Головна Новини Політика зовнішня політика Віктор Медведчук закликав парламентарів Європи сприяти досягненню миру на Сході України
commentss НОВИНИ Всі новини

Віктор Медведчук закликав парламентарів Європи сприяти досягненню миру на Сході України

Медведчук закликав парламентаріїв країн "нормадського формату" допомогти із ситуацією на Донбасі

12 лютого 2022, 10:20
Поділіться публікацією:

Віктор Медведчук закликав парламентарів Європи сприяти досягненню миру на Сході України

Віктор Медведчук, фото з відкритих джерел

Виступ народного депутата України, голови політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука на міжнародній конференції в рамках парламентського виміру "нормандського формату" "Конфлікт в Україні: вихід із глухого кута" за участю представників парламентів України, Німеччини, Франції та Росії. Цитує виступ політика 112 юа.

"Сьогоднішня наша конференція відбулася навіть в умовах сьогоднішньої ситуації з коронавірусом. І ця реальність вперше дозволила зібратися парламентаріям, представникам парламентів чотирьох країн — країн, які 6 червня 2014 року заснували "нормандський формат".

Наша партія, "Опозиційна платформа – За життя", друга партія в парламенті, завжди критично ставилася до поведінки влади, яка на словах проголошувала одне, а робила зовсім інше. Вже на полях цієї зустрічі і особливо наступного дня після повернення президент фактично відмовився від тих домовленостей, досягнутих з главами Росії, Франції, Німеччини та підписаного комюніке – на догоду націонал-радикалам України. Це справді реально сталося саме тоді, і після цього політик, який має очолювати ініціативу, я маю на увазі президента, завів реалізацію мінських угод у безвихідь переговорного процесу. І цей переговорний процес та його неефективність та безрезультативність характерні до сьогодні. Проте ситуація багато в чому змінилася.

Зустрічі на рівні глав держав США та Росії, зустрічі представників та керівників Росії та Франції, Франції та України, планується наступного тижня зустріч канцлера Німеччини з президентом Росії, а після цього з президентом України, зустрічі міністрів закордонних справ Франції та Німеччини з керівництвом України та з керівництвом Росії. Все це не просто актуальність, це означає, що існує реальна загроза безпеці у всій Європі.

І я хочу сказати, що поведінка української влади викликає не просто занепокоєння, а викликає у нас, у нашої партії "Опозиційна платформа — За життя", різке несприйняття того, що влада намагається всіляко уникнути виконання мінських угод, уникнути рішень, які були прийняті в "нормандському форматі" і фактично ознаменували безпосередній шлях, який може призвести до мирного врегулювання.

Зверніть увагу, що відбувається останніми тижнями. Ось ті зустрічі на найвищому рівні, які на сьогоднішній день актуалізовані для того, щоб досягти безпеки в Європі та в усьому світі, адже вони спрямовані в тому числі і в першу чергу на те, щоб вирішити конфлікт і йти шляхом деескалації на Південному Сході. , на Донеччині України. А що ми бачимо у результаті? Після заяв представників США, Франції, Німеччини, керівництва європейських органів про те, що мінські угоди треба виконувати і є єдиними, українська влада займає позицію несприйняття мінських угод. Про це говорить нічна зустріч із вчорашнього на сьогоднішній день радників глав держав "нормандського формату", яка мала місце в Берліні. Вона скінчилася нічим. Радникам глав держав "нормандського формату" не вдалося погодити жодного документа, який згадав би про мінські угоди, а отже, і припустив шлях реалізації цих мінських угод.

І це відбувається в той час, коли ми завтра вже відзначатимемо досить сумну дату – сім років мінських угод. 12 лютого 2015 року вони були підписані, і, говорячи про їхнє виконання, можна прямо сказати "а віз і нині там". Українська влада робила все для того, щоб не виконувати і нічого не робити для їхньої реалізації. Остання зустріч радників глав держав "нормандського формату" ознаменувала лише одне: немає спільного шляху для вирішення, оскільки цей шлях деескалації не вбачають радники глав держави. І в заявах сторін ми чітко бачимо, що Україна відмовилася обговорювати питання політичної частини мінських угод, а це, повірте мені, людині, яка знає цю проблему, це є основою. Це фундамент мінських угод, які були затверджені "нормандським форматом" та резолюцією Ради безпеки ООН. Це закони про вибори, які необхідно було ухвалити, закон про особливий статус Донбасу, закон про амністію та зміни до Конституції. Так ось, на вчорашній зустрічі, яка закінчилася вночі у Берліні, це питання навіть не прийняли до порядку денного для обговорення.

У мене, як і у багатьох інших, котрі щиро хочуть миру в Україні, питання: як українська влада сьогодні збирається це зробити? Як вона думає рухатися далі, якщо це загрожує саме ескалацією і нічого спільного немає з деескалацією? Це все може призвести до катастрофи в Україні та втрати української державності. Чому важлива наша зустріч? Чому важливі зусилля представників парламентів чотирьох країн, які заснували та продовжують працювати у питаннях мирного врегулювання в рамках "нормандського формату"? Та тому що якщо взяти мінські угоди, про неухильність дотримання яких та виконання яких підписали у Паризькому комюніке глави всіх держав, то 80% цих рішень мають ухвалюватися Верховною Радою, парламентом України. 80%! А якщо ми говоримо про підґрунтя цих угод, то це 100% компетенція парламенту України.

Тому з ініціативи нашої партії у парламенті і було створено таке позафракційне об’єднання. Нам потрібна допомога парламентарів Росії, Франції, Німеччини, щоб ми змогли реалізувати політику, спрямовану на реалізацію мінських угод, щоб ми змогли ухвалити ті закони, які є фундаментом фактично мирного врегулювання на Донбасі, повернення Донбасу в Україну, а України – на Донбас .

Це головне стратегічне завдання, і виходить так, що саме на допомогу парламентарів сьогодні розраховує парламент, розраховує наша партія на вашу допомогу, шановні пані та панове, щоб ми спільними зусиллями змогли зробити так, щоб мінські угоди були виконані.

Однак я ще раз хочу звернути вашу пильну увагу, що сьогоднішня ситуація катастрофічно небезпечна для світу, вона небезпечна для безпеки, зокрема й насамперед для України. І в цій ситуації замість того, щоб блокувати, що робить влада, реалізацію мінських угод, я вважаю, що ми всі маємо зробити все для того, щоби мінські угоди були врегульовані. І ми щиро вдячні вам, парламентам і Німеччини, і Франції, ми щиро вдячні вашим керівникам. Велику роль у питаннях мирного врегулювання відіграє президент Франції Макрон, а до цього пан Олланд, який заснував "нормандський формат" у червні 2014 року. Велику роль відіграє сьогодні уряд та керівники Німеччини, щоб в Україні був мир. Я думаю, що до цих зусиль ми маємо максимально можливо приєднатися та зробити все для того, щоб цей світ реально був в Україні.

Тому я вас усіх до цього закликаю, я вам щиро вдячний за участь у цій конференції, за ту участь, яку ви робите на користь України, українського народу, щоб світ зміг у нас нарешті перемогти. Величезне вам спасибі".

Віктор Медведчук



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини