Головна Новини Політика зовнішня політика Японія протестує через плани Росії: про що мова
commentss НОВИНИ Всі новини

Японія протестує через плани Росії: про що мова

Мова про "Північні території"

17 квітня 2023, 12:17
Поділіться публікацією:

Уряд Японії висловив протест Росії у зв'язку із планами провести ракетні навчання з 18 по 22 квітня в районі південної частини Курильських островів. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на генерального секретаря кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно.

Японія протестує через плани Росії: про що мова

Володимир Зеленський визнав "Північні території" японськими

За його словами, територія проведення навчань включає район, який Японія вважає своїми територіальними водами. Росія своєю чергою заявляє, що південні Курильські острови є невід'ємною частиною території РФ та їх російська приналежність не підлягає сумніву.

Нагадаємо, що між країнами існує тривала територіальна суперечка про низку островів, які Японія називає "Північними територіями". Він є неврегульованим після закінчення Другої світової війни. Після війни всі Курильські острови були включені до складу СРСР, проте приналежність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи островів Хабомаї заперечується Японією, яка вважає їх окупованою частиною країни. Площа спірних островів становить 5 тис. км², загальна площа спірної території, включаючи 200-мильну економічну зону, приблизно 200 тис. км².

Проблема приналежності південних Курильських островів чи "Північних територій" , як їх називають у Японії, є основним перешкодою повного врегулювання російсько-японських відносин і підписання мирного договору. Формально обидві країни досі перебувають у стані війни.

Уряд Японії закликав населення Японії не відвідувати Північні території поза рамками безвізової процедури до вирішення територіальної суперечки. Аналогічно, Японія неспроможна допустити жодної діяльності, включаючи економічну діяльність третіх сторін, яка б розглядатися як підпорядкування "юрисдикції" Росії, і навіть дозволяти діяльність, яка передбачала "юрисдикцію" Росії над Північними територіями.

Що ж до інших Курильських островів, з погляду японського уряду, їх приналежність залишається невизначеною, оскільки у Сан-Франциському договорі не сказано, на користь якої держави Японія відмовляється від своїх прав на Курили.

Тим часом, Володимир Путін та Сергій Шойгу обговорили так звані "раптові перевірки" на Тихоокеанському флоті.

Медведчук заговорив про "геноцид Донбасу" і налякав світ ядерним апокаліпсисом.

А в Раді розповіли, коли запускатимуть процес видачі повісток через "Дію".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини