Головна Новини Політика зовнішня політика Випад Токаєва на пітерському форумі: що стоїть за казахським невизнанням "Л-ДНР"
commentss НОВИНИ Всі новини

Випад Токаєва на пітерському форумі: що стоїть за казахським невизнанням "Л-ДНР"

Казахстан не визнає державний суверенітет Донецької та Луганської народних республік ("ДНР" та "ЛНР"). Експерт розповів, як оцінювати таку заяву

18 червня 2022, 12:50
Поділіться публікацією:

Казахстан вважає так звані "ДНР" та "ЛНР", визнані Росією, — квазідержавами. Про це заявив казахський президент Касим-Жомарт Токаєв, виступаючи на петербурзькому міжнародному економічному форумі, де виступив і російський диктатор Володимир Путін.

Випад Токаєва на пітерському форумі: що стоїть за казахським невизнанням "Л-ДНР"

Казахстан не визнає "ДНР" та "ЛНР" / Фото: sputnik.kz

Про що говорить подібна заява партнера РФ з ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку, куди зараз входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан)?

Екс-дипломат, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан пояснює:

"Президент Казахстану зробив досить сміливий, несподіваний для багатьох експертів крок. Мало того, що він заявив про невизнання так званих "Л-ДНР". Він зробив це у присутності фюрера 2.0 – путіна, фактично дивлячись йому в очі, на очах усього світу. Чи може собі кремлівський старець дозволити проковтнути цей політичний ляпас? Думаю, навряд чи. Чи може він якимось чином покарати Токаєва за норовливість? Теж навряд чи".

За Казахстаном, зазначає експерт, стоїть Китай. А сваритися з Сі Цзіньпіном за умов, коли партнерство з Пекіном і так пробуксовує, росіяни не ризикнуть.

"Так що слід очікувати якихось дрібних пакостей — типу заборони на постачання на ринок РФ якихось умовних казахських "помідорів", як свого часу це робили росіяни стосовно Туреччини. Але нагадувати це буде відому історію про те, як" солдатська вдова висікла сама себе". А Україні потрібно використати цю ситуацію та спробувати попрацювати на дипломатичному векторі з Казахстаном, у тому числі за допомогою наших європейських та американських друзів", – резюмує Вадим Трюхан.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула зазначає, що заяви Токаєва викликали певний ентузіазм в українській пресі. І сприймаються насамперед позитивно. Але вважає, що не слід їх переоцінювати.

"Так, президент Казахстану відкрито, в обличчя мало не особисто путіну заявив, що не визнає так звані "ДНР" і "ЛНР". Що йде всупереч з російською позицією з цього питання. Водночас не варто забувати, що вплив РФ у Центральній Азії, у тому числі в Казахстані, нікуди не подівся, а після жарких подій у Казахстані на початку цього року, коли для придушення заворушень навіть довелося втрутитися представникам ОДКБ, потенціал цієї держави для самостійної політики суттєво підірваний. Тому я б заяви Токаєва оцінював із певною часткою скептицизму", – каже експерт.

За його словами, визнання "незалежності" так званих "ДНР" та "ЛНР" йде всупереч з усіма нормами міжнародного права. Як і визнання тих же Абхазії, Південної Осетії.

"Піти на такий крок можуть лише відверті сателіти РФ, які повністю залежать від Москви. Наприклад, режим Башира Асада в Сирії. Можливо, Кремлю вдасться схилити до цього і режим Олександра Лукашенка в Білорусі (адже він із 2020-го, по суті, підконтрольний російській владі).  Інші ж партнери Росії (Казахстан, Вірменія та ряд інших), які зберігають хоча б мінімальну незалежність і прагнуть на міжнародній арені демонструвати (нехай навіть формально) здатність бути суб'єктами, всіма силами протистоятимуть визнанню всякого роду квазіутворень. Не бажаючи ставати в один ряд із режимами-ізгоями. Адже, як би вони не були залежними від РФ, для них дуже важливим є збереження контактів із Заходом", — пояснює Микола Замікула.

У Росії, на його думку, це теж розуміють. Як розуміють і межі свого впливу на країни-партнери.

"Не думаю, що кремлівське керівництво серйозно розраховувало на визнання Казахстаном донбаських квазіутворень. А якщо воно не розраховувало, то й заява Токаєва — не такий уже й удар по режиму Путіна, – наголошує експерт. – Куди більше значення мають непублічні дії Казахстану. Для нас важливо відстежувати, чи допомагатиме він РФ обходити санкції, чи діятиме відповідно до міжнародних зобов'язань".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що Казахстан підтримує територіальну цілісність України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини