Головна Новини Політика зовнішня політика Як відбити у росіян українське небо: є два підходи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відбити у росіян українське небо: є два підходи

Експерт розповів, як в Україні можна закрити небо без НАТО та що потрібно від західних партнерів

10 березня 2022, 21:10 comments1739
Поділіться публікацією:

Екс-командувач армією США в Європі генерал Бен Ходжес дав коментарі про російсько-українську війну. Так, за його словами, Російська армія не може вести війну на виснаження, санкції проти РФ необхідно суттєво посилювати, а Україну потрібно забезпечити необхідним озброєнням, зокрема системами протиповітряної, протиракетної оборони та авіацією.

Як відбити у росіян українське небо: є два підходи

Фото ілюстративне / Pixabay

Політичний та бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко проаналізував спеціально для видання "Коментарі" ці заяви.

"Генерал Ходжес говорить абсолютно правильні речі — про необхідність збільшення підтримки України і тиску на РФ. На сьогоднішній день Україна намагається прикривати небо своїми зусиллями. І робить це досить добре, враховуючи, чим ми маємо, які наші можливості, — наголошує експерт. — Наші ПВО, що залишилися в строю і військово-повітряні сили (серйозно постраждалі в результаті ракетних ударів з боку РФ вранці 24 лютого, без оголошення війни), демонструють приголомшливі результати, чому свідченням стали десятки збитих ворожих літаків і гелікоптерів. Але противник домінує у небі, руйнуючи ракетами та бомбами українські міста, знищуючи житлові будинки, лікарні, школи, об'єкти інфраструктури. Змінити це можна лише двома способами".

Перший підхід – закрити небо над Україною (коли натовські ракети та літаки знищуватимуть усе, що летить над нашою країною) та гарантуватиме безпеку, гуманітарні зони хоча б над містами. Українська влада постійно звертається до НАТО, колективного Заходу з цією вимогою. Але відповідь поки що негативна. Захід боїться, що це буде сприйнято країною-агресором як нагоду розв'язати Третю світову війну.

Другий підхід – надати Україні відповідне озброєння.

"Якщо НАТО не йде на закриття неба, то нехай надасть нам авіацію, ППО, ПРО. Почати можна хоча б із літаків радянського зразка, які є на озброєнні Польщі, Словаччини, Болгарії. Щоб ми своїми зусиллями, використовуючи ці літаки, могли виконувати завдання в повітрі. Пілоти у нас є. Також нам потрібні засоби ППО. Нові зенітно-ракетні комплекси, крім тих "Стингерів", які ми отримуємо. Ці ЗРК повинні бути якнайшвидше поставлені в Україну. Щоб з їх допомогою збивати російські літаки" , – пояснює Олександр Мусієнко.

Крім того, він вважає за необхідне:
– посилення України озброєнням різних видів;
– фінансово-економічну підтримку (щоб економіка працювала, соціалка виплачувалася, гуманітарні питання вирішувалися оперативно);
– обговорювати реалізацію спільних із союзниками проектів у військово-технічній сфері (щоб ми разом – тут, в Україні, на наших підприємствах – виготовляли системи озброєння, які гостро потрібні нашій армії);
— Посилення тиску на Росію — санкційного, політичного, дипломатичного.

"Захід не повинен показувати слабкість і роз'єднаність. Лише єдність, згуртованість і готовність реагувати як на агресію, що триває, так і на можливі нові випади, – упевнений експерт. – Україну необхідно підтримувати як країну, що стоїть на передовій боротьбі за свободу і за цінності, які так часто декларують Європа та НАТО. Так вийшло, що боремося за них сьогодні переважно ми, українці".

Як повідомляв портал, Україна переживає 15-й день відкритого російського вторгнення. Ми біймо агресору, втрачаючи, на жаль, життя наших воїнів, а також цивільного населення. Тим часом, Захід продовжує санкційний тиск на РФ, але, на жаль, не наважується закрити небо над Україною. Аналізом ситуації із виданням "Коментарі" поділилися експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини