Головна Новини Політика зовнішня політика Вступ України в НАТО: чи підтримає США «ракетну» ідею Єрмака
commentss НОВИНИ Всі новини

Вступ України в НАТО: чи підтримає США «ракетну» ідею Єрмака

Експерти оцінили заяву глави Офісу президента Андрія Єрмака, який запропонував США надати Україні протиракетні комплекси Patriot

14 квітня 2021, 14:57
Поділіться публікацією:

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак закликав США надати Україні протиракетні комплекси Patriot. Також піднімається питання про розміщення американських військових баз на території України. Активізувалася тема вступу України в НАТО. Чому це важливо? Наскільки реалістично? Що так і не так з цими планами? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

Вступ України в НАТО: чи підтримає США «ракетну» ідею Єрмака

Андрій Єрмак. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Україна дає відверто зрозуміти союзникам на Заході — ми потребуємо захисту перед агресором, наш шлях у НАТО безальтернативний"

Директор Центру міжнародної безпеки (ЦМБ) Валерій Кравченко вважає важливим і правильним, що Україна піднімає ці питання.

"Ми діємо за принципом просити більше в надії отримати менше, — пояснює він. — Україна має радянську систему ПРО (протиракетної оборони), з застарілими протиракетами і системами їх запуску. Нашій державі реально потрібно оновлення цього напрямку оборони. Однак розгортання батарей комплексу "Патріот", по-перше, дуже недешево, по-друге, займає роки. Так, для Польщі "Патріот" обійшовся майже в 5 млрд доларів у 2018 році. При цьому перша поставка і розгортання заплановані тільки на 2022-й. Варто нагадати, що весь оборонний бюджет України в 2021 році становить 267 млрд гривень або близько 9,5 млрд доларів (рекордні 6% ВВП)".

З приводу американських військових баз — це, на думку директора ЦМБ, з області традиційних антинатовських страшилок. І об'єктивно — фантастика прямо зараз.

"Однак у майбутньому, якщо Росія буде продовжувати відверто реваншистську політику в Східній Європі, дестабілізуючи сусідні країни, використовуючи історичну аналогію з ФРН, розміщення військових баз США в Україні може стати ключовим стримуючим фактором. Поки що Україна дає відверто зрозуміти союзникам на Заході — ми потребуємо захисту перед агресором, наш шлях у НАТО безальтернативний. Хочеться вірити, що ці сигнали чітко чують в європейських столицях і за океаном, — зазначає Валерій Кравченко. — Однак найголосніше вони чутні в Москві, яка, здається, готова на божевільну військову кампанію в спробі зупинити цивілізаційний дрейф України від Росії".

"Давайте не повторювати помилок 2014 року"

На думку соціолога, експерта з комунікацій, керівника дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ( "Розпізнавання і аналіз несистемних дій") Дмитра Громакова, публічні заклики глави Офісу президента до наших західних партнерів, щось нам "надати" або "розмістити" на нашій території це не зовсім коректно з точки зору інституційного статусу ОП.

"По суті ми демонструємо свою непідготовленість і страх перед загрозою РФ, розкриваємо свої слабкі місця та відсутність бойового духу, що може деморалізувати і військових, і власних співгромадян. З іншого боку, спроба вирішити проблему за рахунок інших, на тлі власної бездіяльності, не зовсім подобається нашим партнерам і відкидає сенс всіх цих заяв, — пояснює Дмитро Громаков. — На мій погляд, заяви Єрмака мали би містити розпорядження Офісу своєї вертикалі (а це губернатори і глави військово-цивільних адміністрацій) про проведення оцінки підготовленості системи "цивільної оборони" в регіонах (бомбосховищ, зон безпеки для цивільного населення, оцінки вільних житлових приміщень для біженців і т.п.). При цьому вони повинні були б публічно звітувати щодня в ЗМІ та на своїх ресурсах про хід перевірок цих місць. Варто було б довести до відома спостерігачів СММ ОБСЄ про наявність "зон безпеки" в своїх населених пунктах і т.п. У цих умовах і партнерам буде зрозуміло, що вони допомагають, а не вирішують нашу проблему".

Експерт вважає, що в наших умовах все реалістично — і бази, і вступ до НАТО. Питання лише в тому, що ми робимо на цьому шляху.

"На тлі абсолютного бездіяльності ОП, Кабміну в особі Міноборони, Генштабу ЗСУ в створенні правових і організаційних можливостей для всіх цих дій, заяви глави ОП виглядають панічно. Вони підривають бойовий дух і стійкість українців до опору на тлі, створених офісом помилкових очікувань про готовність наших західних партнерів встати з нами "пліч-о-пліч". Замість цього крику в порожнечу, Єрмак мав проінформувати і подати в парламент документи з проханням дозволити розміщення цих військових баз і ракетних комплексів на території України на таких-то умовах. Кабмін повинен визначити, як мінімум, місця для їх розміщення. Міноборони — проінформувати про правила і умови залучення цього контингенту в разі агресії. А ГШ ЗСУ — про готовність інтегрувати це все в свою систему управління силами і засобами", — підкреслює Дмитро Громаков.

Він вважає, що в реальності нічого цього сьогодні ми не чуємо і не бачимо, а переживаємо дежавю, згадуючи 2014 рік.

"Слухаючи порожні заяви наших політиків про готовність воювати — на тлі листувань в стилі "пора валити з країни". Спостерігаючи чергову "стурбованість" наших партнерів, які, бачачи нашу бездіяльність, при всьому своєму бажанні не можуть нам допомогти, поки наші устремління не закріплені на соціально-політичному рівні. Як правильно зазначив Бен Ходжес (генерал-лейтенант Фредерік Бенджамін "Бен" Ходжес III — відставний офіцер армії США, який займав посаду командувача європейської армії Сполучених Штатів; в цей час є завідувачем кафедри стратегічних досліджень Першинга в Центрі аналізу європейської політики — ред.) в одному інтерв'ю — про яку секретність, політичну визначеність і стабільність курсу країни ви можете говорити, коли у вас Медведчук в парламенті? Підкреслюю — в цих умовах глава ОП повинен не нагнітати ситуацію, а інформувати співгромадян про заходи, що вживаються виконавчою владою для захисту населення в умовах конфлікту. Про заходи, які реалізуються для зміцнення обороноздатності країни", — зазначає Дмитро Громаков.

На тлі ескалації, що відбувається,  і розгортання кризи, він пропонує українцям задати собі наступні питання:

1. Якщо завтра у вас у дворі розірветься перша міна, чи знаєте ви де вам сховатися?

2. Чи знаєте, як себе вести в разі окупації?

3. Яка ваша роль, згідно зі Стратегією загальної оборони?

4. Стоїте ви на військовому обліку і з ким вам координуватися в разі широкомасштабної війни?

5. Чи готові прийняти у себе біженців?

"Потім задайте ці питання своїм депутатам і представникам місцевого самоврядування. Що вони сьогодні роблять, щоб знову не впасти в параліч? Давайте не повторювати помилок 2014 року", — закликає Дмитро Громаков.

Як повідомлялося, експерти розповіли, чого домагається Росія за допомогою загострення на Донбасі та стягування військ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини