Головна Новини Політика зовнішня політика Вступ України в НАТО: які перспективи на сьогоднішній день
commentss НОВИНИ Всі новини

Вступ України в НАТО: які перспективи на сьогоднішній день

На думку політичного експерта, директора Communication group Володимира Манько, після нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною президент Володимир Зеленський ніби прозрів

7 квітня 2021, 23:03
Поділіться публікацією:

На тлі нагнітання Росією ситуації на Донбасі, в Криму та на кордоні, Україна активізувала тему вступу в НАТО. Які перспективи? Що заважало зробити це раніше? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Вступ України в НАТО: які перспективи на сьогоднішній день

Україна-НАТО. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Учасник програми Україна-НАТО, експерт в питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль нагадує, що свій шлях до Північноатлантичного альянсу (СА) наша країна почала незабаром після здобуття незалежності. І чим далі, тим більше українців підтримували цей шлях. Особливо після початку російської агресії. Так, палиці в колеса нам ставила і ставить Росія, заважаючи євроатлантичної інтеграції України. Але і сама наша країна, на жаль, не процвітає в підтягуванні до стандартів НАТО.

"У лютому генсек НАТО Йенс Столтенберг дав чітку відповідь на раніше поставлене президентом України Володимиром Зеленським питання 

чому ми все ще не в СА. За словами Столтенберга, Україні слід концентруватися не реформах, які наблизять її до цього самуму членства. І це розумна позиція. Нас хочуть бачити рівним партнером. В оборонному, технологічному, економічному плані. Поки ж члени НАТО бачать, що ми проводимо реформи в основному на словах, що у нас діють корупційні ланцюжки. А тому, природно, не поспішають приймати таку Україну в СА", — пояснює Катерина Коваль.

Вона акцентує, що в останні дні ми бачимо багато новин навколо можливого надання Україні ПДЧ — Плану дій щодо членства в НАТО (програма по прийняттю нових членів в СА, яка прискорює цей процес). З відповідною пропозицією виступила, наприклад, Литва. Відповідні недвозначні сигнали посилає офіційний Київ в США.

"Не виключено, що питання надання ПДЧ не тільки Україні, але і Грузії розглянуть на саміті НАТО в червні. Але, підкреслюю, як нам не раз говорили — двері НАТО для України відкриті. Але рух повинен бути двостороннім. Нам давно пора не тільки говорити про реформи, а й реально проводити їх. Зміцнювати обороноздатність, боротися з корупцією, на ділі, професійно займатися питанням мирного врегулювання на Донбасі навіть за умови, що деяким вигідно продовжувати війну. І коли ми покажемо результат на ділі, а не на словах, членство в НАТО стане цілком доступній для огляду перспективою", — резюмує Катерина Коваль.

На думку політичного експерта, директора Communication group Володимира Манько, після нарощування присутності російських військ на кордоні з Україною президент Зеленський ніби прозрів.

"Він зробив заяву, що вступ в НАТО це єдиний шлях до закінчення війни в Донбасі і ПДЧ для України стане сигналом для РФ забиратися з українських територій, — нагадує експерт. — Це прозріння Зеленського можна тільки вітати, але воно запізнилося на два роки. Спочатку новообраний президент думав, що він подивиться в очі Путіну і знайде там світ. Заради зустрічі з главою Кремля Зеленський пішов на поступки, віддавши Росії важливого свідка збивання літака МН17, прийнявши неприйнятну формулу Штайнмайера і проваливши спецоперацію із захоплення "вагнеровцев". Голосно заявити про наміри отримати ПДЧ можна було на ювілейному саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 го. Але Зеленський цю можливість проігнорував".

Володимира Манько вважає, що нинішні заяви про ПДЧ є наслідком як ескалації РФ, так і телефонного дзвінка президента США Байдена в зв'язку з цим.

"Але дивним виглядає виліт Зеленського в Катар раз під час піку ескалації. Виглядає так, ніби президент України, заявивши про важливість надання нам якнайшвидшого ПДЧ, не розглядає всерйоз загрози з боку РФ. Це непослідовність, як мінімум", — зазначає експерт.

Він вважає, що змусити Росію забратися з українських територій без допомоги НАТО не вийде.

"Росія має численною армією і ядерною зброєю. Без допомоги ззовні навряд чи вдасться зупинити агресивного сусіда. Саме тому під час президентства Порошенко були прийняті зміни до Конституції, де інтеграція в Євросоюз і НАТО набула ознак державної стратегії, — підкреслює Володимир Манько. — Чи реальні перспективи вступу України в Альянс? Так! Але для цього слід докладати максимум зусиль для реформування армії, флоту, оборонної промисловості, економіки, правоохоронної та судової системи, а також боротися з корупцією. Крім того, слід проводити відповідну політику на переконання всіх членів НАТО в тому, що присутність України в Альянсі збільшить їх безпеку, оскільки зараз саме наша країна стримує агресію РФ по відношенню до всього європейського континенту".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що постійне порушення режиму тиші на Донбасі турбує наших міжнародних партнерів. Особливий інтерес до справи виявляють політики Німеччини і Франції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини