Головна Новини Політика зовнішня політика Вторгнення РФ в Україну більше не є неминучим: США переграли Путіна чи помилилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Вторгнення РФ в Україну більше не є неминучим: США переграли Путіна чи помилилися

Експерти розповіли, чому США вирішили пом'якшити риторику щодо готовності Москви піти у наступ на Україну

3 лютого 2022, 16:14
Поділіться публікацією:

У Білому домі заявили, що більше не називають потенційне вторгнення РФ в Україну як неминуче, припускаючи, що це слово було сказано недоречно. Навіщо було нагнітати раніше? Із чим пов'язана зміна риторики? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Вторгнення РФ в Україну більше не є неминучим: США переграли Путіна чи помилилися

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Путін порушив доктрину Шапошникова

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що так зване нагнітання істерії сталося з низки причин.

"Перша – об'єктивно-військова. Я називаю це "казус Шапошникова" — радянського маршала часів Другої світової. Він свого часу написав книгу "Мозок армії". Де зазначив, що мобілізація – це та сама війна. Мовляв, якщо розпочалася мобілізація, війна неминуча. Ця дисципліна є обов'язковою для вивчення у всіх арміях світу, включаючи американську. Байден не військовий. Але військові йому повідомляють з погляду свого розуміння війни: Росія мобілізується та стягує війська. Значить, бути війні. Як кажуть на Кавказі: дістав кинджал – бий. Саме тому була така риторика. Бив на сполох генералітет", – пояснює аналітик.

Він зазначає, що мобілізація – це не лише стягування військ, а й розгортання шпиталів, баз, пересувних автозаправних станцій. В результаті величезна кількість російських військовослужбовців зустрічали Новий рік у польових таборах, а не з сім'ями.

"А армія, яка не воює, вона спивається, деградує. Тому якраз зібрали такий кулак – швидше за все, вдарять. Була об'єктивна реакція генералітету західних країн – і США, і Великобританії, та інших, – каже Віктор Бобиренко. – І лише зараз стало зрозуміло, що Путін порушив доктрину Шапошникова. У трактуванні Путіна мобілізація – це війна, мобілізація – це понти. Він почав інакше використовувати мобілізацію як тиск на Захід. Путін вважав Захід слабким (не економічно, а ментально). Думав, що його можна просто налякати, щоб той ухвалив вигідні рішення РФ, ультимативні вимоги щодо "гарантій безпеки". Налякати еліти, суспільство. Але не вийшло...".

Другою причиною експерт називає фактор Афганістану. Що США фактично програли. І майже одразу отримали виклик від Путіна, який стягнув війська до кордонів України.

"Штатам треба було якось на це відповідати. І така відповідь вилилася у – "зараз Путін нападе". Можливо, це було перебільшення низки урядів, низки медіа. Але лише для того, щоб свої еліти, суспільства настроїти відповідним чином. Наголосити, що війна в Україні – це фактично війна у Європі. Війна на кордонах ЄС та НАТО. І якщо дати РФ поглинути Україну – це вдарить по всіх, – пояснює Віктор Бобиренко. – Отже США, зокрема після удару в Афгані, не могли дозволити РФ продовжувати ескалацію. І на її понти відповіли нарощуванням інформаційного протистояння".

Схоже, цього не зрозуміла українська влада, вважає експерт. І Зеленський почав заявляти, що Захід перегинає, заявляючи, що війна практично неминуча.

"Але я вважаю, що дії США були абсолютно правильними. Таке напруження пристрастей дало можливість Україні активно озброюватися. Ми отримуємо зброю із США, Великої Британії, країн Балтії, Польщі, Чехії. Плюс інформаційна атака "Путін точно о нападе" сприяла консолідації Західного світу. І навіть ті країни, які ми вважаємо лояльними до РФ – Угорщина, Німеччина – змушені були закликати Москву до деескалації", – наголошує Віктор Бобиренко.

За його словами, відбулася консолідація союзників на боці України. Так, не така, як нам хотілося б. Ніхто не заявляє, що надішле війська. І все ж таки ми бачимо консолідацію.

І це – зовнішньополітична перемога, яку зараз Зеленський припише собі. При тому, що він повівся в цій ситуації, неприпустимо погано. Весь час пирхав, виступав проти такої інформаційної політики США. Говорив, що він більше розуміє у ситуації (що, звичайно, не так)", – зазначає аналітик.

Ну, а нинішня зміна риторики з боку США пов'язана, на його думку, з тим, що вони дають можливість РФ піти з гідністю. Відступити, зберігши обличчя.

"Вашингтон перепасовує м'яч Москві. Думаю, нам як мінімум до наступної зими, вдалося відстрочити ризики вторгнення. Але треба розуміти, що загроза нікуди не поділася, – наголошує Віктор Бобиренко. – Навіть якщо РФ відведе війська, швидше за все, залишаться шпиталі, заправки, склади з боєприпасами поряд із нашим кордоном. А підвіз особового складу – справа недовга. З таким сусідом спокійне життя нам не гарантоване. Отже, слід і надалі зміцнювати армію, внутрішню єдність і зв'язки з союзниками, розуміючи логіку їхніх дій та спільно протидіючи російській агресії".

Якщо вторгнення не відбудеться, виявиться, що США помилилися. Тому ми бачимо пом'якшення акцентів

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник не виключає, що американські партнери все ж таки врахували, почули претензії з боку української сторони. А саме, що інформаційне нагнітання навколо російського гіпотетичного вторгнення вже завдає шкоди українській економіці. Так, президент Зеленський говорить про збитки в 12,5 мільярдів, не уточнюючи валюту, але має на увазі, мабуть, гривню.

"З цим може бути пов'язане пом'якшення риторики. Як і про те, що американо-російський діалог перейшов у стадію дипломатії. США надали письмові відповіді на російські вимоги щодо "гарантій безпеки". Росія відповіла на черговий письмовий запит. Діалог втягнувся у стадію класичної письмової дипломатії, за якої ризики ескалації дещо знизилися", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, США розуміють, що постійні заяви про "неминучість вторгнення" можуть поставити їх у безглузде становище.

"Адже якщо вторгнення не відбудеться, виявиться, що США помилилися. Тому ми бачимо пом'якшення акцентів. Але це не означає пом'якшення ситуації, – наголошує Руслан Бортник. — Вона залишається важкою, напруженою. І Росія будь-якої миті, особливо після зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна 4 лютого в Китаї, може підняти градус ескалації. Здійснити нові дії, націлені насамперед на створення політично, економічних, безпекових криз і для України, і для країн Заходу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – міністр оборони Резніков заявив, що ймовірність ескалації від Росії низька.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини