15% (або 6,5 млрд доларів). За ним — Польща — 9,9 % (майже 4,4 млрд доларів), частка якої зросла з 6,8%. Також у п’ятірці країн, які постачають в Україну найбільше, — Німеччина, Туреччина та США. 


Україна продовжує імпортувати товари з рф. Країна-агресор знаходиться на шостій сходинці рейтингу (раніше — на 2-му). Частка рф в загальному імпорті знизилася з 9,1% до 3,6 % (1,5 млрд доларів).


“Варто відзначити, що після початку повномасштабного вторгнення Україна, врешті, значно скоротила імпорт з країни-агресора, хоча успіхом було б, звісно, повне припинення співпраці з рф”, — зазначають автори дослідження. 


Раніше ми писали, що за січень — листопад цього року порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ збільшили перевалку майже в три рази порівняно з таким самим періодом минулого року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://youcontrol.com.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини