Головна Новини Політика зовнішня політика Війна Росії проти України: чи допоможуть Штати у вирішенні конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна Росії проти України: чи допоможуть Штати у вирішенні конфлікту

Експерти підвели основні підсумки зустрічі Зеленського з Байденом в ракурсі україно-російського конфлікту

2 вересня 2021, 16:49
Поділіться публікацією:

Експерти підвели підсумки візиту української делегації на чолі з президентом Володимиром Зеленським у США, який відбувся 1 вересня, в ракурсі україно-російського конфлікту, відповівши на питання, чи виправдалися очікування, що "Штати нам допоможуть".

Війна Росії проти України: чи допоможуть Штати у вирішенні конфлікту

Війна Росії проти України: чи допоможуть Штати у вирішенні конфлікту - фото з відкритих джерел

У значної частини українського суспільства були завищені очікування від цього візиту

У значної частини українського суспільства були завищені очікування від цього візиту. І винна в цьому сама влада. Таку думку висловив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (22 липня 2015 — 29 квітня 2016), колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Напередодні візиту в США представники "зеленої команди" поширювали інформацію про якісь історичні прориви, прийдешні успіхи, мало не нову епоху у відносинах між Україною і США. Такі заяви породили певні очікування, в першу чергу, у людей, які підтримують Зеленського. Але, з моєї точки зору, такі прогнози, бравурні мови, були абсолютно необґрунтованими. Що ми й бачимо за підсумками, в тому числі в ракурсі залученості США в україно-російське протистояння. Точніше — відсутність такої залученості", — зазначає Георгій Тука.

Він не виключає, що деякі позитивні зрушення стануть видні за два-три місяці. Але наразі не вважає за можливе говорити про якісь прориви. У тому числі в ракурсі підтримки України з боку США у протистоянні з Росією.

"На жаль, поки все — на рівні чергової глибокої стурбованості. І якогось за рахунком запевнення про те, що США підтримують і будуть підтримувати територіальну цілісність України. І закликів у стилі: "Росія, йди!". Виділення тих же 45 млн доларів для українців, які постраждали від російської агресії, а також 60 млн на озброєння — це крапля в морі. Особливо знаючи суми, які виділяли американці на Афганістан, куди за 20 років вбухали близько трильйона доларів", — резюмує Георгій Тука.

Росією це може бути розцінено як крихке союзництво, що стане приводом до нових тривожних ситуацій і військових маневрів на кордоні у разі незбереження примирливого ритму у відносинах США і РФ

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак вважає, що візит виявився практичним, змістовним і важливим. Але не настільки, щоб оцінити його як проривний, подібний візитам Зеленського до Великої Британії та Туреччини.

"Оборонна та енергетична повістка візиту наповнені райдужними планами, обіцянками й запевненнями. Але за фактом ми залишаємося в ситуації окопної війни на Сході України з РФ, поставлені перед фактом істотного ризику із використання газу як геополітичної зброї. Мінімальні "бонуси" (військова допомога на 60 млн, особисті гарантії Байдена щодо санкцій в разі антиукраїнських дій РФ в питанні транзиту газу, нова оборонна угода, стратегічний діалог в питанні клімату та енергетики) не здатні створити міцний ґрунт для очікуваної нової динаміки україно-американських відносин, — зазначає Олег Постернак. — І навіть підготовка Хартії про стратегічне співробітництво зводить відносини до формальних моментів, відтісняючи такі важливі питання як реальна підтримка США в питанні вступу в НАТО, надання статусу основного союзника США поза НАТО, міцних гарантій щодо "Північного потоку-2" і так далі".

Експерт не виключає, що Росією це може бути розцінено як крихке союзництво, що стане приводом до нових тривожних ситуацій і військових маневрів на кордоні у разі незбереження примирливого ритму у відносинах США і РФ.

"З іншого боку, між ними склався "постженевский мир", пов'язаний із бажанням США максимально "відтягнути" РФ від Китаю. Власне, для цього і були пом'якшені санкції США щодо "Північного потоку-2". Тому українське питання стає для Байдена актуальною козирною картою для стримування росіян від тісних "обіймів" з КНР", — робить висновок Олег Постернак.

Раніше у Кремлі відреагували на переговори лідерів України та США Володимира Зеленського і Джозефа Байдена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини