Головна Новини Політика зовнішня політика Вперше в історії МЗС оголосило конкурси на посади послів: про що говорить такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше в історії МЗС оголосило конкурси на посади послів: про що говорить такий крок

Останні голосування в Генасамблеї ООН з української резолюції свідчать про те, що наші дипломати суттєво посилили роботу на Близькому Сході

14 березня 2023, 12:10
Поділіться публікацією:

МЗС України оголосило конкурс на заміщення вакансій послів у більш ніж 20 країнах. У пріоритеті країни Африки, а перевагу віддаватимуть жінкам, які погоджуються на дипломатичну роботу. Про це повідомив глава МЗС України Кулеба на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук. Він також зазначив, що в переліку вакансій немає Китаю, Індії та Бразилії, де вже давно немає українських послів. За словами міністра, він уже вніс на розгляд президента відповідні кандидатури. Як оцінюєте такий підхід? Які прориви та провали української дипломатії продемонстрував рік повномасштабної війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вперше в історії МЗС оголосило конкурси на посади послів: про що говорить такий крок

МЗС України. Фото: з відкритих джерел

Новий підхід МЗС із конкурсом на заміщення вакансій послів, як мінімум, креативний

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Я оцінюю такий підхід позитивно. Він як мінімум креативний. А за нинішніх умов необхідні швидкі та нестандартні рішення. І мені здається, пропозиція МЗС – один із таких варіантів. Розумію, що більшість заявок не будуть схожі, але це можливість знайти чимало цікавих, неординарних, талановитих людей. Налаштованих ефективно просуватиме українські інтереси у світі".

За словами експерта, вакансії на дипломатичні пости у деяких країнах не дуже швидко заповнюються. Адже потрібне не лише знання мов, а й культурних, політичних та економічних моментів.

"Я не можу оцінювати загалом дії МЗС за рік, тому розповім про близький мені напрям – Близький Схід. Вважаю, що ми зробили там непоганий заділ. І маємо, як мінімум, не провали, – зазначає Ігор Семиволос. – Останні голосування у Генасамблеї ООН щодо української резолюції свідчать, що наші дипломати на Близькому Сході активно працюють. Підтримка з боку Саудівської Аравії, ОАЕ, Катару, гуманітарна допомога, яка йде звідти в Україну – також позитив. Є, звичайно, проблеми – той самий Алжир. Але з огляду на наші ресурси результат в цілому непоганий".

Ініціатива з'явилася не випадково – це своєрідна спроба компенсувати численні скандали довкола дипкорпусу України

На думку директора Українського інституту політики (УІП) Руслана Бортника, відкритий конкурс, відкрите оголошення про добір послів може надати репутації нашій дипломатичній службі. І залучити до неї нові професійні кадри – із бізнесу, експертного, політичного середовища.

Але такий підхід, вважає експерт, слід застосовувати не лише до країн Африки, Латинської Америки, Близького Сходу, а й на такі "модні напрямки" як Європа, Північна Америка.

"Такий підхід має стати універсальним. І, можливо, щодо не лише послів, а й консулів, політрадників, – зазначає Руслан Бортник. – При цьому мені здається, що у презентованій ініціативі не вистачає внутрішньої прозорості. Податись може тисяча людей, але незрозуміла процедура рейтингу, відбору. Виходить, все віддається на думку міністра закордонних справ та його оточення".

Важливо, впевнений експерт, щоб нам показали новий прозорий алгоритм, як у випадку з тим самим конкурсом на посаду директора НАБУ. Щоб чітко розуміти, чому той чи інший кандидат (кандидати) опиняється у пріоритеті на ту чи іншу посаду.

"А поки що, виходить просто анкета – і воля (або своє рішення) того, хто ухвалює остаточне рішення, – аргументує експерт. – Ініціатива, на мій погляд, з'явилася не випадково. Це своєрідна спроба компенсувати численні скандали довкола дипкорпусу України. Особливо це стосується призначення, очевидно, мало компетентної людини на пост українського посла в Болгарії".

Хотілося б, наголошує директор УІП, щоб це була не просто піар-ініціатива МЗС, а й – початок певної корінної кадрової реформи у цьому міністерстві.

"Що стосується нашої дипломатії за останній рік, то вона, безумовно, досягла значних поступів. Особливо на західному напрямку. Україна набула статусу кандидата в ЄС, зміцнила багато зв'язків. Однак ми досі не отримали гарантій безпеки, є численні кадрові проблеми у МЗС", – вважає Руслан Бортник.

Ще одним досягненням він називає те, що в МЗС нарешті помітили існування такого континенту як Африка. Який утричі більше територіально, ніж уся Європа разом узята.

"Потроху, але наша дипломатія почала працювати на африканському напрямку. При цьому, на жаль, такі ключові держави світу як Китай, Індія, Бразилія, ПАР, фактично, вся Південна Америка, Африка та Азія не стали на бік України. У багатьох країнах там немає українських послів. Роками... Сподіваємося, що ми перебуваємо на порозі перезавантаження вітчизняної дипломатії – і відповідальнішого, якіснішого підходу до просування українських інтересів за кордоном. Але дуже шкода, що відкривати собі деякі континенти ми стали лише зараз", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що чекати від зустрічі Путіна з олігархами – чому вона знадобилася саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини