Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Зеленського до Катару: чи дійсно важлива поїздка в умовах посилення російської агресії
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського до Катару: чи дійсно важлива поїздка в умовах посилення російської агресії

На зустрічі будуть порушуватися теми управління портами й аеропортами, їхньої модернізації, будівництво нових об'єктів; інвестиції в агропромисловий сектор, енергетику, можливу участь Катару в приватизації в Україні

5 квітня 2021, 09:34 comments1629
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський і Олена Зеленська відвідують з офіційним візитом державу Катар. У Мережі висловлюють обурення — все відбувається на тлі активізації Росії біля наших кордонів і на Донбасі. 

Візит Зеленського до Катару: чи дійсно важлива поїздка в умовах посилення російської агресії

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Втім, радники глави Офісу президента Михайло Подоляк і Тимофій Милованов вже позначили деякі деталі візиту. За їх словами, будуть порушватися теми управління портами й аеропортами, їхньої модернізації, будівництво нових об'єктів; інвестиції в агропромисловий сектор, енергетику, можливу участь Катару в приватизації в Україні.

Чи є підстави для суспільного обурення? Що насправді шукає Зеленський у краю далекому? Ці запитання портал "Коментарі" вирішив поставити експертам. 

"Схоже, що український президент їде туди, де його готові прийняти"

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей відзначає: "Країни Перської Затоки — дуже важливі. І, звичайно, цікаві. Але світ все ж трохи більше. І в продуманій зовнішній політиці контакти й візити плануються збалансовано, з огляду на пріоритети країни. А то всі останні візити до країн одного ж і того регіону — це перекіс".

На думку експерта, схоже, що український президент їде туди, де його готові прийняти.

"А не туди, де Україні потрібно добиватися чогось дійсно актуально важливого," вигризати "перемоги: наприклад, домовлятися з провідними країнами про єдині підходи в боротьбі з Covid-19. Або усувати карантинні обмеження ЄС, які заважають пересуванню громадян України. Або, нарешті, — зміцнювати антиросійську коаліцію перед загрозою збройного вторгнення РФ, яка загострилася в останні дні. Невже є щось важливіше, ніж ці питання ?! — дивується Ігор Соловей. — До речі, колеги-журналісти, які давно працюють у ЗМІ, моментально згадали, що вже їздили в таку ж поїздку, з такими ж анонсованими президентською адміністрацією цілями — але це було за часів президентства Віктора Януковича. Така тактика дісталася Януковичу з часів пізнього Кучми — коли після касетного скандалу, Київ давав доручення готувати візити посольствам в Азії і Африці, бо в Європі і Північній Америці ніхто його не приймав".

"Візит до Катару важливий з точки зору просування українських інтересів на Близькому Сході"

Експерт із питань Близького Сходу Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула не вважає, що слід обурюватися візитом президента до Катару, хоч той і відбувається на тлі активізації російських військових у наших кордонів.

"Російська загроза — постійна і довгострокова. У той же час є сумніви, що сьогоднішня активність є саме свідченням підготовки до швидкого широкомасштабного вторгнення. Скоріше, мова йде про чинення тиску на Україну і її народ з метою дестабілізації (саме для цього в інформаційну площину і запускаються апокаліптичні прогнози російських експертів — на кшталт нещодавнього коментаря Павла Фельгенгауера). Завдання — посіяти паніку в українському суспільстві і внести розлад у функціонування державних органів. А це вже завдасть істотної шкоди позиціям і потенціалу нашої країни, що буде використано РФ. У цих умовах, звичайно, не можна повністю ігнорувати загрозу з боку Росії — однак було б помилкою переглядати всі плани державної політики (на кшталт графіка візитів вищого керівництва за кордон) через неї ", — зазначає Микола Замікула.

На його думку, сам візит до Катару, безумовно, важливий з точки зору просування українських інтересів на Близькому Сході.

"Ця країна має величезний потенціал — абсолютно несумірний з її відносно невеликими розмірами. Мова про енергетичну галузь, економічне співробітництво, інвестиційну діяльність, — перераховує експерт. — Важливо пам'ятати, що Катар підтримує високий рівень відносин із Туреччиною — нашим стратегічним партнером. З іншого боку, на початку цього року, нарешті, була досягнута деескалація дипломатичного протистояння Катару і коаліції арабських країн, очолюваної Саудівською Аравією. Таким чином, сьогодні посилення цього напряму зовнішньої політики України не буде безпосередньо загрожувати відносинам із іншими регіональними партнерами".

Таким чином, продовжує Микола Замікула, візит Зеленського до Катару відіграє позитивну роль.

"Однак від його результатів не варто очікувати зайвої конкретики, яка буде мати позитивні наслідки вже найближчим часом, — попереджає експерт. — Скоріше, будуть досягнуті домовленості, які ляжуть в основу майбутньої роботи за погодженням конкретних спільних проектів і угод. У цьому контексті присутність Зеленського в Катарі важлива з точки зору представлення інтересів України — адже в Катарі — абсолютна монархія, і для узгодження реального партнерства необхідне забезпечення персональних контактів на вищому рівні. А ось практичні результати швидше слід чекати вже від подальших переговорів на рівні конкретних відомств, які не є справою одного дня або тижня ... Особлиого прориву я від візиту не чекаю, але як планова діяльність України в регіоні він важливий. А через нагнітання ситуації навколо російських дій не можна кидати всі інші напрямки".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Данилов розповів про таємну зустріч Зеленського з українськими генералами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Максименко Антон

6 квітня 2021, 12:45

Из всех тем, заявленных в ходе визита Зеленского в Катар, лишь тема о возможном участии страны в приватизации Украины может быть как-то поддержана действующим президентом. Во всех остальных темах он не сильно компетентен, опыта маловато. Вот если бы на этом посту был кто-нибудь из старой гвардии политиков, Кравчук, например, тогда подобные визиты были действительно эффективными! Вообще, идея с участием Кравчука в президентских выборах 2024 года не такая уж и плохая. Леонид Макарыч, пожалуй, самый лучший президент Украины в ее истории!

Павел Рябушко

5 квітня 2021, 11:09

От присутствия или отсутствия Зеленского в стране ничего не меняется, он - пустое место, все решения принимаются в Вашингтоне! А он только тратит бюджетные средства и за наши деньги катается по всему миру, отдыхает на широкую ногу! Сволота! Как же мы ошиблись в нем... Но ничего, в 2024 году сделаем правильный выбор. Надеюсь, Кравчук будет принимать участие в выборах в качестве кандидата! Если он окажется в списках, то никакие Зеленские не пройдут...


Новини