Головна Новини Політика зовнішня політика Виведення військ США завершено: чим це обернеться для Афганістану
commentss НОВИНИ Всі новини

Виведення військ США завершено: чим це обернеться для Афганістану

Експерти проаналізували, як влада талібів в Афганістані без впливу США може вплинути на майбутнє світової політики

31 серпня 2021, 12:53
Поділіться публікацією:

Двадцять років миротворчої місії американців закінчилися в передостанній день літа 2021 року. Як відомо, всі військовослужбовці Сполучених Штатів покинули територію Афганістану в зазначений термін. "Коментарі" поцікавилися у експертів, які висновки можна зробити з ситуації і чим вона здатна обернутися — як для самого Афганістану, так і для основних геополітичних гравців.

Виведення військ США завершено: чим це обернеться для Афганістану

США вивели всіх військовослужбовців із Афганістану. Колаж із відкритих джерел

"Найближчим часом слід очікувати міжнародного консенсусу щодо визнання/невизнання "Талібану"

Аналітикиня, кандидатка політичних наук Олеся Яхно звертає увагу, що незважаючи на завершення операції з боку США, залишається багато проблем, пов'язаних із ситуацією в Афганістані і навколо нього. І переговорний процес щодо міжнародного консенсусу і того, як реагувати на виклики, тільки починається.

"Попереду — переговори в Нью-Йорку і Дохі, де обговорюватимуть дві великі теми. Перша — подальша безпечна евакуація людей з тими документами, які є. Також створення додаткових хабів для прийому біженців в країнах, котрі межують із Афганістаном (Пакистан, країни Центральної Азії). Найближчим часом глава МЗС ФРН Хайко Маас буде здійснювати відповідні візити", — зазначає аналітикиня.

За її словами, близько 100 країн дали добро на прийом біженців з Афганістану. Але в їх переліку немає Росії і Китаю.

"Це показово. Адже РФ та КНР намагаються показувати США як сторону, яка програла від ситуації в Афганістані. Але при цьому самі плюсів не отримують від відходу американських військ. Швидше — більше викликів і проблем, в тому числі в сфері безпеки", — підкреслює Олеся Яхно.

Друге питання, яке піднімуть найближчим часом — це міжнародний консенсус щодо визнання/невизнання "Талібану". Від цього, зазначає аналітикиня, залежить фінансова допомога новому афганському уряду. Після того, як таліби захопив Кабул, США заблокували всі активи. Вирішення цієї проблеми залежить від готовності "Талібану" до цивілізованих підходів.

"У довгостроковій перспективі залишається ряд питань, які будуть ще довго обговорюватися, — прогнозує Олеся Яхно. — Перше. Як запобігти перетворенню Афганістану в базу для різних терористично угруповань як тієї ж ІГІЛ, одна з гілок якого взяла на себе відповідальність за недавні вибухи в кабульському аеропорту. Друге — гуманітарна катастрофа і криза. Нестача продовольства може почати відчуватися вже в наступному місяці. Третє — чи зможе угруповання "Талібан" стати повноцінним урядом з осудними правилами. Від цього і буде залежати визнання або невизнання його в цьому статусі".

Ще одним моментом залишається регіональна безпека.

"Біженці, можливість поширення і приходу терористичних угруповань до сусідніх країн Центральної Азії — великий виклик. Не випадково Росія вже посилює військові бази в країнах ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди нині входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан — ред.), проводяться військові навчання", — резюмує експертка.

"У Сполучених Штатах втомилися від війни"

Політолог-міжнародник Богдан Мірошников закликає розуміти, що питання Афганістану тісно перегукується зі внутрішньою політикою США і історичним досвідом.

"У США дуже добре пам'ятають війну у В'єтнамі. Особливо добре її пам'ятають батьки і бабусі/дідусі тих, кого відправляли брати участь в Афганській місії. Тому більшість в американському суспільстві була за виведення військ і згортання місії. Все інше — від лукавого, — упевнений експерт — Республіканці напередодні виборів в Сенат можуть скільки завгодно демонстративно обурюватися виведенням військ і звинувачувати Байдена. Вони просто тактовно замовчують, що домовлявся і приймав рішення про згортання місії Трамп. Також тема припинення місії була у обох кандидатів в програмі на торішніх президентських виборах в США".

Що стосується самого Афганістану, то ця країна, на думку Богдана Мірошникова, остаточно переходить в компанію до Сирії, Південного Судану, Сомалі та інших failed states (держава, яка не відбулася або провалилася).

"Це тепер країна з невизнаної владою, якою керують терористи. Максимум, що її чекає — "опіати в обмін на їжу". Міжнародне значення того, що сталося, — велике, — підкреслює експерт. — Тепер це зона нестабільності поруч з Іраном, який США намагаються змусити відмовитися від ядерної програми. А також зона нестабільності біля дружнього до РФ Таджикистану... І все ж, в реальності, в самих США втомилися від війни, від безглуздих витрат (на Афган пішло близько трильйона доларів). А ще те, що сталося — гарний приклад і нам. Ось що буде, якщо продовжувати відкочувати реформи і узурпувати владу".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, в якій зухвалої військової операції на території Афганістану величезну роль зіграли українські військовослужбовці. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи може турецький уряд почати співпрацю з талібами і як це вплине на міжнародне співтовариство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини