Ющенко відповів, чому РФ окупувала Крим і почала війну на Донбасі

На думку третього президента України, рішення про військове протистояння з Україною приймалося протягом тривалого часу

Вісім із 30 років незалежного існування України на території нашої держави тривають військові дії. Російська агресія забрала сотні життів як військовослужбовців, так і мирних жителів Донбасу. "Українська правда" вирішила дізнатися у третього президента Віктора Ющенка, що саме він вважає причиною, яка штовхнула РФ на окупацію Криму і початок війни на сході України.

Всупереч розхожій думці, що до такого розвитку ситуації Кремль міг підштовхнути Євромайдан, Ющенко вважає інакше.

"Очевидно, що подібні речі вимагають підготовки та плану. І цей план реалізовувався не тільки в Росії, її силових органах чи армії. Цей план втілювався і в Україні протягом не одного року", — підкреслює Віктор Ющенко.

Ані анексія півострова, ані подальший прихід російських військ на Донбас, говорить третій президент, не могли стати раптовою разовою акцією у відповідь на Революцію Гідності.

На думку Ющенка, причину подібних дій російського уряду варто шукати глибше — в організації політики, в історії, в ідеологіях.

"Треба бути в політиці далекоглядним і розуміти, що подібні плани починаються з поширення ідей про один народ, із серіалів, масового кіно, російської попси", — вважає політик.

Віктор Ющенко стверджує, що культурний пласт у боротьбі за уми, безсумнівно, дуже важливий. Саме тому росіянам вдається досі мати такий вплив на українське суспільство. За словами третього президента, в окремих українських регіонах масовість змогла прищепити жителям зневагу до більшості споконвічно українських речей і понять.

Саме це і призвело раніше до того, що Кримський півострів росіяни змогли анексувати, а пізніше — навели смуту на Донбасі.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чи вважає вбивцею Віктор Ющенко свого колишнього російського колегу Володимира Путіна. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, якими трьома речами, на думку Віктора Ющенка, Україні слід пишатися.