Головна Новини Політика зовнішня політика Військово-морський флот України: хто допомагає зміцнюватись і що ще треба зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Військово-морський флот України: хто допомагає зміцнюватись і що ще треба зробити

Експерти розповіли про стан ВМС України та що необхідно зробити з метою їхнього розвитку

22 листопада 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

Корабель із двома модернізованими патрульними катерами Island берегової охорони США, призначеними для посилення сил ВМС України, пройшов через протоку Дарданелли та рухається у бік Одеси.

Військово-морський флот України: хто допомагає зміцнюватись і що ще треба зробити

Корабль з катерами Island для України - фото: Reuters

Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки Україна останнім часом зміцнилася щодо військово-морського флоту (ВМФ), а також, що ще потрібно зробити.

Важливо, щоб Україна збалансовано зміцнювала свої Збройні сили

Директор Українського інституту морського права та безпеки, юрист-міжнародник Богдан Устименко зазначає:

"Можна тільки вітати зусилля, які Україна докладає з метою розвитку, зміцнення своїх Військово-Морських Сил (ВМС), Морської охорони Держприкордонслужби. Останнім часом робляться досить активні кроки у цьому напрямку за допомогою наших партнерів із США, Франції, Великобританії. Вони допомагають нам зміцнюватися на морі".

Дії РФ, за словами експерта, — традиційно провокаційні.

"Восьмий рік ми живемо у стані постійної напруги. І постійно існує загроза вторгнення з боку РФ. Причому не лише з моря, а й з повітря, а також із суші, – наголошує Богдан Устименко. – Хотілося б розуміти загальну картину розвитку ЗСУ. Як казав мій колега Павло Лакійчук, минули часи, коли морські війни велися кораблями проти кораблів. Ми живемо за часів, коли змінилася сама концепція війни через розвиток технологій. Все задіяно у комплексі, все гібридно. Тому важливо, щоб Україна збалансовано зміцнювала свої Збройні сили".

У нас наразі є також великі дірки в протиповітряній обороні, нагадує експерт. І висловлює надію, що їх, як і "дірки" у морській обороні, активно та ефективно "лататимуть".

Це частина американської військової допомоги, яка має незначно, але підвищити наш військово-морський потенціал

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович наголошує, що зараз просто відбувається планова передача американських катерів, яка готувалася давно, і з нинішнім загостренням ситуації ніяк не пов'язана.

"Це – частина американської військової допомоги, яка має незначно, але підвищити наш військово-морський потенціал, – каже експерт. – Кардинального посилення українських ВМС із прибуттям американських катерів і взагалі за останні 3-4 роки не спостерігається. Наш флот не має в своєму розпорядженні далекобійного ракетного озброєння і систем ППО, які могли б серйозно загрожувати російським кораблям".

Ситуація, на думку Дениса Поповича, може змінитись з появою берегових батарей ракетних комплексів "Нептун", взяттям на озброєння ракетних катерів та корветів, які нам мають поставити Великобританія та Туреччина.

"Однак навіть ці елементи не дозволять нам домінувати в Азово-Чорноморському басейні, зокрема забезпечити вільний прохід через Керченську протоку, – акцентує експерт. – Однак у цьому випадку противнику вже доведеться зважати на нашу присутність на морі".

Раніше на порталі "Коментарі" — у Кремлі заявили, що Україна готується до силового сценарію щодо Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини