Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним

Після саміту країн "Великої сімки" напередодні зустрічі президентів США та Росії Джо Байден візьме участь у саміті НАТО

Головною політичною подією цього тижня стане двосторонній саміт президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна, який відбудеться 16 червня у Женеві. Як триває політичне турне американського президента по Європі, та як готуються до саміту у Білому домі та Кремлі та про важливі політичні заяви дізнавайтеся в огляді "Коментарів".

Президент США Джо Байден розпочав свій перший закордонний візит до Європи 9 червня. Під час зустрічі з британськими військовими на авіабазі в аеропорту Королівських військово-повітряних сил Мілденхолл в Саффолку, американський президент заявив, що планує передати "чітке послання" президенту РФ Володимиру Путіну під час їх двостороннього саміту у Женеві. Байден заявив, що США не прагнуть конфлікту з Росією, проте рішуче будуть відповідати на "шкідливу діяльність" Кремля.

10 червня очільник Білого дому зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Обговорили питання міжнародної безпеки, незалежність ЗМІ, мирне врегулювання військових конфліктів, кіберзагрози та ядерні стримувачі для захисту НАТО як союзу ядерних держав. Лідери США та Британії у своїй спільній заяві зазначили, що чекають набуття чинності міжнародної угоди про доступ до даних між країнами, яка дозволить проводити розслідування злочинів по обидва боки Атлантики.

Джо Байден та Борис Джонсон. Фото: АР

У Британії президент США Джо Байден узяв участь у саміті країн "Великої сімки" (G7) — першому за майже два роки пандемії коронавірусу. Захід відбувся з 10 по 13 червня. На полях саміту G7 Байден зустрівся з президентом Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. З лідером Франції Байден обговорював пандемію коронавірусу, боротьбу із глобальною зміною клімату, реформи міжнародної податкової системи, модернізацію НАТО, а також Китай та Росію.


Джо Байден та Еммануель Макрон. Фото: Facebook / Джо Байден

Після зустрічі президента Байдена із Меркель, у Білому домі повідомили про запрошення канцлерки Німеччини відвідати Вашингтон 15 липня. Офіційною темою зустрічі названі двосторонні зв'язки між США та Німеччиною, боротьба з пандемією COVID-19, загрозами зміни клімату та міжнародна безпека.

За неофіційними даними, однією з головних тем перемовин буде газопровід "Північний потік-2". Ця тема була основною під час бесіди лідерів на полях саміту країн "Великої сімки", зокрема в контексті українського питання. Після перемовин з Байденом Меркель зробила заяву стосовно транзиту газу через Україну. Канцлерка Німеччини вважає, що Україна має залишитись транзитером російського газу до Європи, а перемовини з президентом США щодо "Північного потоку -2" — пошуком "хорошого шляху".


Джо Байден та Ангела Меркель. Фото: Facebook / Джо Байден

Президент США Джо Байден та перша леді також зустрілися із королевою Великої Британії Єлизаветою II. Під час перемовин у Віндзорському замку обговорювали президента Росії Володимира Путіна й лідера Китайської народної республіки Сі Цзіньпіна.

У спільному комюніке саміту країн "Великої сімки" лідери G7 назвали Росію стороною конфлікту на Донбасі та закликали Кремль вивести війська та російських найманців з території України.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін назвав метою зустрічі з президентом США Джозефом Байденом відновлення контактів та налагодження діалогу. Перемовини двох лідерів заплановані на женевській віллі, проте стало відомо, що спільної пресконференції очільника Білого дому та лідера Кремля не планується — кожен вийде до ЗМІ із своїми заявами окремо.

Багато українців із нетерпінням чекають саміту американського та російського президентів. Якою буде зустріч Байдена та Путіна в контексті врегулювання ситуації на Донбасі, "Коментарі" запропонували оцінити експертам. Окрім того, експерти оцінили перспективи України після саміту НАТО, який стартує 14 червня у Брюсселі за участі президента США Джо Байдена.