Головна Новини Політика зовнішня політика Юсупов про заяву Путіна: Європі доведеться відповісти на питання – живемо разом або вмираємо поодинці
commentss НОВИНИ Всі новини

Юсупов про заяву Путіна: Європі доведеться відповісти на питання – живемо разом або вмираємо поодинці

Російський президент на прес-конференції дав зрозуміти, що самих санкцій проти авторитарної Росії вже недостатньо

24 грудня 2021, 07:22
Поділіться публікацією:

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи може Росія гарантувати, що не нападатиме на Україну, Володимир Путін заявив, що його подальші кроки залежатимуть від результатів переговорів із Заходом щодо розширення НАТО. Іншими словами, російський президент не виключив можливості масштабної військової ескалації проти держави, що знаходиться в географічному центрі Європи. Як передає видання "Коментарі", про це пише у Facebook політичний експерт, аналітик Олександр Юсупов.

Юсупов про заяву Путіна: Європі доведеться відповісти на питання – живемо разом або вмираємо поодинці

Володимир Путін. Фото: сайт Кремля

"А що ж Захід? Представники різних країн НАТО, включаючи США, вже публічно поставили під сумнів можливість залучення своїх військ для надання допомоги Україні за необхідності. І цей контраст позицій найкраще підбиває підсумки року, що минає, в контексті боротьби між демократичним табором і основними авторитарними режимами – Росією та Китаєм", – зазначив експерт.

Він продовжує, перші хочуть реагувати на будь-які удари по заснованому на правилах світовому порядку лише інструментами з дипломатичної або економічної площини, при цьому встромляючи один одному ніж у спину, як це було у випадку з добудовою "Північного потоку-2" без консультацій з Польщею та Україною або угодою між США та Австралією щодо атомних підводних човнів в обхід Франції. Другі ж готові грубо порушувати міжнародне право всередині та ззовні, і навіть змінювати кордони задля досягнення своїх імперіалістичних амбіцій.

"Небажання США брати участь у бойових діях на території України цілком можна зрозуміти, враховуючи залучення Вашингтона до стримування Китаю від нападу на Тайвань і запобігання Ірану від розробки атомної зброї, а ось дії країн Євросоюзу на тлі низки криз та зростання загроз на європейському континенті стають дедалі більш позбавленими принциповості. Не доходячи навіть до питання України, майже все говорить про нинішній стан справ у Європі відмова абсолютної більшості країн ЄС цієї весни виконати нескладне прохання Чехії про видворення хоча б одного російського дипломата у відповідь на організований Кремлем теракт на чеській землі, через який загинули громадяни блоку", – наголосив Юсупов.

За його словами, навіть якщо Москва так і не зважиться на відкрите вторгнення в Україну, то навряд чи стабільність Європи перестане плавно підриватися внаслідок гібридних викликів, крім іншого, це – енергетичне домінування Росії, сербський сепаратизм на Західних Балканах, неконтрольована зміна клімату, кібератаки, міграційні проблеми, зростання впливу Китаю.

"Рано чи пізно Європі, швидше за все, доведеться відповісти на запитання: живемо разом або вмираємо поодинці?", – резюмував Юсупов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, до чого готуватись Україні після прес-конференції Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини