Головна Новини Політика зовнішня політика Які новації передбачає продовження зернової угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Які новації передбачає продовження зернової угоди

Президент Туреччини Ердоган, МЗС РФ та представник Кабміну України підтвердили продовження угоди

17 травня 2023, 18:48
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив про продовження "зернової угоди" ще на два місяці. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на іноземні ЗМІ.

Які новації передбачає продовження зернової угоди

Українські зернові чекають в найбідніших країнах світу

Як уточнює агенція Reuters, заява Ердогана прозвучала після того, як останнє судно покинуло український порт за чинною угодою, яка дозволяє безпечно експортувати українське зерно через Чорне море і мала закінчитися в четвер.

"Зусиллями Туреччини угоду про Чорноморський зерновий коридор продовжено на два місяці", – сказав він, передає "Радіо Свобода".

Його слова підтвердив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"З середини квітня Росія безпідставно почала обмежувати роботу Ініціативи, а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів. Майже 70 суден зараз очікують в територіальних водах Туреччини, 90% — це ті, хто готовий доставляти світу продукцію наших аграріїв", — зокрема, написав на своїй сторінці в Фейсбуці Олександр Кубраков. 

Ердоган заявив також, що Туреччина отримала від РФ гарантії безперешкодного виходу своїх суден з портів Миколаїв та Ольвія. Раніше ці порти не брали участі в зерновій угоді.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

У березні 2023 року МЗС Росії заявило, що Москва повідомила учасникам угоди про продовження угоди лише на 60 днів замість 120. Термін цих домовленостей спливав 18 травня. Угода дозволила поновити експорт зерна з українських портів, які були заблоковані через російську агресію. До цього ООН мала побоювання, що блокада експорту призведе до харчової кризи в найбідніших країнах.

Тим часом, росіяни кинули на фронт роти "Шторм Z": хто це та чим вони відрізняються від "вагнерівців".

Литовці обурені діями Росії: висловили рішучий протест.

А у Зеленського заявили про вбивство росіянами дитини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини