Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Володимира Зеленського до Великобританії: значення для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Володимира Зеленського до Великобританії: значення для України

«Коментарі» разом з експертами розбиралися в значущості для України візиту президента Зеленського до Великобританії

6 жовтня 2020, 13:40 comments1367
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською 7-8 жовтня з офіційним візитом відвідають Великобританію. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чого очікувати від цього візиту.

Візит Володимира Зеленського до Великобританії: значення для України

Візит Зеленського до Великобританії: важливе партнерство

На думку політолога і політичного консультанта Володимира Фесенко, важливий уже сам по собі факт офіційного візиту президента України в таку країну як Великобританія. До того ж у нинішній важкій ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу. Це є підтвердженням близьких, партнерських відносини, упевнений експерт.

"Має значення і те, що після виходу Великобританії з ЄС необхідно оновити договірну базу між нею та Україною. І, судячи з даних посла України у Великобританії Вадима Пристайко, буде підписано велику партнерську угоду. Такий собі аналог Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Це дуже серйозний документ, який стосується правил торгівлі, фіксації партнерських відносин в різному ракурсі. Підписання такого роду документів проходить не часто, і це підсилює акцент візиту", — впевнений Володимир Фесенко.

Експерт підкреслює, що Великобританія — один з наших найсильніших і важливих партнерів. Вона активно підтримує Україну в протистоянні російської агресії. Так що це питання також буде у фокусі.

"Наскільки відомо, під час візиту планується підписання меморандуму про будівництво в Україні по британській технології і з британської допомогою ракетних катерів. Це важливо для нашої національної безпеки ", — зазначає Володимир Фесенко.

Візит Зеленського до Великобританії: знакова подія

Візит президента Володимира Зеленського в Великобританію буде знаковим в дипломатичній історії його президентства, вважає експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин.

"Це його 23 іноземний вояж. При цьому слід підкреслити, що майже вся зовнішня політика Зеленського сконцентрована на країнах Заходу. Практично ніякої уваги за півтора року президентства він не приділив країнам Азії, Близького Сходу та Африки, якщо не згадати Туреччину та Ізраїль. Ігнорувати такі країни як Китай, Індія, Єгипет, Марокко, Саудівська Аравія, Бразилія — це велика недоробка офісу президента", — упевнений експерт.

Коментуючи майбутній візит до Великої Британії, Олександр Мішин зазначив, що поїздка Зеленського в Лондон матиме дуже насичену програму. Так, заплановані зустрічі українського лідера з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном, їх Королівською Високістю Герцогом і Герцогинею Кембриджськими (принцом Вільямом і його дружиною Кейт Міддлтон), Спікером Палати громад парламенту Великобританії Ліндсі Хойлом, Лорд-мером лондонського Сіті — Вільямом Расселом. Президент відвідає Лондонську фондову біржу і проведе зустріч з британськими інвесторами.

"У ході візиту відбудеться підписання україно-британськоъ угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство. Воно замінить Угоду про асоціацію в торгівлі з Британією після Brexit. Це дуже важкий документ, схожий на угоду про Асоціацію з ЄС, це нова "Біблія" україно-британських відносин, — підкреслює Олександр Мішин. — Він розроблявся за участю сильних дипломатів, в тому числі чинного посла України в Лондоні Вадима Пристайко".

Посол сам визнав, що "незадовільним поки залишається питання британських віз для українських громадян". У Лондоні знають про цю проблему, і питання буде далі доопрацьовуватися. Але чекати "безвізу" з Великобританією не слід, зазначає експерт. У цій країні діють відмінні від інших країн Європи підходи до в'їзду іноземців.

"Також українська делегація в Лондоні повинна підписати ряд інших документів про співпрацю у сфері оборони та фінансової підтримки двосторонніх проєктів. Загалом, візит Володимира Зеленського в Лондон буде досить продуктивним. І, можна сказати, у чомусь історичним для україно-британських відносин, враховуючи зміни в королівстві та світі після Brexit", — резюмує Олександр Мішин.

Візит Зеленського до Великобританії: основні теми для переговорів

Експерт аналітичного центру Democracy House ("Дім демократії") Анатолій Октисюк вважає, що обговорювати будуть три основні теми: лібералізацію поїздок українських громадян до Великобританії, торгівлю, а також питання безпеки.

"Зеленський зацікавлений в тому, щоб полегшити можливість поїздок українців до Великобританії. Британські дипломати, з якими я спілкувався, запевняють, що це ключове питання, над яким працює українська сторона. Лондон не хоче давати безвіз. Але може погодитися на суттєву лібералізацію для ряду категорій громадян України", — підкреслює аналітик.

Крім того, активно йдуть переговори в економічному напрямку, особливо щодо торгівлі.

"Британці виходять з ЄС. У зв'язку з Brexit переглядаються торгові домовленості, — зазначає Анатолій Октисюк. — Україна має можливість домовитися про якісь нові торгові проєкти, про розширення квот на поставку нашої продукції до Великобританії".

Також під час переговорів сторони, швидше за все, приділять увагу безпекової ситуації в Україні та світі.

"Це широке поле для співпраці, — упевнений експерт. — Закупівлі озброєння, проведення спільних навчань у Чорному морі, протидія гібридним загрозам, мобілізація зусиль по деокупацію українських територій. Британія активно бере участь у створенні Кримської платформи".

На думку Анатолія Октисюка, щось традиційно залишиться за лаштунками офіційних звітів. Але основне переговорне меню буде зосереджено на трьох вищевикладених "тарілках".

Раніше "Коментарі" писали, що пресслужба головного військового відомства Британії, повідомивши про початок навчань "Об'єднані зусилля — 2020", випадково назвала Миколаївську область "задвірками Росії".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини