Головна Новини Політика зовнішня політика Вступ очільника бойовиків «ДНР» до «Єдиної Росії»: які ризики це несе для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Вступ очільника бойовиків «ДНР» до «Єдиної Росії»: які ризики це несе для України

Експерти пояснили, навіщо ватажок "ДНР" Денис Пушилін рветься до влади в Росії і як це позначиться на Україні

16 липня 2021, 14:22
Поділіться публікацією:

У самопроголошеній "ДНР" почалися більш активні політичні рухи в бік Росії. Про це свідчить рішення ватажка бойовиків Дениса Пушиліна стати одним з членів провладної російської партії "Єдина Росія". Повідомляється, що та якраз агітує в ОРДЛО перед виборами до Держдуми, які заплановані на вересень. "Коментарі" запитали в експертів, про що говорять такі дії Кремля і які ризики ситуація несе для України.

Вступ очільника бойовиків «ДНР» до «Єдиної Росії»: які ризики це несе для України

Очільник "ДНР" Пушилін хоче стати членом партії "Єдина Росія". Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Може йтися про гібридну інтеграцію ОРДЛО в Росію

Політичний експерт Дмитро Воронков передбачає, що Пушилін хоче перебратися на рівень вище. І всіляко вислужується перед Кремлем.

"Інша справа, наскільки цікаво це Кремлю. З одного боку, з точки зору стратегії електорального залучення все логічно. У "ДНР" у нього чимало прихильників і Пушилін напевно може розраховувати на підтримку більшості. Що нібито йде в скарбничку "Єдиної Росії". З іншого боку — це викличе нові питання і претензії з боку України, а, отже, і західного світу", — прогнозує політексперт.

За словами фахівця, Кремлю, швидше за все, це не дуже потрібно, з урахуванням того, що "єдинороси" — і так фаворити російської політики через відсутність політичного плюралізму і конкуренції у РФ.

"Я не бачу адекватних причин для РФ вплутувати сюди "ДНР", якщо тільки мова не йде про гібридну інтеграцію ОРДЛО в Росію, — говорить Воронков. — Гібридна — оскільки це явно не буде на офіційному рівні як із Кримом. Але як технологія вона здатна зміцнити у свідомості жителів окупованих територій ілюзію того, що "Донбас і Росія разом". Робиться це, щоб не просто не втратити політичний та ідеологічний контроль над ОРДЛО як територією, використовуваної для шантажу України, а й посилити його".

Саме в цьому, вважає Дмитро Воронков, сконцентровані основні ризики для України.

"Повернути окуповану частину Донбасу при таких розкладах стане ще складніше. Кремль за бажання може сконструювати в ОРДЛО вже відносно легітимний референдум, запросивши навіть міжнародних спостерігачів (лояльних до РФ), щоб продемонструвати, що люди не хочуть повертатися в Україну. І тоді в руках Кремля з’явиться чергова кишенькова "Чечня" на території іншої держави. Навіть якщо цього не станеться, роспаспортизація ОРДЛО, залучення їх до російських виборів посилює позиції РФ у переговорному процесі з Україною. Кремль дає зрозуміти, що тільки він здатний повернути окупований Донбас, навіть якщо населення не хоче", — пояснює політексперт.

Що стосується виборів до Держдуми, то навряд чи Захід їх визнає нелегітимними, навіть якщо ті частково пройдуть в ОРДЛО. Хіба що висловить обурення, припускає Дмитро Воронков.

"Кремль, своєю чергою, буде парирувати тим, що в ОРДЛО живуть громадяни Росії. Для цього юридичного блокування і проводилася паспортизація з боку РФ, — відзначає експерт. — І я думаю, що Захід цей аргумент проковтне. Що стосується України, то ми не повинні визнавати ні голосування на території ОРДЛО, ні легітимність таких виборів в цілому".

Пушилін є для Кремля "чиновником одноразового використання"

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук впевнений, що Пушилін, який є маріонеткою Москви, намагається довести свою значимість і потрібність Кремлю.

"І на всі його подібні заяви можна було б не звертати уваги, якби не плани Путіна на цю свою маріонетку, — вважає експерт. — Намір Пушиліна вступити до провладної російської партії "Єдина Росія" означає, що йому вже обіцяно місце в російському політичному істеблішменті. І борючись за своє входження туди, він буде готовий зробити для Москви все, що завгодно. Забувши, схоже, що його попередник в керівництві "ДНР" — Захарченко — теж свято повірив, що став (стане) частиною російської номенклатури. У результаті був усунутий і про нього тепер мало хто згадує".

За словами Віктора Каспрука, все "керівники" окупованого Донбасу, включаючи Пушиліна, є для російського керівництва "політиками" і "чиновниками" "одноразового використання". А ось яким буде це "використання" — це вже зовсім інша справа.

"Не виключено, що зараз в Кремлі розглядається варіант спроби використовувати Пушиліна і "армію ДНР" в якості тарана, який буде пробиватися на не окуповану Росією територію України. А Путін, якщо Російська Федерація почне подібне черговий наступ на Україну, прикриваючись військами маріонеткових "республік", буде тільки розводити руками. Мовляв, в усьому винне українське керівництво, яке не хоче домовлятися з "народом Донбасу". Тому в "ДНР/ЛНР" вирішили взяти свою долю у свої руки. Власне, це один із найбільших ризиків, які готує для України Путін на осінь 2021 року", — попереджає експерт.

Як привід для наступу, може використовуватися і захист "громадян РФ", адже країна-агресор роздала в ОРДЛО вже сотні тисяч своїх паспортів.

"Москва не заспокоїться, поки союзники України з західного демократичного світу не введуть санкції, адекватні путінським злочинам", — вважає Віктор Каспрук.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як можна зрушити переговорний процес з питань Донбасу з мертвої точки. Що кажуть експерти, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, скільки людей постраждало через російську агресію проти України на сході нашої країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини